Συνεντεύξεις

Ειρήνη-Ελένη Αγαθοπούλου: Οι όποιες συνεργασίες δεν θα είναι άνευ όρων

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει άμεση εκλογή προέδρου, η «Ομπρέλα» και οι «53+» αντιδρούν. Εσείς με ποια άποψη συντάσσεστε;
Η πολυφωνία ήταν δομικό χαρακτηριστικό του ΣΥΡΙΖΑ από την ίδρυσή του και συνεχίζει να είναι και στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Το Συνέδριό μας και ο προσυνεδριακός διάλογος είναι μια καλή ευκαιρία για να συζητήσουμε αυτά που μας ενώνουν, για να συνδιαμορφώσουμε το κόμμα που θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του μέλλοντος.
Για να γίνω όμως πιο συγκεκριμένη, η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση ως αυτόνομο γεγονός δεν λέει τίποτε. Η πρόταση αυτή, όπως και άλλες, θα πρέπει να εξυπηρετεί έναν στόχο, τη δημιουργία ενός πολιτικού φορέα όπου η δημοκρατία και η συμμετοχικότητα των μελών θα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά. Ας συζητήσουμε εάν η πρόταση αυτή είναι προς αυτή την κατεύθυνση.
Το ίδιο ισχύει και για τις συνεργασίες μας είτε με το ΚΙΝΑΛ είτε με άλλα κόμματα. Δεν μπορεί να είναι άνευ όρων, αλλά υπό ένα κοινά συμφωνημένο πρόγραμμα διακυβέρνησης. Τότε σαφώς και να γίνει.
Αν προκύψουν αιφνιδιαστικά εκλογές, θα εμφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με ενιαία γραμμή ή μπορεί να υπάρξει και διάσπαση;
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αυτήν τη στιγμή, όπως θα έχετε κι εσείς διαπιστώσει, αγωνίζεται προς την κατεύθυνση της σύμπλευσης όλων των προοδευτικών δυνάμεων, των δυνάμεων της Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας, στην κατεύθυνση της δημιουργίας μιας κυβέρνησης συνεργασίας, που θα μπορέσει να αποτελέσει την εναλλακτική στη συντηρητική κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Το κάλεσμα των στελεχών του –και του ίδιου του προέδρου– προς τα άλλα κόμματα του Κοινοβουλίου γίνεται με κάθε ευκαιρία. Υπό αυτά τα δεδομένα, δεν θα μπορούσαμε σε καμία περίπτωση να συζητάμε για διάσπαση του ίδιου του κόμματός μας, αυτό που επιδιώκουμε είναι η συνεργασία και η ενότητα και όχι η διάσπαση.
Το διακύβευμα των εκλογών, οποτεδήποτε προκύψουν, ποιο θα είναι για το κόμμα σας και στο πνεύμα μιας προοδευτικής διακυβέρνησης;
Όπως προείπα, το διακύβευμα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να φύγει το συντομότερο δυνατόν η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Η χειρότερη κυβέρνηση των τελευταίων ετών, η πιο συντηρητική, σεξιστική, αντιλαϊκή και διαπλεκόμενη κυβέρνηση που έχει δει αυτός ο τόπος.
Στον αντίποδα, η δική μας πρόταση αφορά την αποκατάσταση των σχέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων, την αύξηση του κατώτατου μισθού, τη λήψη μέτρων για την ανάσχεση της ακρίβειας και, φυσικά, την πάταξη της διαπλοκής. Μια αριστερή, προοδευτική κυβέρνηση πρέπει να έχει όραμα για τους νέους και τις νέες, για τις γυναίκες, για ένα άλλο, σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα, ένα ισχυρό σύστημα υγείας και ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος. Σε αυτήν τη βάση θα καλέσουμε τα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας να συμφωνήσουμε και να συνεργαστούμε, πράγμα απαραίτητο μετά τις εκλογές με την απλή αναλογική.
Για τους νέους, που αντιμετωπίζουν ανεργία και συνεπαγόμενη κοινωνική ή επαγγελματική περιθωριοποίηση, τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει;
Είναι αλήθεια ότι σήμερα οι νέοι και οι νέες μέχρι και την ηλικία των 30 ή 40 ετών συνεχίζουν να μένουν με τους γονείς τους, διότι οι οικονομικές τους απολαβές δεν τους επιτρέπουν να ανεξαρτητοποιηθούν και να κάνουν τη δική τους οικογένεια, εάν το επιθυμούν. Η κατάργηση του απαράδεκτου και άδικου μέτρου του υποκατώτατου μισθού ήταν ένα πρώτο βήμα, που υλοποιήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Πλέον, χωρίς τις ρήτρες των μνημονίων, οφείλει η κυβέρνηση άμεσα να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ, να αποκαταστήσει τα εργασιακά δικαιώματα και να εφαρμόσει πολιτικές που θα αυξήσουν τις θέσεις εργασίας. Αυτά όμως δεν μπορεί και δεν θέλει να τα κάνει η σημερινή κυβέρνηση.
Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δείξει ότι και μπορεί και θέλει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος, βάζοντας σε κυρίαρχη θέση, στο εγχείρημα αυτό, τη νεολαία.
«Δεν νομίζω ότι πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη»
Από τα λάθη ή τις παραλείψεις της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για ποιο νομίζετε ότι θα έπρεπε να ζητήσετε συγγνώμη;
Μια κυβέρνηση η οποία έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και άφησε απόθεμα στα ταμεία 37 δισ. δεν νομίζω ότι πρέπει να ζητά συγγνώμη. Συγγνώμη πρέπει να ζητήσουν αυτοί οι οποίοι οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και τώρα το παίζουν Μεσσίες. Προφανώς, στα τεσσεράμισι χρόνια διακυβέρνησης, έγιναν και λάθη και αστοχίες και καθυστερήσεις. Εάν ήταν στο χέρι μας και δεν είχαμε την επιτήρηση των «θεσμών», σίγουρα η δημοσιονομική και φορολογική μας πολιτική θα ήταν διαφορετική. Εκτός αυτού όμως, θέματα όπως η ρύθμιση των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας θεωρώ πως θα μπορούσαν να έχουν λυθεί, αλλά δεν ήμασταν ιδιαίτερα αποφασιστικοί.
Είμαστε περήφανοι όμως για τη μείωση της ανεργίας, για τη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την ίδρυση των ΤΟΜΥ, για τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, για τη 13η σύνταξη, για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και πολλά άλλα, που θα χρειαστούμε άλλη μια συνέντευξη για να τα συζητήσουμε αναλυτικά. Αυτό το έργο θέλουμε να συνεχίσουμε.

Συνέντευξη στον Γιάννη Παργινό