Macro

Εχουμε δρόμο για να πιάσουμε πάτο!

Στην ανανεωμένη λίστα των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για το 2022 για την Ελευθερία του Τύπου, η Ελλάδα κατρακύλησε 38 θέσεις και από την 70ή θέση βρέθηκε στην 108η. Κανονικά σε μια κανονική χώρα με μια κανονική κυβέρνηση θα έπρεπε αυτό να είναι καμπανάκι (καμπάνα) προειδοποίησης. Θα έπρεπε να σηκωθεί θόρυβος, να ανησυχήσουν οι πάντες, να αναζητηθούν ευθύνες, να εντοπιστούν οι δράστες, να ξεκινήσει, βρε αδερφέ, μια συζήτηση για την κατάσταση που επικρατεί και σίγουρα δεν ταιριάζει σε μια χώρα που ανήκει στον λεγόμενο πολιτισμένο και δημοκρατικό κόσμο.

Εδώ όμως που κουμάντο κάνει το πιο φιλελεύθερο και δημοκρατικό κόμμα του τόπου, όπως ισχυρίζονται οι παράγοντές του, χωρίς να κοκκινίζουν από ντροπή για το κτηνώδες ψέμα, ασχολούμαστε με άλλα. Η είδηση καταχωνιάστηκε στις πίσω θέσεις της επικαιρότητας, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν και όπως θα συμβεί στο μέλλον με τις ειδήσεις που χαλάνε την ειδυλλιακή εικόνα που έχει φιλοτεχνήσει για τον εαυτό του το σύστημα εξουσίας. Η κυβέρνησή μας είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, το αποδεικνύει με κάθε ευκαιρία και δεν θα κάνει το χατίρι των ορκισμένων εχθρών της που δημαγωγούν ασυστόλως και μετέρχονται όλα τα μέσα για να βλάψουν τα συμφέροντα της πατρίδας.
Για παράδειγμα, αποδοκιμάζει σε υψηλούς τόνους τον αυταρχικό ηγέτη της Ρωσίας ο οποίος έχει επιβάλει καθεστώς λογοκρισίας στη χώρα του, διώχνει ξένους δημοσιογράφους από την επικράτειά του, δικάζει και φυλακίζει όσους δημοσιογράφους τολμήσουν να ψελλίσουν μια κουβέντα κριτικής για τις πράξεις του. Την ίδια αποφασιστική στάση έχει και απέναντι στην Τουρκία του Ερντογάν όπου τα μέσα ενημέρωσης λειτουργούν υπό ασφυκτικό έλεγχο και οι… ταραξίες δημοσιογράφοι είτε διώκονται είτε αναγκάζονται να φύγουν για να γλιτώσουν. Αποφεύγει όμως η κυβέρνησή μας να μιλήσει για τις πομπές της στα θέματα της ελευθερίας του Τύπου. Δεν είναι μία, δεν είναι δύο, είναι πολλές.
Εμποδίζει δημοσιογράφους να κάνουν τη δουλειά τους, όταν αυτή η δουλειά την ενοχλεί γιατί αποκαλύπτει τις παράνομες πρακτικές της. Βάζει την ΕΥΠ να παρακολουθεί δημοσιογράφους γιατί ψάχνουν σε… επικίνδυνες περιοχές. Στοχοποιεί δημοσιογράφους και τους οδηγεί στη Δικαιοσύνη με κατασκευασμένα από την πλειοψηφία που διαθέτει στις κοινοβουλευτικές επιτροπές πορίσματα. Κατηγορεί δημοσιογράφους ότι λειτουργούν ως πράκτορες του Ερντογάν επειδή οι αθεόφοβοι δεν καταπίνουν αμάσητες τις εξηγήσεις που δίνουν οι αξιωματούχοι της για τις βίαιες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο και στον Εβρο. Οι υπουργοί της έχουν καταργήσει τις συνεντεύξεις Τύπου στους διαπιστευμένους συντάκτες και ανακοινώνουν τις αποφάσεις τους ή τις προθέσεις τους στα φιλοκυβερνητικά κανάλια, χωρίς αντίλογο, χωρίς… απρεπείς ερωτήσεις. Και φυσικά, συντάσσει λίστες χρηματοδότησης των μέσων ενημέρωσης με μοναδικό κριτήριο την παραταξιακή στράτευσή τους.
Κι αν ζοριστεί από την πραγματικότητα την οποία δεν είναι εύκολο να τιθασεύσει, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που οι κακές ειδήσεις έρχονται από το εξωτερικό, τότε φλερτάρει με την ελαφρότητα. Σχολιάζοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την έρευνα των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έδωσε… αποστομωτικές απαντήσεις. Μας ενημέρωσε ότι το Σύνταγμά μας κατοχυρώνει την ελευθερία του Τύπου (παγκόσμια πρωτοτυπία!), ότι στην Ελλάδα υπάρχει πλουραλισμός (ρίξτε μια ματιά στα δελτία ειδήσεων των καναλιών και θα βεβαιωθείτε!) και ότι η διαδικασία που ακολούθησε η οργάνωση πάσχει μεθοδολογικά (σκίζουν τα πτυχία τους οι καθηγητές και οι δημοσιογράφοι-μέλη της!).
Πάλι καλά που δεν άφησε υπαινιγμούς ότι η οργάνωση καθοδηγείται από τον Ερντογάν (ο συνήθης ύποπτος), πάλι καλά που δεν την κατηγόρησε για ροπή στον ακροαριστερό λαϊκισμό (ο νέος εσωτερικός εχθρός). Ολο λέμε ότι κάποια στιγμή η κυβέρνηση θα βάλει φρένο στον κατήφορο που έχει πάρει. Δυστυχώς όμως ο πάτος είναι ακόμη πολύ μακριά.
Ανάγωγα
Το έργο στην Αλεξανδρούπολη σε ποιον ανήκει; «Εργο Μητσοτάκη» λέει η κυβέρνηση. «Εργο ΣΥΡΙΖΑ» λέει η Κουμουνδούρου. «Εργο ΠΑΣΟΚ» λέει η Χαριλάου Τρικούπη. Ευτυχώς το ΚΚΕ δεν το διεκδικεί, αντιθέτως το καταγγέλλει.