ΣΥΡΙΖΑ

Δημήτρης Βίτσας: Συνέδριο δημοκρατικής εγρήγορσης και ανάτασης

Όλοι πια έχουν καταλάβει ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται στη δίνη μιας τετραπλής κρίσης -υγειονομικής, ενεργειακής, κλιματικής και οικονομικής. Σε αυτά να προσθέσουμε την κρίση των θεσμών και της δημοκρατίας στη χώρα μας. Αλλά και την αυξανόμενη διεθνή αστάθεια στο άμεσο γεωπολιτικό περιβάλλον μας που επαναφέρει επιτακτικά στο προσκήνιο τα ζητήματα της ειρήνης. Όλες αυτές οι πτυχές έχουν την ίδια πηγή: πηγάζουν από τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την άσκηση δημόσιας εξουσίας η συγκεκριμένη κυβέρνηση. Έχουμε απέναντι μας ένα μείγμα φανατισμού στο δόγμα του πιο ακραίου νεοφιλελευθερισμού, ανικανότητας, αδιαφορίας και παλαιάς κοπής κομματικής διαπλοκής με οικονομικά συμφέροντα ολίγων. Όλο αυτό πλασαρίστηκε στον λαό με το περιτύλιγμα της δήθεν αριστείας και του δήθεν εκσυγχρονισμού. Τις συνέπειες αυτού του ιστορικού ατυχήματος του 2019 ζούμε σήμερα: υποχώρηση της διεθνούς θέσης της χώρας, ανακύκλωση της ύφεσης, μείωση του πραγματικού εισοδήματος των εργαζομένων, μικρομεσαίων και αγροτών, αποδόμηση του κοινωνικού κράτους.
 
Αυτές είναι διαπιστώσεις στις οποίες θα συμφωνούσαν όλοι οι προοδευτικοί πολίτες της χώρας, ανεξάρτητα του εάν ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ ή άλλο κόμμα. Δεν αρκεί να επιβεβαιώνουμε ότι αυτή η κυβέρνηση έχει αποτύχει οικτρά βυθίζοντας την κοινωνία σε απόγνωση. Ούτε ότι θα τιμωρηθεί για αυτό με τον τρόπο που της αξίζει στις επόμενες εκλογές που δεν πρέπει να καθυστερήσουν ούτε λεπτό. Αυτό που έχουμε καθήκον να κάνουμε είναι να περιγράψουμε με σαφήνεια τι θα επακολουθήσει την αναπόδραστη πτώση της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Πώς θα είναι η επόμενη μέρα και πάνω σε ποιους άξονες θα κινηθεί η επόμενη κυβέρνηση για την ανοικοδόμηση της χώρας και την επανόρθωση των βλαβών που αφήνει πίσω της η απερχόμενη.
 
Αυτή πρέπει να είναι η βασική δουλειά του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που θα γίνει σε λίγες εβδομάδες. Εμείς θα κάνουμε τις εσωτερικές μας διαδικασίες, όπως πάντα, με ανοικτό και ελεύθερο διάλογο. Θα επιβεβαιώσουμε ότι τη δημοκρατία, τη συμμετοχή και τη λογοδοσία πρώτα τις εξασκούμε στο δικό μας κόμμα και έτσι είμαστε πειστικοί στην πρόταση μας προς τον ελληνικό λαό για τη δημοκρατική διακυβέρνηση της χώρας.
 
Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι από το Συνέδριο μας θα βγει μια σειρά από κεντρικά, θεμελιώδη σημεία άσκησης μιας ριζοσπαστικής και ξεκάθαρα αριστερής πολιτικής. Ένα πολιτικό σχέδιο αλλαγής και πολιτικής συνεργασίας στη βάση κυβερνητικού προγράμματος. Πάνω σε αυτό θα καλέσουμε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας να πάρουν θέση. Εάν είναι έτοιμες να συνεισφέρουν σε μια συλλογική προσπάθεια ανάτασης της χώρας και της κοινωνίας που θα θεμελιωθεί πάνω στην κοινωνική συμμαχία των πολλών -εργαζομένων, αγροτών, μικρομεσαίων- που θα τη στηρίζει. Έχουμε εντοπίσει τους τομείς όπου απαιτούνται άμεσες και επείγουσες παρεμβάσεις. Δημόσια υγεία, δημόσια παιδεία, ενεργειακή φτώχεια, εργασιακή επισφάλεια, ακρίβεια είναι οι βασικοί- υπάρχουν κι άλλοι. Εργαλεία υπάρχουν. Είναι σαφές πως οι εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, πρέπει να αναδείξουν προοδευτική κυβέρνηση. Εμείς, λοιπόν, από το Συνέδριο μας θα απευθύνουμε κάλεσμα συστράτευσης προς όλους όσοι δεν μπορούν πια να ανεχθούν αυτήν την κατάπτωση.
 
ΤΑ ΝΕΑ