Συνεντεύξεις

Έφη Αχτσιόγλου: Στο επίκεντρο των πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ, οι ανάγκες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας

Τη συνέντευξη πήραν οι Γεωργία Μπάρλα και Νίκος Παπαδημητρίου

Ερ.: Τι σηματοδοτεί η έκδοση του 10ετούς ομολόγου, κυρία υπουργέ; Και τι συνεπάγεται για επιχειρήσεις και πολίτες;

Απ.: Από τη λήξη του προγράμματος το ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη κάνει δύο πετυχημένες εξόδους στις αγορές. Όμως η έκδοση του 10ετούς ομολόγου την προηγούμενη εβδομάδα είναι το πραγματικό ορόσημο καθώς η έκδοση δεκαετίας αποτελεί το σημείο αναφοράς για την αξιοπιστία κάθε κράτους στις διεθνείς αγορές χρήματος. Το χαμηλό επιτόκιο που πέτυχε το ελληνικό Δημόσιο, επιτόκιο που κινείται στα ιστορικά χαμηλά της χώρας, για την ακρίβεια στα επίπεδα του 2003- 2004, αποδεικνύει ότι έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική αγορά χρέους, γεγονός που πιστώνεται αποκλειστικά στην σημερινή κυβέρνηση. Η εξέλιξη αυτή νομίζω ότι έρχεται να επιβεβαιώσει την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας αλλά και την καλή κατάσταση των δημοσιονομικών της μεγεθών.

Ταυτόχρονα όμως καταρρίπτει άλλο ένα μύθευμα της ΝΔ, η οποία μέχρι πριν λίγες εβδομάδες ισχυριζόταν ότι η χώρα είναι δήθεν αποκλεισμένη από τις αγορές. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η πραγματικότητα έρχεται να διαψεύσει την ΝΔ, η οποία πλέον έχει καταστεί τελείως αναξιόπιστη. Σας θυμίζω πως τα τελευταία χρόνια μας έλεγε ότι οδηγούμε την οικονομία στα βράχια, ότι δεν θα κλείσουν οι αξιολογήσεις, ότι θα εφαρμοστεί ο κόφτης, ότι δεν θα ρυθμιστεί το χρέος, ότι δεν θα βγούμε από τα μνημόνια, ότι θα περικοπούν οι συντάξεις και διάφορα άλλα καταστροφολογικά. Τίποτα από αυτά δεν επαληθεύτηκε τελικά, πράγμα που εντείνει το αντιπολιτευτικό αδιέξοδο της Νέας Δημοκρατίας και εξηγεί γιατί πλέον έχει επιδοθεί σε μια τοξική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. Επίσης αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μόνη που είχε ένα σαφές σχέδιο για την έξοδο από την κρίση και το φέρνει σε πέρας.

Ερ.: Τώρα που η χώρα, η οικονομία βγαίνουν στο «ξέφωτο», γιατί είναι …χρήσιμος ο ΣΥΡΙΖΑ στο τιμόνι της Ελλάδας;

Απ.: Ο λόγος είναι ότι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εγγυηθεί ταυτόχρονα την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας, την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας αλλά και  την ενίσχυση της θέσης της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Επειδή ακριβώς βρισκόμαστε σε αυτή τη φάση ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που εγγυάται, και το απέδειξε αυτό και εν μέσω Μνημονίων, ότι στο επίκεντρο των πολιτικών του είναι οι ανάγκες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, η προστασία και η ενδυνάμωση μισθωτών και συνταξιούχων. Ότι μπορεί, τέλος, να θέσει τις βάσεις για τη δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους που δεν θα ενεργεί με βάση τα συμφέροντα μιας μικρής οικονομικής και επιχειρηματικής ελίτ.

Αντίθετα, η ΝΔ έχει πολιτικό στόχο την παλινόρθωση του συστήματος οικονομικής και πολιτικής εξουσίας που χρεοκόπησε τη χώρα, ενώ την ίδια στιγμή το πρόγραμμά της είναι ακραία αντικοινωνικό. Οι πολιτικές θέσεις και οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη αποδεικνύουν ότι ο ίδιος θέλει να οδηγήσει τη χώρα και τους πολίτες στο σκοτεινό παρελθόν των Μνημονίων: κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ασφαλιστικό Πινοσέτ, απολύσεις, απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, ιδιωτικοποίηση της Υγείας, παραχώρηση κρατικών υπηρεσιών σε ιδιώτες – εργολάβους, επαναφορά της ρήτρας 1 προς 5 στο δημόσιο, αποδεικνύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα κοινωνικής ισοπέδωσης που θα ζήλευε ακόμη και το ΔΝΤ.

