Συνεντεύξεις

Ειρήνη Αγαθοπούλου: Τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων ήταν πολύ λίγα και έρχονται πολύ αργά και με διαδικασίες πολύ χρονοβόρες

Εγκληματική χαρακτηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ για τη Θεσσαλονίκη η βουλευτής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ειρήνη Αγαθοπούλου. Μιλώντας στη «ΜτΚ» και στον Ιάσωνα Μπάντιο κάνει λόγο για καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στον σταθμό της Βενιζέλου, αλλά και για αποφάσεις που κόστισαν ανθρώπινες ζωές στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Την εβδομάδα που έφυγε η κυβέρνηση έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στα ζητήματα της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης. Ως βουλευτής Κιλκίς πώς βλέπετε να προχωράνε οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ στην Κεντρική Μακεδονία;

Ο κ. Μητσοτάκης έρχεται για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα στη Θεσσαλονίκη «κρυπτόμενος», για να μην αντιμετωπίσει την αγανάκτηση του κόσμου. Και αυτό γιατί στη Θεσσαλονίκη και γενικά στη Β. Ελλάδα διαπράττονται εγκλήματα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο κόσμος τα βλέπει. Αναφέρομαι στην καταστροφή της πολιτιστικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της πόλης, με την απόφαση για απόσπαση των αρχαίων στον Σταθμό Βενιζέλου, στις αναβολές και τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στο έργο του Μετρό, στις αποφάσεις τους, που κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας κόστισαν σε ανθρώπινες ζωές.

Επιπλέον, το προηγούμενο καλοκαίρι, και στη Β. Ελλάδα, πληρώσαμε ακριβά τις παλινωδίες και τις αστοχίες της κυβέρνησης στον σχεδιασμό των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τον τουρισμό. Φέτος, μια από τις μεγαλύτερες χερσαίες πύλες της Ελλάδος, οι Εύζωνοι, παραμένουν ακόμη κλειστοί. Δεν αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι η διέλευση από τους Ευζώνους είναι ζωτικής σημασίας για τον τουρισμό στην Θεσσαλονίκη, στην Χαλκιδική και στην Πιερία. Με ασφάλεια βέβαια, με ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα για όλους τους τουρίστες.

Επίσης, ειδικότερα για το Κιλκίς, όλα τα μεγάλα έργα, όπως οι οδικοί άξονες, τα αρδευτικά και γεωργικά έργα, η δημιουργία ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς, έχουν όλα αδρανοποιηθεί. Έχουν όλα ανακοινωθεί και ξανακοινωθεί, διαρκώς ακούμε για εγκαίνια, αλλά έργα δεν βλέπουμε.

Το άνοιγμα του τουρισμού και η άρση πολλών περιοριστικών μέτρων γέννησε αισιοδοξία σε μεγάλη μερίδα των πολιτών αλλά και των επιχειρηματιών της εστίασης και του τουρισμού. Είστε αισιόδοξη ότι θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε την πανδημία ως χώρα το φετινό καλοκαίρι;

Δυστυχώς, η εικόνα που έχω εγώ από τους επαγγελματίες της εστίασης στην περιοχή του Κιλκίς δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη. Τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων ήταν πολύ λίγα και έρχονται πολύ αργά και με διαδικασίες πολύ χρονοβόρες. Όσοι κατάφεραν να πάρουν τις επιδοτήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ακόμη περιμένουν τις πληρωμές τους. Επιπλέον, τα κέντρα δεξιώσεων, που αναλαμβάνουν γάμους και βαφτίσεις συνεχίζουν να ακυρώνουν προγραμματισμένες εκδηλώσεις και για φέτος, γιατί τα μέτρα ασφαλείας που ανακοινώνει η κυβέρνηση για αυτές τις κοινωνικές εκδηλώσεις είναι ιδιαίτερα αυστηρά σε σχέση με τα μέτρα ασφαλείας στους υπόλοιπους κλάδους. Παράλληλα, οι κρατήσεις στους τουριστικούς προορισμούς φαίνεται να είναι πολύ χαμηλά.

Την ίδια στιγμή, έρχεται ένα αντεργατικό νομοσχέδιο, που επικυρώνει την επισφάλεια στην εργασία και τις συνθήκες εργασιακής γαλέρας, που θα έχει άμεση οικονομική επίπτωση στην πλειοψηφία των εργαζομένων. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η επανεκκίνηση των πλειστηριασμών από 1η Ιουνίου.

Για τη διαχείριση του οικονομικού σκέλους, λοιπόν, της πανδημίας δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Όσον αφορά το υγειονομικό σκέλος, οι εμβολιασμοί φαίνεται να προχωρούν -ίσως όχι τόσο γρήγορα όσο θα έπρεπε ή θα επιθυμούσαμε- και αυτό μας δίνει μια αισιοδοξία. Θα πρέπει όμως να είμαστε συγκρατημένοι, να μην θεωρήσουμε ότι η πανδημία τελείωσε και να αγνοήσουμε τα μέτρα ασφαλείας, γιατί η πιθανότητα πισωγυρίσματος είναι πολύ μεγάλη, ιδιαίτερα εάν η κυβέρνηση αποφασίσει και φέτος να θυσιάσει την εφαρμογή των αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων στον βωμό του τουρισμού.

