Macro

Δημήτρης Βίτσας: Για την προστασία της λαϊκής κατοικiας

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν το χρονικό μιας προαναγγελθείσας απόφασης, η οποία ελήφθη με εντυπωσιακή, για τα δεδομένα της ελληνικής Δικαιοσύνης, ταχύτητα. Από μία άλλη όποψη, πρόκειται για την κορύφωση ενός κυβερνητικού σχεδίου για μια γιγαντιαία αναδιανομή πλούτου από τα λαϊκά και μεσαία στρώματα προς διάφορα κερδοσκοπικά funds. Τούτο τεκμηριώνεται από τη βασική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη -πολύ πριν από την πρόσφατη δημοσιοποίηση της απόφασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου- να προχωρήσει στην ψήφιση του δικού της πτωχευτικού νόμου, με τον οποίο κατάργησε κάθε προστασία της πρώτης ιωτοικίος, ακόμα και για τοιις πλέον ευάλωτους δανειολήπτες. Και ο κόσμος δεν ξεχνά ότι αυτό στάθηκε αφορμήγιο την τότε πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ­-ΠΣ κατά του υπουργού Οικονομικών.
 
Αυτή η κυβερνητική επιλογή δημιουργεί πλέον μια οριακή συνθήκη για πάνω από 700.000 δανειολήπτες, των οποίων το σπίτι θα είναι στο εξής υπό τη δαμόκλειο σπάθη ενός πλειστηριασμού και μιας έξωσης-εξπρές. Μπροστά στο μείζον αυτό κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα, η κυβερνητική προπαγάνδα επιχειρεί, κατά τη συνήθειά της, να κρυφτεί πίσω από ισοπεδωτικές λογικές και κοινά ψεύδη, όπως λόγου χάρη ότι η άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας είχε ήδη γίνει επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, όμως, έχει ήδη διαψεύσει προκαταβολικά αυτή την προπαγάνδα, δηλώνοντας ότι τα μέτρα προστασίας της πρώτης κατοικίας εν ισχύ θα έπαιρναν περαιτέρω παράταση-μέχρι που ο ίδιος τα κατάργησε, βέβαια. Πράγματι, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει, υπό αφόρητες πιέσεις από την Τρόικα και σε καθεστώς μνημονίων, να ενσωμα­τώσει πολλές και σημαντικές δικλίδες ασφαλείας για την προστασία της πρώτης κατοικίας, και μάλιστα της κατοικίας των κατώτερων λαϊκών εισοδημάτων. Το προστατευτικό αυτό πλαίσιο που πετύχαμε να διασφαλίσουμε με σκληρή διαπραγμάτευση θα ίσχυε μέχρι τέλους του 2019, οπότε και θα έμπαινε σε εφαρμογή ένα συνολικό σχέδιο για τη ρύθμιση -του ιδιωτικού χρέους. Γι’ αυτό, εξάλλου, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.
 
Όπως και να ‘χει, βρισκόμαστε ενώπιον μιας επείγουσας ανάγκης προστασίας που πρέ­πει να ρυθμιστεί άμεσα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει απαιτήσει ήδη την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την αναστολή των πλειστηρια­σμών μέχρι τις εκλογές. Αυτό είναι το ελάχιστο που οφείλει να πράξει η κυβέρνηση εδώ και τώρα για να ανακουφίσει το βάρος των δανειοληπτών. Ωστόσο, για να αλλάξει συνολικά το νομοθετικό πλαίσιο και να επανέλθει η προστασία της πρώτης κατοικίας. είναι αναγκαία πολιτική προϋπόθεση η πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και η διαμόρφωση, μέσα από την ψήφο του λαού στην κάλπη της απλής ανα­λογικής. μιας νέας δnμοκρατικής και προοδευτικής πλειοψηφίας στη Βουλή. Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει δεσμευτεί ότι θα καταργήσει τον πτωχευτικό νόμο της ΝΔ και θα νομοθετήσει ένα νέο πλαίσιο προστασίας της λαϊκής πρώτης κατοικίας και πραγματικής δυνατότητας ρύθμισnς των οφειλών των πολιτών, τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς τις τράπεζες. Ενα πλαίσιο που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δεσμευτικότητα για τους πιστωτές, 120 δόσεις και κούρεμα βασικής οφειλής για τα χρέη προς το Δημόσιο, αυστηρούς κανόνες για τα funds και τους serνicers που σήμερα λειτουργούν ασύδοτα.

Δημήτρης Βίτσας

TA NEA