Ερ.: Απέχουμε 75 ημέρες από τις ευρωεκλογές αλλά και τις άλλες κάλπες. Αρκετές δημοσκοπήσεις φέρνουν το κόμμα σας στη δεύτερη θέση. Εσείς τι πιστεύετε; Και, αν επιβεβαιωθούν οι μετρήσεις αυτές, ποιες οι επιπτώσεις για την πορεία του κυβερνητικού σκάφους;

Απ.: Η Ελλάδα είναι ίσως το μοναδικό παράδειγμα παγκοσμίως όπου τα τελευταία επτά χρόνια από το Μάιο δηλαδή του 2012 όλες ανεξαιρέτως οι δημοσκοπήσεις έχουν αποτύχει να αποτυπώσουν τον πραγματικό πολιτικό συσχετισμό και να προβλέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα σε πέντε διαδοχικές αναμετρήσεις. Σας θυμίζω ενδεικτικά ότι στις 18 Σεπτέμβρη του 2015 δηλαδή δύο μέρες πριν από τις τελευταίες εκλογές υπήρχαν δημοσκοπήσεις που έβλεπαν είτε ισοπαλία είτε οριακή νίκη της ΝΔ. Τελικά, ο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε με διαφορά περίπου 8 μονάδων. Επομένως τα συμπεράσματα δικά σας.

Επί της ουσίας τώρα εκτιμώ ότι οι πολίτες την ώρα της κάλπης, λαμβάνοντας υπόψη πού βρισκόταν η χώρα στην οικονομία, την εργασία το κοινωνικό κράτος τέσσερα χρόνια πριν, και πού βρίσκεται σήμερα, θα εμπιστευθούν και πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ και θα στείλουν το μήνυμα ότι δεν επιθυμούν το τιμόνι της χώρας να επιστρέψει σε αυτούς που τους οδήγησαν στην μνημονιακή εξαθλίωση.

Ερ.: Γιατί όχι κόμμα της Κεντροαριστεράς ο ΣΥΡΙΖΑ, κυρία υπουργέ;

Απ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ γεννήθηκε μέσα από τα κινήματα, τον κόσμο της εργασίας, τη νεολαία, από όλους όσοι ήταν αποκλεισμένοι από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές ακόμη και την εποχή της λεγόμενης «ευμάρειας», αλλά και όσους οραματίζονται μία σύγχρονη κοινωνία μακριά από αναχρονιστικές αντιλήψεις.

Ήταν και είναι ένα κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς και δεν διεκδικεί να γίνει ένα κόμμα της Κεντροαριστεράς ή της Σοσιαλδημοκρατίας, παρά το γεγονός ότι η συμπόρευση του ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ αφήνει ένα κενό σε αυτόν τον πολιτικό χώρο. Αυτό που επιζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι ως μικροκομματική σκοπιμότητα αλλά επειδή το θεωρεί επιτακτική ανάγκη, είναι η συμπόρευση με όσες πολιτικές δυνάμεις αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές για να μπει ένας φραγμός στην άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Φαινόμενα τύπου Όρμπαν, που υποκριτικά καταγγέλλει η ΝΔ την ίδια στιγμή που τον τόνο της πολιτικής της δίνει ως αντιπρόεδρος ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης, υπάρχει κίνδυνος να γενικευθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στις επερχόμενες ευρωεκλογές και οφείλουμε όλοι να τοποθετηθούμε ξεκάθαρα για να τον αντιμετωπίσουμε.

Σε κάθε περίπτωση η συμμαχία με προοδευτικές δυνάμεις από τη Σοσιαλδημοκρατία και το χώρο της Κεντροαριστεράς προϋποθέτει μια ξεκάθαρη τοποθέτηση όλων όχι μόνο σε ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και των δικαιωμάτων αλλά, πρωτίστως, σε ζητήματα που αφορούν την οικονομία, την εργασία και το κοινωνικό κράτος.

