Macro

Δημήτρης Ψαρράς: Μιμείται πιστά τον Μιχαλολιάκο ο Μητσοτάκης

Η πρόταση για δηλώσεις εθνικής νομιμοφροσύνης από τους βουλευτές της μειονότητας που ζητούν Μητσοτάκης, Σκέρτσος και Διαμαντοπούλου αντιγράφει κατά λέξη όσα έλεγε στη Βουλή ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής.
 
Επειτα από μια σειρά καταγγελιών που αποδείχτηκαν αστήρικτες, οι επιθέσεις της Ν.Δ. και των φιλικών της μέσων ενημέρωσης στους δύο μειονοτικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συνοψίζονται τελικά στο αίτημα να προβούν σε σχετικές δηλώσεις νομιμοφροσύνης οι καταγγελλόμενοι και τότε ο μεγαλόψυχος αρχηγός της Ν.Δ. θα τους συγχωρήσει και θα κλείσει το ζήτημα. Τον ακούσαμε προχτές στο Star να μεταφέρει αυτό το μήνυμα στη Μάρα Ζαχαρέα:
 
«ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ενας τρόπος υπάρχει να κλείσει το θέμα, να κλείσει αύριο. Και αυτός είναι να κάνουν μια απλή δήλωση οι δύο υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ: ότι είναι Ελληνες μουσουλμάνοι πολίτες, οι οποίοι σέβονται τη Συνθήκη της Λωζάννης και προφανώς θέλουν να εκπροσωπήσουν όλους τους συμπολίτες τους, ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Είναι τόσο απλό το θέμα αυτό, το οποίο πράγματι…
 
ΜΑΡΑ ΖΑΧΑΡΕΑ: Δεν ξέρω αν θα την κάνουν αυτή τη δήλωση.
 
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν το ξέρω και εγώ, αλλά νομίζω ότι…
 
ΜΑΡΑ ΖΑΧΑΡΕΑ: Ολα τα μέσα ενημέρωσης προσπαθούν, τους ζητάνε δηλώσεις και δεν δέχονται – μέχρι στιγμής τουλάχιστον».
 
Στο ίδιο κλίμα και όλα τα στελέχη της Ν.Δ. που αναζητούν κι αυτά «δηλώσεις» νομιμοφροσύνης, κάνοντας ότι ξεχνούν ποιον ρόλο είχε σ’ αυτή τη χώρα η επιβολή των υποχρεωτικών δηλώσεων προς τους αγωνιστές της Αριστεράς.
Η Αννα Διαμαντοπούλου
 
Αλλά παρόμοια στάση κρατούν και στελέχη του ευρύτερου χώρου της Κεντροδεξιάς, κλείνοντας το μάτι στον κ. Μητσοτάκη, όπως η Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία προχτές είπε ακριβώς τα ίδια: «Οι δύο λοιπόν υποψήφιοι μουσουλμάνοι βουλευτές θα μπορούσαν να δηλώσουν απλά ότι είναι υποψήφιοι βουλευτές Ελληνες μουσουλμάνοι που σέβονται το Σύνταγμα και τις Διεθνείς Συνθήκες! Γιατί δεν το κάνουν; Γιατί δεν μπορούν να δηλώσουν το αυτονόητο; Αυτό το δεν “μπορούν” είναι το κρίσιμο θέμα μας γιατί κρύβει πιθανότατα φόβο ή εντολή του τουρκικού προξενείου. Και αυτή είναι η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ για τη λειτουργία της επόμενης Βουλής».
 
Περιττό να προσθέσω ότι στη μεσημεριανή του εκπομπή ο παλαίμαχος ηγέτης της Ακροδεξιάς Γιώργος Καρατζαφέρης πανηγύριζε με όλες αυτές τις τοποθετήσεις και έσπευδε, μάλιστα, να «αποκαλύψει» ότι η κ. Διαμαντοπούλου θα αναλάβει υπουργείο στην επόμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη!
 
Αθελά του, βέβαια, ο δάσκαλος των Γεωργιάδη, Βορίδη, Πλεύρη και Βελόπουλου εξέθετε την κ. Διαμαντοπούλου, προδίδοντας την προσωπική σκοπιμότητα της δήλωσής της, αλλά ποιος από τους ακροατές του ασχολείται με αυτά;
 
Το κακό για τον κ. Μητσοτάκη, τους επιτελείς του και την κ. Διαμαντοπούλου είναι ότι έρχονται δεύτεροι σ’ αυτό το κήρυγμα μισαλλοδοξίας. Ακριβώς τα ίδια για δηλώσεις από τους μειονοτικούς βουλευτές είχε απαιτήσει ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νικόλαος Μιχαλολιάκος, προτού καταδικαστεί σε πολυετή φυλάκιση για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Μιλώντας στις 8 Μαρτίου 2018 στην Ολομέλεια της Βουλής, στην οποία μετείχαν και οι αρχηγοί όλων των κομμάτων, ο Μιχαλολιάκος είπε ακριβώς όσα λέει τώρα ο Μητσοτάκης:
 
