Συνεντεύξεις

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Καθαρή έξοδος από το μνημόνιο μετά τον Αύγουστο

Η κυβέρνηση αναμένει καθαρή έξοδο από το μνημόνιο μετά τον Αύγουστο, οπότε λήγει το τρέχον πρόγραμμα στήριξης του επίσημου τομέα, και δεν έχει κανένα λόγο να ζητήσει προληπτική πιστωτική γραμμή, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters.

Αντ’αυτού, η χώρα χτίζει το δικό της κεφαλαιακό μαξιλάρι, που μαζί με τα αδιάθετα ευρωπαϊκά κεφάλαια του προγράμματος, θα καλύπτουν τις ανάγκες της «για διάστημα αρκετά μεγαλύτερο του έτους», αν χρειαστεί, είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Τους επόμενους μήνες η χώρα θα επεξεργαστεί το δικό της μεταμνημονιακό σχέδιο με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, την κοινωνική πολιτική και την ανάπτυξη, είπε.

Πρόσθεσε ότι θα ξεκινήσουν σύντομα οι συζητήσεις με τους δανειστές για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σύμφωνα με τη γαλλική πρόταση που συνδέει το μέγεθος της ελάφρυνσης με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

«Έχουμε την αίσθηση ότι έχουμε αποκτήσει αξιοπιστία τα τελευταία τρία χρόνια», είπε ο Ευκελίδης Τσακαλώτος.

Η Ελλάδα είναι κοντά στην έξοδο από την κρίση που βύθισε την οικονομία της στην μεγαλύτερη μεταπολεμική ύφεση, απειλώντας ακόμα και την συνοχή της ευρωζώνης. χει λάβει 260 δις ευρώ οικονομικής βοήθειας από το 2010 μέσω των προγραμμάτων διάσωσης.

Το χρέος της χώρας ανέρχεται στο 178% του ΑΕΠ με ορισμένους Ευρωπαίους αξιωματούχους να εκτιμούν ότι η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου το καλοκαίρι χωρίς ελάφρυνση χρέους και μια προληπτική πιστωτική γραμμή.

Ωστόσο, μια προληπτική γραμμή θα συνοδεύεται από επιπλέον όρους και γι’ αυτό η Αθήνα προτείνει το δικό της σχέδιο εξόδου. Δημιουργεί κεφαλαιακό απόθεμα ύψους έως 19 δις ευρώ με τα έσοδα από την έκδοση ομολόγων και τα αδιάθετα κεφάλαια του τρίτου προγράμματος.

Τα προγράμματα εποπτείας μετά την έξοδο από τα μνημόνια ήταν συνηθισμένη πρακτική για άλλες χώρες που έλαβαν βοήθεια, είπε ο Τσακαλώτος. Η Ελλάδα όμως ετοιμάζει το δικό της πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει περισσότερες πρωτοβουλίες.
Η χώρα, είπε, θα δείξει στους δανειστές και τις αγορές ότι έχει την ιδιοκτησία του προγράμματός της, των μελλοντικών μεταρρυθμίσεων και των στρατηγικών ανάπτυξης.

«Σκεφτόμαστε, μέχρι το Πάσχα, να έχουμε ετοιμάσει το δικό μας σχέδιο που θα περιλαμβάνει κοινωνικές και αναπτυξιακές πολιτικές, για να δείξουμε τόσο στους θεσμούς, όσο και στις αγορές ότι αυτό είναι το δικό μας πρόγραμμα, ότι έχουμε την ιδιοκτησία του… δεν μας έχει επιβληθεί, δεν πρόκειται για συμβιβασμό. Πρόκειται για αυτά που θέλουμε να κάνουμε»

Δεν χρειαζόμαστε προληπτική πιστωτική γραμμή

Ο Τσακαλώτος είπε ότι η οικονομία γυρίζει σελίδα και ότι η χώρα είναι έτοιμη να σταθεί σύντομα στα πόδια της.

«Υπερκαλύπτουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους, η οικονομία γυρίζει σελίδα… Για αυτούς που νομίζουν ότι χρειαζόμαστε κάτι περισσότερο, όπως μία προληπτική πιστωτική γραμμή ή οτιδήποτε άλλο, απλά αναβάλλουν την απάντηση στο καίριο ερώτημα και δεν βλέπω κανένα λόγο να γίνεται αυτό».

