Macro

«Ένας ανεμιστήρας σε κάθε κελί»

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επισκέφθηκε τις γυναικείες φυλακές Ελεώνα Θήβας και τις ανδρικές φυλακές Μαλανδρίνου Φωκίδας, και στη σχετική ανακοίνωσή τονίζεται:

Στην επίσκεψη μας αυτή διαπιστώσαμε την όξυνση των προβλημάτων διαβίωσης στις φυλακές, προβλημάτων που εντείνονται από τα περιοριστικά μέτρα λόγω covid-19 και παίρνουν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις λόγω των ελλείψεων στο προσωπικό (μεγάλη έλλειψη στον Ελεώνα) και στον υπερπληθυσμό των κρατουμένων (στο Μαλανδρίνο οι 110 περίπου υπεράριθμοι κρατούμενοι κοιμούνται καταγής.)

Διαπιστώσαμε επίσης, για μία ακόμη φορά τα ιδιαίτερα προβλήματα που δημιουργεί η απαράδεκτη εγκατάσταση μιας φυλακής δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από μια μικρή έστω πόλη (Μαλανδρίνο-Άμφισσα) με τους κρατούμενους, αλλά εν μέρει και τους εργαζόμενους στο έλεος της αρρώστιας, της  πυρκαγιάς (λίγο πιο πέρα σταμάτησαν προχθές μόλις οι φλόγες), της απομόνωσης.

Με τα επισκεπτήρια για τις οικογένειες των κρατουμένων σχεδόν αδύνατα, με τους αδειούχους ή αποφυλακισμένους κρατούμενους να περπατούν χιλιόμετρα στον καύσωνα η στο χιόνι λόγω έλλειψης μέσων μεταφοράς για να φτάσουν κάπου.

Μία δυσπρόσιτη περιοχή που κάνει ακόμη και την διαθεσιμότητα ειδικών επιστημόνων (γιατρών, ψυχολόγων κλπ) σπάνια περίπτωση με αποτέλεσμα τεράστια κενά.

Με λίγα λόγια συνθήκες που κάνουν αφόρητη την ζωή των κρατουμένων, αλλά δυσκολεύουν εξαιρετικά και τις προσπάθειες των εργαζομένων και της διεύθυνσης να βρουν λύσεις.

Τέλος διαπιστώσαμε με λύπη ότι μια σειρά από  πρωτοβουλίες και πρόνοιες “ανοίγματος” των φυλακών και επαφής με τις τοπικές κοινωνίες και την πραγματική ζωή ( σχολεία φυλακών, θεατρικές παραστάσεις,καλλιτεχνικά μαθήματα,αθλητικές εκδηλώσεις, παιδότοποι) πρωτοβουλίες που ενθαρρύνθηκαν και θεσμοθετήθηκαν κυρίως από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα υπό την σκιά και του covid-19 δεν πραγματοποιούνται. Είναι προφανές, ότι κανένα εμπόδιο δεν θα πρέπει να μπει από την νεοσυντηρητική πολιτική ηγεσία του αρμόδιου-αναρμόδιου Υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ, στο να συνεχιστούν αυτές οι ανάσες ζωής αμέσως μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.

 

 

Χθες, με την βοήθεια απλών ανθρώπων και την στήριξη φορέων αλληλεγγύης παραδώσαμε ταυτόχρονα στις φυλακές Ελεώνα και Μαλανδρίνου μία ποσότητα ανεμιστήρων ικανή να καλύψει τις ανάγκες γυναικών και ανδρών κρατουμένων.

 

 

Παραδίδοντας αυτή την βοήθεια, καλούμε ταυτόχρονα το αρμόδιο -κατά την εκδοχή Μητσοτάκη- υπουργείο, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να πάρει τα στοιχειώδη μέτρα για την ανθρώπινη διαβίωση των κρατουμένων.

Σε αυτά τα μέτρα συμπεριλαμβάνεται και η ελάχιστη πρόνοια για λίγη δροσιά σε κελιά και θαλάμους το καλοκαίρι, όπως και λίγη ζεστασιά τις παγωμένες μέρες του χειμώνα

Αυτό που οι απλοί πολίτες, από το υστέρημα τους συνήθως μπορούν να προσφέρουν, είναι αδιανόητο να αρνείται να το προσφέρει το επίσημο κράτος, αυτό δηλαδή που είναι και υπεύθυνο για τις ζωές των κρατουμένων.

ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΈΝΩΝ ΜΕΤΡΆΝΕ

Στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία συμμετείχαν:

Η βουλευτής Βοιωτίας Γιώτα Πούλου, το μέλος του Τομέα Δικαιωμάτων Νίκος Τσιγώνιας, εκ μέρους της Νομαρχιακής Επιτροπής Βοιωτίας, Γιάννης Ηλίας, Αποστόλης Ντάντος, Παντελής Θάνος, Μπάμπης Χατζήνας, Χρήστος Δημητρίου και εκ μέρους της Νομαρχιακής Επιτροπής Φωκίδας, Γεωργία Γκιούλου, Αγησίλαος Πασαλιμανιώτης, Νίκος Πέτρου και Χρήστος Τσαμαντάνης.

Στην Φωκίδα η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισκέφθηκε την πυρόπληκτη περιοχή και στο Λιδωρίκι σε συνάντηση που έγινε στο Δημαρχείο ενημερώθηκε από τον Δήμαρχο Δωρίδος Γιώργο Καπεντζώνη.

Πηγή: Left