Συνεντεύξεις

Δημήτρης Βίτσας: Το αποτέλεσμα των εκλογών θα “αναγκάσει” όλες τις δυνάμεις να επανακαθορίσουν τη στάση τους

Σημεία συνέντευξης του Δημήτρη Βίτσα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στον «REAL FM ».

«…Η απλή αναλογική που εμείς θεσπίσαμε, είναι το σύστημα των συνεργασιών, είτε αυτές γίνονται πριν τις εκλογές, είτε γίνονται μετά. Ελπίζουμε κάποια στιγμή να γίνονται πριν. Στόχος μας είναι να βρεθούν 10-15 σημεία, στα οποία οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου μπορούν να συμφωνήσουν ,οπισθοχωρώντας από κάποιες θέσεις τους ο καθένας και τις οποίες θα παρουσιάσουν στην κοινωνία, θα τις συνυπογράψουν και θα κριθούν πάνω σε αυτές, λύνοντας βασικά προβλήματα που απασχολούν τον Ελληνικό λαό. Το αποτέλεσμα των εκλογών θα ΄΄αναγκάσει΄΄ όλες τις πολιτικές δυνάμεις να επανακαθορίσουν τη στάση τους, εκτός αν θέλουν να συνεχίσουν να έχουν κυβέρνηση Μητσοτάκη. Να λύσουμε λοιπόν ένα διαχρονικό πρόβλημα που έρχεται μετά τον εμφύλιο και τη μεταπολίτευση, που λέει ότι οι προοδευτικές δυνάμεις αν και πλειοψηφία στην κοινωνία, δεν καταφέρνουν να παίρνουν τη διακυβέρνηση της χώρας, εξαιτίας του εκλογικού συστήματος.

Σήμερα στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εμείς ολοκληρώνουμε τις προτάσεις μας και καταθέτουμε δημόσια το πρόγραμμά μας. Αποτελεί συνήθεια σε όλη την Ευρώπη, οι όποιες κυβερνητικές συνεργασίες να γίνονται μετά τις εκλογές ( βλέπε την περίπτωση ΄΄Τζαμάικα΄΄στην Γερμανία, στην Ισπανία, την Πορτογαλία κλπ).

Σήμερα, από τις 27 χώρες της ζώνης του ευρώ στην Ευρώπη, οι 22 έχουν κυβερνήσεις συνεργασίας, είτε προοδευτικής , είτε συντηρητικής κατεύθυνσης. Υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα, όπως αυτό της στέγασης, των κόκκινων δανείων κλπ, η λύση των οποίων απαιτεί την ύπαρξη μιας κοινωνικής πλειοψηφίας και μιας κοινωνικής συναίνεσης. Δεν πρέπει να οπισθοχωρούμε μπροστά στην ΄΄έλλειψη΄΄ κουλτούρας συνεργασιών που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελληνική κοινωνία. Θα έλεγα λοιπόν ότι με όλες τις δυσκολίες και όλα τα τραύματα, οι κυβερνήσεις συνεργασίας που υπήρξαν στην Ελλάδα έλυσαν προβλήματα, όπως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Οικολόγων Πράσινων, η οποία μας έβγαλε και από τα μνημόνια.

Όσο αφορά τη συζήτηση που διεξάγεται αυτές τις μέρες για τον φράχτη στον Έβρο, η θέση μου είναι ότι αυτός δεν αποτελεί ΄΄πανάκεια΄΄και ξεκινώντας από μια πανανθρώπινη και όχι ιδεοληπτική αντίληψη, δεν θα ήθελα να ζω σε ένα κόσμο που θα ορίζεται από τους φράχτες. Όμως με βάση την εργαλειοποίηση από την Τουρκική ηγεσία των 5 εκ προσφύγων που υπάρχουν στη γειτονική χώρα, θα μπορούσε να προσφέρει κάτι. Φυσικά η γνώμη μου είναι ότι η ουσιαστική φύλαξη των συνόρων στον Έβρο, επιτυγχάνεται με το ανθρώπινο δυναμικό και την αξιοποίηση των ηλεκτρονικών μέσων, τα οποία μάλιστα εγκαθίστανται και χρηματοδοτούνται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχετικά με τη συμμετοχή του κόμματος ΄΄Κασιδιάρη΄΄ στις προσεχείς εκλογές, είχαμε επισημάνει και κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή ότι η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία της κυβέρνησης είχε πολλά κενά σημεία, θα μπορούσε να αποβεί επικίνδυνη για το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας, μια που κάτι ανάλογο έχει γίνει και σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες με την απαγόρευση της δράσης κάποιων των κομμουνιστικών κομμάτων. Και πολύ γρήγορα δικαιωθήκαμε μια που η πενταμελής επιτροπή γίνεται ολομέλεια του Α΄τμήματος. Εμείς θεωρούμε ότι δεν πρέπει να παραχωρούμε τόσο μεγάλη δύναμη στον Άρειο Πάγο, ώστε να παρεμβαίνει στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Λέμε λοιπόν ότι και αυτή η τροπολογία συνεχίζει να έχει αρκετά κενά. Το βασικό ζήτημα όμως παραμένει η μη συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες ναζιστικών μορφωμάτων και εξαιτίας ιστορικών λόγων αλλά και του παρόντος Το κόμμα συλλογικά θα αποφασίσει ποια θα είναι ακριβώς η στάση μας στη Βουλή κατά την ψήφισή της…»