Το ΔΝΤ δεν έχει αποφασίσει ακόμα εάν θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα, ενώ έχει εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία του για την βιωσιμότητα του υψηλού δημοσίου χρέους.

«Νομίζω ότι η τάση και η στρατηγική τους είναι να υπάρξει μια συμφωνία που θα κάνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο για να μπουν», είπε.

Η Αθήνα ολοκλήρωσε την περασμένη εβδομάδα την τρίτη αξιολόγηση και μένει μία ακόμη πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος. Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι σύντομα θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Κυβέρνηση και δανειστές αναμένεται να δώσουν σάρκα και οστά στον «γαλλικό μηχανισμό»  που παρουσιάστηκε τον Ιούνιο και θα συνδέει την ελάφρυνση χρέους με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ. Η ανάπτυξη αναμένεται στο 2,5% φέτος και το 2019.

«Αυτό που θα γίνει από τον επόμενο μήνα και μετά είναι να επεξεργαστούμε τις λεπτομέρειές αυτού, του μηχανισμού, πώς θα ενεργοποιηθεί και πότε», είπε ο Τσακαλώτος.

«Είναι πολύ ενθαρρυντικό για την Ελλάδα το ότι έχει ολοκληρωθεί έγκαιρα η τρίτη αξιολόγηση και τώρα μπορούμε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση λεπτομερώς, και θα υπάρξει μια υποεπιτροπή του EuroWorkingGroup».

Οι λεπτομέρειες για το κεφαλαιακό μαξιλάρι, τον μηχανισμό που θα συνδέει ανάπτυξη και ελάφρυνση, καθώς και την υλοποίηση των μέτρων που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο θα δώσουν στους επενδυτές ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της χώρας, ανέφερε.

Η κυβέρνηση επέστρεψε στις αγορές ομολόγων τον Ιούλιο μετά από τρία χρόνια. Μία ακόμα έκδοση θα ακολουθήσει «σύντομα», είπε ο Τσακαλώτος.

«Το μόνο θέμα σε εκκρεμότητα είναι η σύνθεση αυτού του μαξιλαριού, πόσα κεφάλαια θα προέλθουν από την Ελλάδα και πόσα θα προέλθουν από τον ESM και ανυπομονώ για αυτή την συζήτηση»., συμπλήρωσε.

Κόκκινα δάνεια

Το μεγάλο ύψος των κόκκινων δανείων (NPLs) που έχουν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους – στα 100 δις ευρώ- αποτυπώνει την επταετή συρρίκνωση της οικονομίας και των εισοδημάτων που έχει οδηγήσει το ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού στην ανεργία.

Οι τράπεζες και η κυβέρνηση αναμένουν τα αποτελέσματα των τεστ προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests) τον Μάιο.

«Θα δούμε ποια είναι τα αποτελέσματα των stress tests», είπε. «Νομίζω ότι πολλοί θέλουν να δώσουν στις τράπεζες μια ευκαιρία, να δουν όλα τα κομμάτια του παζλ που βάζουμε να αποδίδουν και να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των NPLs».«Το καλό είναι ότι θα υπάρχουν τα ίδια κριτήρια σε όλο το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται ως εξαίρεση».

Σε ερώτηση για το εάν είναι ικανοποιημένος από τα επιτεύγματα της κυβέρνησης είπε ότι τα συναισθήματα είναι ανάμικτα, αλλά τέθηκαν οι βάσεις για να καταστεί το οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης της χώρας πιο βιώσιμο.

«Υπάρχουν ήδη οι βάσεις, και θα είναι στο χέρι της κυβέρνησης, εάν επανακλεγούμε, να δούμε αν μπορούμε να χτίσουμε πάνω σε αυτό», είπε αναφερόμενος στις εκλογές του 2019.

«…Η διαφορά μεταξύ ενός καλού τέλους και ενός κακού τέλους είναι πού κόβεις την ταινία, έτσι; Η ταινία είναι ακόμη σε εξέλιξη».

Τη συνέντευξη πήραν οι Michele Kambas και Renee Maltezou

Πηγή: Left από Reuters