Macro

Εξάρχεια: Tο ποινικό έγκλημα μπορεί να περιμένει…

Στην περιοχή των Εξαρχείων, παρά την ασφυκτική παρουσία των ΜΑΤ, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής βιώνουν την αυξανόμενη παραβατικότητα και εγκληματικότητα. Αυτός ήταν και ο λόγος που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο 11 Ιανουαρίου έξω από το αστυνομικό τμήμα της οδού Καλλιδρομίου.
Καταγγέλλοντας την πλήρη ανοχή της αστυνομίας, οι κάτοικοι αναφέρθηκαν «στο επικοινωνιακό σόου και την υποκριτική ρητορεία της κυβέρνησης περί “νόμου και τάξης”, που τρομοκρατεί με τα ΜΑΤ τη γειτονιά, δέρνοντας άσχετους και μαζεύοντας μωρομάνες από καταλήψεις, ενώ αφήνει τις συμμορίες όχι μόνο ανέγγιχτες, αλλά όλο και πιο θρασείς μετά από κάθε τέτοια “επιχείρηση”».
«Τα τελευταία χρόνια τα Εξάρχεια βρίσκονται σε μια ιδιαίτερη κατάσταση πολιορκίας, που έχει δύο πλευρές: Από τη μια, η λαίλαπα του Airbnb και τα κτηματομεσιτικά παιχνίδια και, από την άλλη, η εγκαθίδρυση κανονικών συμμοριών με κύρια δραστηριότητα το ναρκεμπόριο. Και ενώ η πλατεία ζει τη δική της παρακμή με τις ναρκομαφίες, η οδός Καλλιδρομίου και οι πέριξ δρόμοι έχουν την “τιμητική” τους, εξαιτίας μιας συμμορίας ληστών, η οποία δρα προκλητικά ανενόχλητα ανάμεσα στο 5ο ΑΤ Εξαρχείων και τα ΜΑΤ» είναι οι διαπιστώσεις των κατοίκων.
Το κείμενο διαμαρτυρίας έκανε λόγο για τα σπασίματα αυτοκινήτων και τις ληστείες που είναι καθημερινά φαινόμενα, πολλά μέσα στο φως της ημέρας.

Η αστυνομία γνωρίζει τα πάντα

«Η καθημερινότητά μας γίνεται ολοένα και χειρότερη» αναφέρει η κάτοικος της περιοχής και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, Φρόσω Κιάου. «Το Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων γνωρίζει πάρα πολύ καλά τι συμβαίνει στην περιοχή», όπως τόνισε, καθώς συμμετείχε στην πενταμελή αντιπροσωπεία που συναντήθηκε με τον αστυνομικό διοικητή.
Σε σχετική ερώτηση για το αν «ο σχεδιασμός άνωθεν είναι να χτυπηθεί πρώτα το πολιτικό και κοινωνικό έγκλημα στα Εξάρχεια και μετά το ποινικό» ο διοικητής προτίμησε να σιωπήσει. Έκανε απλώς λόγο για εκπονούμενο επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου και διαβεβαίωσε ότι έχει ενημερωθεί για την εγκληματικότητα της περιοχής ο υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Δυστυχώς, όμως, τόσο η σιωπή του διοικητή όσο και η πραγματικότητα που βιώνουν κάτοικοι και θαμώνες της περιοχής επιβεβαιώνουν ότι η τακτική της πολιτικής ηγεσίας είναι η βία και η πάταξη του «πολιτικού και κοινωνικού εγκλήματος» και μόνο. Άλλωστε, η αστυνομία στα Εξάρχεια είναι εκκωφαντικά απούσα και μόνο τα ΜΑΤ της ξενοφοβίας και της καταστολής βρίσκονται παντού.

Τα Εξάρχεια, έξι μήνες μετά

Το βράδυ του Σαββάτου 11 Ιανουαρίου ακολούθησε η συζήτηση που διοργάνωσε με επιτυχία η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Εξαρχείων με ομιλητές τον τομεάρχη Προστασία του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση, και τον επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης, Νάσο Ηλιόπουλο.
Χαρακτηρίζοντας τον διάλογο με τους κατοίκους υποδειγματικό, ο Γ. Ραγκούσης δήλωσε ότι «παρήγαγε σημαντικές νέες ιδέες ως πρώτη ύλη για την επεξεργασία ενός συνολικού σχεδίου υπέρβασης της πολυεπίπεδης κρίσης των Εξαρχείων». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «αν θέλουν και τολμούν ας πάνε ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χρυσοχοΐδης να συνομιλήσουν με τους κατοίκους των Εξαρχείων μετά από έξι μήνες συστηματικής εφαρμογής της πολιτικής τους, που αντί για ασφάλεια το μόνο που τελικά παράγει είναι θέαμα για τα κανάλια και αύξηση της εγκληματικότητας για τα Εξάρχεια.

