Συνεντεύξεις

Δημήτρης Βίτσας: Ο ΣΥΡΙΖΑ κόμμα εξουσίας με εναλλακτικό κυβερνητικό πρόγραμμα

Σημεία συνέντευξης του Δημήτρη Βίτσα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στο ραδιοφωνικό σταθμό « ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 91,6 FM».

«… Το ζήτημα είναι πηγαίνοντας προς τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, να επανέλθουμε σε μια ανταγωνιστική προγραμματική συζήτηση , και να μη μείνουμε μόνο στη συζήτηση περί διακυβέρνησης, γενικώς και αορίστως.

Είναι δικαίωμα των πολιτών να κάνουν τις επιλογές τους στην κάλπη και η ευθύνη για το κακό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου είναι αποκλειστικά δική μας.

Υπάρχει αρκετός χρόνος για να επανατοποθετηθούμε προγραμματικά -και ιδιαίτερα μετά τις αποφάσεις της Κομισιόν- ώστε να καταφέρουμε να αποτρέψουμε μια παντοκρατορία της δεξιάς, να γίνουν κατανοητά στον κόσμο αυτά που έρχονται άμεσα και συγχρόνως να ανοίξουμε έναν δρόμο για μια αριστερή- δημοκρατική διακυβέρνηση του τόπου. Επιπλέον, χρειάζεται να οργανωθούν κατάλληλα οι κοινωνικοί και κοινοβουλευτικοί αγώνες, ώστε να μη πληρώσει για άλλη μια φορά ο λαός τη νύφη.

Για παράδειγμα, εμείς λέμε ότι αντί να δίνονταν όπως έκανε η ΝΔ, αυτό το διάστημα 50 δις ευρώ σε επιδοτήσεις και διάφορα pass , θα ήταν καλύτερα να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα, να μειώνονταν ο ΦΠΑ σε μια σειρά προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης και να αυξάνονταν οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας στην αγορά.

Αυτό, ως πρόταση κυβερνητικής πολιτικής, καθίσταται επίκαιρο, ιδίως μετά τις τελευταίες αποφάσεις της κομισιόν για την επιβολή δημοσιονομικών περιορισμών από το 2024 προς τη χώρα μας.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕ αποφασίσαμε να ολοκληρώσουμε μετά τις 25 Ιουνίου, μια συζήτηση για τα λάθη που έγιναν και μας οδήγησαν σε αυτό το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και για θέματα που αφορούσαν το διάστημα πριν την προεκλογική περίοδο. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε γενναία και ευθύνες που ίσως δεν του ανήκουν. Μετά τις εκλογές λοιπόν , με νηφαλιότητα και ψυχραιμία θα εξετάσουμε το σύνολο της δραστηριότητάς μας από το Συνέδριο του κόμματος την προηγούμενη Άνοιξη μέχρι πρόσφατα και θα ορίσουμε του στόχους της νέας περιόδου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι πάντα κόμμα εξουσίας και όχι απλά μια δύναμη διαμαρτυρίας. Ακόμα και σήμερα , ανάμεσα στις δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας, εξακολουθεί να είναι ο βασικός πόλος . Αυτό που πρέπει να είναι η μόνιμη επιδίωξή μας είναι η διαρκής προσπάθεια για την αύξηση της γείωσής του με την κοινωνία και χωρίς αλαζονεία και υπερβατισμούς ,να αγωνιζόμαστε για το καλό της χώρας.

Σε αντίθεση με ότι παράγουν ορισμένα ΜΜΕ και αναπαράγουν κάποιες πολιτικές δυνάμεις, ουδέποτε υπήρξε πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής. Εμείς απευθυνόμαστε σε κοινωνικές και όχι σε πολιτικές κατηγορίες . Αυτό που προέχει είναι να απευθυνθούμε στους εργαζόμενους, στις γυναίκες, στη νέα γενιά , στους αγρότες και τους μικρομεσαίους, να δουν το πρόγραμμά μας και να κάνουν τις επιλογές τους επί αυτού.

Πάντα όμως το βασικό ζήτημα είναι οι προθέσεις του κάθε κόμματος στην περίπτωση που θα καλεστεί να κυβερνήσει και αυτές οι προθέσεις και οι στόχοι , καθορίζουν και τη στάση τους στην περίπτωση που βρεθούν στην αντιπολίτευση.

Η κριτική που θα ασκήσουμε εμείς προς οποιαδήποτε κυβέρνηση, είτε μονοκομματική της ΝΔ είτε συμμαχική με κάποιες άλλες δυνάμεις, θα είναι με γνώμονα το δικό μας πρόγραμμα…»

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 91,6 FM