Από την πρώτη στιγμή έχουν υπάρξει πολλές συζητήσεις για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού και τις παρενέργειες τους. Είστε μια νέα πολιτικός αλλά και φαρμακοποιός. Τι θα λέγατε στους πολίτες που ανησυχούν και φοβούνται να το κάνουν;

Από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να αυξηθεί ο ρυθμός εμβολιασμού του πληθυσμού για να επιτευχθεί αυτή η πολυπόθητη ανοσία στην κοινωνία. Ήμασταν οι πρώτοι που διατυπώσαμε την πρόταση για την άρση της πατέντας των εμβολίων ώστε η παραγωγή των εμβολίων να συμβαδίζει με τις αυξημένες ανάγκες όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και όχι μόνο. Την Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε και υπερψήφισε την τροπολογία της ευρωομάδας της Αριστεράς για την άρση της πατέντας των εμβολίων, γεγονός ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Η συγκεκριμένη τροπολογία, όμως, καταψηφίστηκε από τους ευρωβουλευτές της ΝΔ, δείχνοντας έτσι ότι για την ΝΔ τα κέρδη των πολυεθνικών είναι σημαντικότερα από τις ανθρώπινες ζωές και ότι άλλα ισχυρίζεται στο εσωτερικό της χώρας και άλλα πράττει εκτός.

Αυτή η διγλωσσία, οι σπασμωδικές κινήσεις της κυβέρνησης και η μη ύπαρξη ενός εμπεριστατωμένου σχεδίου είναι που δημιουργούν κυρίως την ανασφάλεια στους πολίτες.

Οι πολίτες όμως πρέπει να εμπιστευτούν την επιστημονική κοινότητα και τους προσωπικούς τους γιατρούς και να πράξουν το καλύτερο για τον εαυτό τους και τους συνανθρώπους τους.

Αυτές τις μέρες συζητείται έντονα εντός και εκτός Βουλής το προωθούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την συνεπιμέλεια και το οικογενειακό δίκαιο συνολικά. Πώς βλέπετε τις αλλαγές που επιφέρει;

Οι αλλαγές και η διαδικασία που ακολουθήθηκε από τον κ. Τσιάρα για ένα τέτοιο μείζον κοινωνικό ζήτημα, όπως οι σχέσεις γονέων και παιδιών, ήγειραν έντονες αποδοκιμασίες από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των αρμόδιων επιστημονικών φορέων. Η κυβέρνηση απέφυγε να απαντήσει για ποιον νομοθέτησε το συγκεκριμένο ν/σ, παρά τις πολύ συγκεκριμένες καταγγελίες τόσο από βουλευτές του κόμματός του όσο και από το σύνολο των αρχηγών της αντιπολίτευσης. Το νομοσχέδιο μετατοπίζει το κέντρο βάρους του Οικογενειακού Δικαίου από το συμφέρον των παιδιών στα δικαιώματα των γονέων τους και παραβιάζει κατάφορα διεθνείς συμβάσεις, όπως τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, καθώς και τη Σύμβαση για την Εξάλειψη κάθε Μορφής Διακρίσεων κατά των Γυναικών. Επί της ουσίας δεν πρόκειται να λύσει κανένα υπάρχον πρόβλημα από αυτά που αντιμετωπίζει μερίδα παιδιών, μπαμπάδων και μαμάδων, ίσα ίσα θα εντείνει τις δικαστικές διαμάχες με μαθηματική ακρίβεια. Δυστυχώς, μιλάμε για άλλο ένα πισωγύρισμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας στην Αθήνα επανέφερε τη συζήτηση για τα μνημόνια συνεργασίας που εκκρεμούν να έρθουν στη Βουλή προς ψήφιση. Όταν και εφόσον αυτό γίνει, εσείς θα τα ψηφίσετε;

Η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, κ. Ζάεφ, έρχεται να επικυρώσει τις άριστες σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και να αποδείξει την γεωπολιτική σπουδαιότητα της ιστορικής συμφωνίας των Πρεσπών, που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως, έρχεται να επικυρώσει και τον άκρατο λαϊκισμό του κ. Μητσοτάκη και όλων των βουλευτών και στελεχών της ΝΔ.

Οπότε το ερώτημα δεν είναι τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές του όταν έρθουν τα μνημόνια συνεργασίας στη Βουλή, το ερώτημα είναι εάν θα έρθουν τα μνημόνια στη Βουλή και τι θα κάνουν τότε οι βουλευτές της ΝΔ. Η αδυναμία του κ. Μητσοτάκη στο συγκεκριμένο θέμα γεννήθηκε από την προσπάθεια εξαπάτησης των πολιτών προεκλογικά. Αν δε φοβόταν το ίδιο το κόμμα του, πιστεύουμε θα έφερνε να επικυρώσει τα μνημόνια συνεργασίας που πηγάζουν από μια συμφωνία «ζωτικής σημασίας», όπως την έχει χαρακτηρίσει προσφάτως ο ίδιος. Από εμάς είναι καλοδεχούμενα.

Πηγή: Μακεδονία