Η αφωνία είναι το άθλημα του Μπακογιάννη

Ο Νάσος Ηλιόπουλος, αναφερόμενος στη συζήτηση και την προτεραιότητα της κυβέρνησης να χτυπηθεί πρώτα το πολιτικό και κοινωνικό έγκλημα και μετά το ποινικό, ανέφερε ότι: «Προφανώς ο κ. Χρυσοχοΐδης αντιλαμβάνεται ως πολιτικό έγκλημα τις μάνες και τα μικρά παιδιά που κυνήγησαν το προηγούμενο διάστημα». Χαρακτήρισε μάλιστα «κομμάτι του προβλήματος» τη δράση της αστυνομίας στη γειτονιά.
«Εγκατάλειψη από τη μεριά της δημοτικής αρχής, real estate – Airbnb και οργανωμένο έγκλημα συνθέτουν σήμερα το εκρηκτικό πρόβλημα μια ιστορικής γειτονιάς» επισήμανε, ασκώντας δριμεία κριτική και στη νέα δημοτική αρχή, που «δεν έχει καταφέρει ακόμα να πει ούτε μια λέξη για το ζήτημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης και των κανόνων που πρέπει να μπουν και δεν έχει πει τίποτα για την συστηματική παραβίαση του δικαιώματος της ασφάλειας από την αστυνομική αυθαιρεσία. Όσο για την κατάσταση της γειτονιάς, μια βόλτα στους σκοτεινούς δρόμους και στον παρατημένο λόφο του Στρέφη δείχνει ότι τίποτα δεν άλλαξε».
«Ο κ. Μπακογιάννης έχει δείξει ότι σε μία σειρά από ζητήματα δεν θα πάρει θέση, η αφωνία είναι το άθλημά του. Δεν μου φαίνεται φυσιολογικό να μπαίνει η αστυνομία σε σπίτια χωρίς ένταλμα και ο δήμαρχος της πόλης να μην τοποθετείται. Γίνεται όλο αυτό στα Εξάρχεια, έχει γίνει κινητοποίηση των κατοίκων για το οργανωμένο έγκλημα, πάλι δεν τοποθετείται» δήλωσε στο Κόκκινο ο Ν. Ηλιόπουλος.

Η πρόταση της Ανοιχτής Πόλης

Με αφορμή το κλείσιμο δύο ακόμα μαγαζιών πάνω στην πλατεία Εξαρχείων που επιτείνουν την κατάσταση ερήμωσης, η Ανοιχτή Πόλη κατέθεσε πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας να πάρει γρήγορα η δημοτική αρχή μέτρα, να μειώσει τα δημοτικά τέλη για τους επιχειρηματίες της περιοχής, ώστε να κρατήσει τα καταστήματα ανοιχτά και να δοθούν κίνητρα να ανοίξουν νέα καταστήματα.
Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία ο Ν. Ηλιόπουλος ανέφερε ότι «όπου έχεις κατοικία και επιχειρηματική ή εμπορική δραστηριότητα, υπάρχει ανάσα στη γειτονιά», σημειώνοντας μάλιστα πως συμπέρανε από τη συζήτηση ότι ο δήμος Αθηναίων θα υλοποιήσει την κατατεθείσα πρόταση.

Το σχέδιο υποβάθμισης καλά κρατεί

Άλλο ένα πλήγμα για τα Εξάρχεια καταγγέλλουν οι κάτοικοι και προβαίνουν σε συλλογή υπογραφών σε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον ΟΑΣΑ. Το λεωφορείο 060 που διέσχιζε τη γειτονιά άλλαξε διαδρομή και η αφετηρία του τοποθετήθηκε στην Ακαδημίας, αποκλείοντας τη γειτονιά και ταυτόχρονα δημιουργώντας πρόβλημα σε μαθητές και μαθήτριες που μετακινούνταν από και προς το Πειραματικό και το Μαράσλειο.
«Το να καταργείς τη δημόσια συγκοινωνία είναι ένας από τους κλασικούς τρόπους υποβάθμισης μιας γειτονιάς, μαζί με τον ελλιπή φωτισμό, την έλλειψη καθαριότητας και βέβαια την άδεια στους ναρκέμπορους να πουλάνε την πραμάτειά τους» σχολιάζει η Αννίτα Δεκαβάλλα, ηθοποιός και κάτοικος των Εξαρχείων.

Μαρία Λυκούρα, κάτοικος των Εξαρχείων

Πηγή: Η Εποχή