Ερ.: Έχουν γραφτεί πολλά και για το πού θα είσθε υποψήφια. Προηγείται το συλλογικό στην Αριστερά, θα μου πείτε, εσείς όμως από ποιο «μετερίζι» αισθάνεστε ότι θα είσθε πιο χρήσιμη για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ;

Απ.: Όσοι έχουμε στρατευθεί στην πολιτική με την Αριστερά, δεν ακολουθούμε ατομικούς σχεδιασμούς. Οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά και ο καθένας καλείται να συνεισφέρει από όπου του αναθέσει το κόμμα. Σε σχέση, τέλος, με τη σεναριολογία των τελευταίων ημερών, οφείλω να σας πω ότι δεν έχει γίνει καμία σχετική συζήτηση μέχρι στιγμής.

Ερ.: Αντιδράσεις στη βόρεια Ελλάδα για τη Συμφωνία των Πρεσπών: περιορισμένες ή μεγαλύτερες, αυθόρμητες ή κατόπιν σχεδίου, πώς θα τις αντιμετωπίσετε;

Απ.: Η Συμφωνία των Πρεσπών κλείνει μια ιστορική εκκρεμότητα στη βάση της εθνικής γραμμής που είχε χαραχθεί τα τελευταία 20 χρόνια. Θα περίμενε κανείς ότι ΝΔ και ΚΙΝΑΛ θα τηρούσαν μία υπεύθυνη στάση αλλά, αντιθέτως, επέλεξαν να διαστρεβλώσουν τη Συμφωνία, να υιοθετήσουν ακροδεξιά fake news, να πυροδοτήσουν ένα κλίμα φανατισμού, να καλύψουν ακόμη και βίαιες επιθέσεις ακροδεξιών εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι η στάση αυτή αποτελεί ιστορικού χαρακτήρα ατόπημα τόσο για την ΝΔ όσο και κυρίως για το ΚΙΝΑΛ. Και οι δύο επέλεξαν μια γραμμή στη βάση εκλογικών επιδιώξεων πέρα από αρχές και αξίες. Η μεν ΝΔ επέλεξε να μετατοπιστεί προς την άκρα δεξιά προσδοκώντας βραχυπρόθεσμα οφέλη, το δε ΚΙΝΑΛ καθοδηγήθηκε από την εμμονή του ενάντια στο ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα πληρώνει το τίμημα.

Σε κάθε περίπτωση εκτιμώ ότι όσο περισσότερο οι πολίτες ενημερώνονται για το πραγματικό περιεχόμενο της Συμφωνίας αυτής που κλείνει μια ιστορική εκκρεμότητα για την χώρα και για τα Βαλκάνια με όρους συνεννόησης και αλληλεγγύης, τόσο περισσότερο οι ανησυχίες περιορίζονται και καθησυχάζονται. Ούτως ή άλλως τέτοιες πολιτικές πρωτοβουλίες νομίζω ότι ξεπερνούν τα στενά χρονικά όρια της τρέχουσας συγκυρίας και αποτελούν παρακαταθήκη για το μέλλον. Η Συμφωνία των Πρεσπών με αυτή την έννοια αποτελεί μια συντριπτική ιστορική ήττα του εθνικισμού.

Ερ.: Σε ποιο βαθμό επηρεάζουν το εκλογικό σώμα τα fake news; Υπάρχει πολιτικό κέντρο πίσω από εκείνες τις σκοπίμως εσφαλμένες πληροφορίες, που αφορούν την κυβέρνηση;

Απ.: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αντιπολίτευση στην Ελλάδα, και κυρίως η ΝΔ, σε συνεργασία με τα εκδοτικά και τηλεοπτικά συμφέροντα που την στηρίζουν, χρησιμοποιεί κατά κόρον τα fake news ως πολιτικό εργαλείο και για αυτό χαρακτήρισα την στάση της τοξική. Από το ταξίδι στις Μαλδίβες μέχρι το αεροσκάφος από τη Βενεζουέλα η ΝΔ έχει σπεύσει να υιοθετήσει κάθε ανοησία που κατασκευάζεται στο διαδίκτυο σε έναν κατήφορο που δεν έχει επιστροφή. Το γεγονός πάντως ότι η αντιπολίτευση έχει ανάγκη τα fake news για να βάλλει κατά της κυβέρνησης, σχετίζεται με τις διαδοχικές διαψεύσεις που έχει υποστεί το αφήγημα της, με τη γνώση ότι το οικονομικό της πρόγραμμα προκαλεί τρόμο στην πλειοψηφία των πολιτών αλλά και με την αγωνία να αποκρύψει από τους πολίτες το κυβερνητικό έργο που έχει παραχθεί τα τέσσερα τελευταία χρόνια και θέτει στο επίκεντρο τους πολλούς.