«Είχαμε, επίσης, με αφορμή τα τελευταία θέματα που αφορούν τα ελληνοτουρκικά, την επίσκεψη Ερντογάν και δυστυχώς δικαιώθηκε η Χρυσή Αυγή. Επειδή προέκυψε ένα θέμα σε μια επιτροπή της Βουλής, θυμίζω τι είχε δηλώσει ο Ερντογάν στο μειονοτικό σχολείο Κομοτηνής: “Τους τέσσερις βουλευτές μας”. Και δεν βγήκε κανείς από τους μουσουλμάνους βουλευτές να το διαψεύσει. Τους καλώ από αυτό εδώ το βήμα να κάνουν μια απλή δήλωση, να πουν ότι δεν είναι μητέρα πατρίδα τους η Τουρκία, όπως δηλώνουν. Ας δηλώσουν αυτό το πράγμα και μόνο και τότε να τους αποδεχτούμε. Οσο λένε ότι είναι μητέρα πατρίδα τους η Τουρκία, για εμάς παράνομα βρίσκονται και μέσα σε αυτό εδώ το Κοινοβούλιο».
Μετά από αυτή τη δήλωση Μιχαλολιάκου αισθάνθηκε την υποχρέωση να παρέμβει ο Νίκος Βούτσης, ο οποίος ήταν τότε πρόεδρος της Βουλής:
 
«Ο λόγος του ήταν πάρα πολύ σαφής και σπέρνει μίσος, δηλητήριο, διχασμό και υποψία για Ελληνες βουλευτές. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο όλες τις δεκαετίες, όσο και αν ανατρέξετε στα Πρακτικά. Κανένας Ελληνας βουλευτής δεν μπορεί να καλείται να δηλώσει στην ελληνική Βουλή αν πατρίδα του είναι η Ελλάδα ή αν πιστεύει κάπου αλλού ή αν έχει οποιαδήποτε άλλη πατρίδα, διότι οι Ελληνες βουλευτές εκλέγονται.
 
»Και μερικοί εξ αυτών, μάλιστα, είναι συνάδελφοι, οι οποίοι είναι μουσουλμάνοι πολίτες, Ελληνες βουλευτές και από τη δεκαετία του ’90 έχουν εκλεγεί τέσσερις και πέντε φορές, σε πλήρη γνώση και αρμονία με το Ελληνικό Σύνταγμα, τους ελληνικούς νόμους, τον εκλογικό νόμο και την πλήρη λαϊκή συγκατάθεση των Ελλήνων πολιτών, που ζουν εκεί και πιστεύουν ό,τι πιστεύουν. Ουδείς έχει το δικαίωμα να τους ζητάει αυτήν τη δήλωση και τη μαρτυρία μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
«Μίσος και διχασμός»
 
»Λυπάμαι πάρα πολύ, διότι θεωρήσαμε -αλλά βεβαίως θα τα συζητήσει η Βουλή και την Τετάρτη- άκρως ακρότητες αυτά τα οποία ακούστηκαν περί Τούρκων πρακτόρων. Μάλιστα, ελέχθησαν όχι κατά τη διάρκεια κάποιας όξυνσης, αλλά ήταν προφανώς προσχεδιασμένα, δύο φορές, και στην επιτροπή και στην Ολομέλεια.
 
»Πρέπει να αντιληφθείτε ότι έχετε περάσει κατά πολύ τα σύνορα όχι απλά της δεοντολογίας ή της κοινοβουλευτικής ευπρέπειας ή του πολιτικού διαλόγου, αλλά τα σύνορα του μίσους και του διχασμού, τον οποίο σπέρνετε με τις ομιλίες σας. Θα ήθελα να σας το επισημάνω ευθύτατα».
 
Η παρέμβαση Βούτση ήταν τόσο καταλυτική ώστε δεν διανοήθηκε κανείς να τοποθετηθεί διαφορετικά. Εκείνη την ώρα η παρέμβασή του εξέφραζε τη συνισταμένη όλων των δημοκρατικών πολιτικών παρατάξεων, σε σημείο που ακόμα και ο Μιχαλολιάκος αισθάνθηκε την υποχρέωση να ζητήσει τον λόγο για να πει ότι επιμένει στις δηλώσεις νομιμοφροσύνης, αλλά να προσθέσει: «Εις ό,τι αφορά τώρα το συγκεκριμένο θέμα, εγώ δεν μίλησα περί πρακτόρων».
 
Να λοιπόν ποιον μιμείται και ακολουθεί σήμερα ο κ. Μητσοτάκης.

Δημήτρης Ψαρράς