Macro

Επισημάνσεις

Αδικία που πήγε σε αυτούς τους άσχετους το Νόμπελ Ειρήνης. Κανονικά έπρεπε να το μοιραστούν ο Ζόραν Ζάεφ και η Μαρία Σπυράκη.

Θα ήταν πολύ καλό και για το κατάστημα “Μικρογεύματα Φρανσουά” στις Βρυξέλλες, δίπλα στο κτήριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου ήπιαν εκείνους τους ιστορικούς καφέδες.

Εκεί η Σπυράκη συνάντησε τον Ζάεφ να περιμένει σε μια ατελείωτη ουρά πρωθυπουργών, που περίμεναν υπομονετικά να πάρουν καφέδες και τυρόπιτες για τους σωματοφύλακες και τους συνεργάτες τους.

Μέσα στο κτήριο του Συμβουλίου δεν έχει τέτοια, συνήθως φέρνουν φαγητό σε τάπερ από το σπίτι.

Έτσι η Σπυράκη έπεσε τυχαία πάνω στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ και του εξήγησε τις αταλάντευτες θέσεις της για το «Μακεδονικό». Αν είχε πέσει πάνω στον πρωθυπουργό της Ισλανδίας, θα του είχε εξηγήσει τις αταλάντευτες θέσεις της για τον παστό μπακαλιάρο.

Μάλλον στα αγγλικά πρέπει να έγινε η συζήτηση, γιατί η Σπυράκη έχει μητρική γλώσσα τα ελληνικά, ενώ ο Ζάεφ τα ακατονόμαστα.

Η Σπυράκη είπε στον Ζάεφ ότι αδιαπραγμάτευτη θέση της Ν.Δ. για το «Μακεδονικό», είναι η σύνθετη διγλωσσία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων.

Είναι μια καλή πλατφόρμα για να οργανώνεις στο εσωτερικό της χώρας διαδηλώσεις με κρεμάλες.

Κάτσε, ρε άνθρωπε, να φύγει ο Τσίπρας από τη μέση και θα τα βρούμε όλα, του είπε με αυστηρό ύφος που δεν σήκωνε δεύτερη κουβέντα.

Και επειδή έχει και βαθιά γνώση του αντικειμένου, του ζήτησε και να μην δείξει υποχωρητικότητα στο θέμα της περικοπής των συντάξεων.

Τουλάχιστον είναι παρήγορο που μιλήσανε με τον Ζάεφ, ώστε να έχουν οι άνθρωποι και μια πληροφόρηση για το τι παίζει. Γιατί στον Κοτζιά είχανε πει «δεν θέλουμε να μας ενημερώσετε, τα έχετε ξεπουλήσει όλα».

Να ξέρεις ότι δεν θα παραχωρήσουμε ούτε σπιθαμή Ακροδεξιάς, του είπε αποχαιρετώντας τον. Τουλάχιστον μέχρι να έρθουμε στα πράγματα.

Γενικά ήταν μια τυχαία πεντάλεπτη συνάντηση στο πόδι, για την οποία ο Ζάεφ ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο μια μέρα που δεν είχαν με τι άλλο να ασχοληθούν.

Σκληραίνουν τη στάση τους οι δανειστές αρνούμενοι να επιβάλουν περικοπές στις συντάξεις. Η Ν.Δ. είναι έξαλλη και καλεί τον κόσμο της σε μαζικές κινητοποιήσεις.

Κεντρικό σύνθημα θα είναι το «Και α και ου και ΔΑΠ Νουδουφουκού», γιατί είναι το μόνο πράγμα που είναι σε θέση να φωνάξουν ρυθμικά οι οργανωμένοι νεοδημοκράτες με βάση το πολιτικό και θεωρητικό τους επίπεδο.

Είναι μάλλον από την πολλή αριστεία.

Αν δείξουμε την παραμικρή υποχωρητικότητα, αυτοί είναι ικανοί να μας βγάλουν και στις αγορές, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξερχόμενος από έκτακτη σύσκεψη του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.

Ευτυχώς την επόμενη ημέρα υπήρξε αδίστακτη κερδοσκοπική επίθεση στις τραπεζικές μετοχές και όλα επανήλθαν στην κανονικότητα.

Ο Κυριάκος έστειλε τον Χατζηδάκη στις 3 η ώρα τη νύχτα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με κράνος και τζάκετ παραλλαγής για να ζητήσει ενημέρωση ρουτίνας.

Επίσης προανήγγειλε γενικευμένη οικονομική κατάρρευση και ζήτησε να ενεργοποιηθεί το σχέδιο Ξενοκράτης και να πάει αμέσως η χώρα σε εκλογές.

Αν και για τις εκλογές καταλληλότερο είναι το Σχέδιο Περικλής, όπως έχει δείξει και η ιστορική εμπειρία του 1961.

Το γεγονός, πάντως, ότι την ημέρα του κραχ ο “Φιλελεύθερος” κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο “Θα γ…θεί ο Δίας με τη μετοχή της ΔΕΗ” μόνο ως καθαρή σύμπτωση μπορεί να εκληφθεί.

Γενικά έχουν μια εμμονή στη Ν.Δ. με την απαξίωση της ΔΕΗ. Από καθαρά ιδεολογικής άποψης μάλλον στηρίζουν κάποιο fund που θέλει να την αγοράσει για να ξεχρεώσει το σπίτι του Βολταίρου.

Βρίσκουν, λέει, κάποια θέματα στους ισολογισμούς της ΔΕΗ και ανησυχούν. Αλλά και οι ισολογισμοί της Ν.Δ., με 250 εκατομμύρια μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δεν λες ότι σκίζουν.

Σε άλλα νέα, ο Κύρτσος πήρε 6 εκατομμύρια ευρώ κρατική διαφήμιση, έβαλε 600.00 ευρώ φέσι στην εφορία και τα παράτησε για να δώσει τη μάχη υπέρ της υγιούς ιδιωτικής επιχειρηματικότητας.

Άγγελος Τσέκερης

Πηγή: Η Αυγή