Ως κυβέρνηση έναν τρόπο έχουμε για να αμυνθούμε απέναντι σε αυτό τον ορυμαγδό, τη σωστή ενημέρωση για όσα υλοποιούμε αλλά και την αδιαμεσολάβητη επαφή με τους πολίτες.

Ερ.: Από την 1η Φεβρουαρίου 2019, ισχύει ο νέος κατώτατος μισθός. Με ποιους τρόπους και με ποια εργαλεία, το υπουργείο Εργασίας θα ελέγξει την εφαρμογή της αύξησης; Θα υπάρξουν κυρώσεις για όσες επιχειρήσεις δεν προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα;

Απ.: Ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός στα 650 ευρώ, ανεξαρτήτως ηλικίας, αποτελεί νόμο του Κράτους και η μη τήρησή του επιφέρει σοβαρές κυρώσεις και υψηλά πρόστιμα σε όσους εργοδότες επιχειρήσουν να τον παραβιάσουν ή να τον παρακάμψουν.

Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας είναι σε θέση να γνωρίζει ποιες επιχειρήσεις αμείβουν τους εργαζόμενους με βάση τον κατώτατο μισθό και έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τη συμμόρφωσή τους, που, πάντως, μέχρι σήμερα κρίνεται ικανοποιητική.

Στο πλαίσιο αυτό θα προχωρήσει σε στοχευμένους ελέγχους, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου υπάρχει υπόνοια ότι η μεταβολή των όρων εργασίας μπορεί να υποκρύπτει αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία.

Ερ.: Θεωρείτε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην απασχόληση; Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία;

Απ.: Το Φεβρουάριο, μήνα της αύξησης του κατώτατου μισθού, καταγράφηκε επίδοση- ρεκόρ από το 2001 στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με 28.000 επιπλέον προσλήψεις. Επομένως, διαψεύστηκαν όσοι βιάστηκαν να μιλήσουν για αρνητικό αντίκτυπο των αυξημένων μισθών στην απασχόληση. Αντιθέτως η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει ότι μπορούμε να έχουμε μια αγορά εργασίας στην οποία και να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και να υπάρχουν αξιοπρεπείς μισθοί. Εξαρχής, εξάλλου, η κυβέρνηση τόνιζε ότι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων δεν συνιστά μόνο μία πράξη δικαιοσύνης αλλά και ένα αναπτυξιακό εργαλείο, καθώς σε μια οικονομία όπως η ελληνική τονώνει την εσωτερική ζήτηση και ενισχύει την αναπτυξιακή δυναμική. Η θέση αυτή επιβεβαιώνεται περίτρανα.

Ερ.: Πότε θα τεθεί σε εφαρμογή η ρύθμιση οφειλών των 120 δόσεων προς τα ασφαλιστικά Ταμεία; Ποιους θα αφορά και ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις για ένταξη στη ρύθμιση;

Απ.: Βρισκόμαστε στο στάδιο της ολοκλήρωσης ορισμένων τεχνικών λεπτομερειών ώστε η ρύθμιση να νομοθετηθεί και να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή. Θα ωφελήσει δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, καθώς θα περιλαμβάνει σημαντικό κούρεμα που θα φτάνει μεσοσταθμικά το 60-65% του συνόλου της οφειλής. Πιο συγκεκριμένα, η βασική οφειλή θα «κουρεύεται» μέσω επανυπολογισμού στη βάση του πραγματικού εισοδήματος των ασφαλισμένων και οι προσαυξήσεις θα μειώνονται οριζόντια κατά 85%. Εν συνεχεία, η νέα μειωμένη οφειλή θα αποπληρώνεται σε έως και 120 δόσεις με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ.

Επιπλέον, πολλοί ασφαλισμένοι οι οποίοι δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω των οφειλών τους, θα μπορούν μετά το «κούρεμα» να λάβουν τη σύνταξή τους και να αποπληρώνουν σταδιακά τις οφειλές τους.

Πηγή: Left από ΑΠΕ-ΜΠΕ