Για μια ακόμη φορά στη νεότερη ιστορία της χώρας ένας δικαστικός αναδεικνύεται σε πρόσωπο-κλειδί για την αλήθεια. Όπως έκανε ο κ. Σαρτζετάκης το 1963 επιχειρώντας να βάλει φρένο στην συγκάλυψη της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη, ο κ. Ράμμος κάνει το καθήκον του κόντρα στο παρακράτος και την συγκάλυψη.
Το σκάνδαλο των υποκλοπών είναι τεράστιο, αφορά στην ίδια τη Δημοκρατία. Είναι προφανές ότι ο κόσμος που στοχοποιείται καθημερινά από την οικονομική πολιτική του Μητσοτάκη και των συμφερόντων που ο ίδιος στηρίζει, έχει ως προτεραιότητα την ακρίβεια, τις εντεινόμενες ανισότητες, την κάλυψη των βασικών του ζωτικών αναγκών.
Όμως, Δικαιοσύνη και Δημοκρατία πάνε μαζί. Και η κυβέρνηση της ΝΔ έχει πρακτικά επιβάλλει τη θεσμική εκτροπή, τον ασφυκτικό έλεγχο στη Δικαιοσύνη, την οπισθοδρόμηση στο κράτος δικαίου και την χειραγώγηση των ΜΜΕ για να προωθήσει συνειδητά μια πολιτική αύξησης των κοινωνικών ανισοτήτων, της εύνοιας σε λίγους και ισχυρούς, με μπόλικο πελατειακό κράτος και διαφθορά. Όπως απέδειξε και η τελευταία έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δεν έχουν να περιμένουν τίποτε από την κυβέρνησή του. Επανέλαβε το ίδιο αφήγημα που αναμασά τρία χρόνια τώρα: Ότι όπως η πανδημία ήταν παγκόσμια, έτσι και η ακρίβεια είναι κι αυτή παγκόσμια. Το ίδιο και οι φυσικές καταστροφές. Ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν φέρουν ποτέ ευθύνη για τίποτα. Αντιθέτως, αποδείχθηκε λαλίστατος σε νέες υποσχέσεις. Μας είπε τι θα κάνει «τη δεύτερη τετραετία», τι αυξήσεις θα δώσει, πώς θα καταργήσει την μνημονιακή «προσωπική διαφορά» στις συντάξεις «αν ξαναεκλεγεί». Να του θυμίσουμε ότι κυβερνά τη χώρα από τον Ιούλιο του 2019, δεν μπορεί να μοιράζει υποσχέσεις «κάντε με πρωθυπουργό και θα».
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η χειρότερη κυβέρνηση στην περίοδο της Μεταπολίτευσης σε διαφθορά, σκάνδαλα, καταπάτηση της δημοκρατίας και διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Πρόκειται για ένα προκλητικό μείγμα αν προσθέσει κανείς και το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών. Και στο σκάνδαλο αυτό, όπως και στο πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα υπάρχουν πολιτικές και ποινικές ευθύνες.
Η συνταγματική υποχρέωση του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου, να ενημερώσει τη Βουλή, αντιμετωπίστηκε αρχικά με άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να κληθεί άμεσα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Η επιστολή του, έγινε δεκτή από τους Μπούρα και Τασούλα με ιταμό τρόπο. Ο διορισμένος από τον Κυρ. Μητσοτάκη Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ι. Ντογιάκος, με μια ωμή παραβίαση των προβλέψεων του Συντάγματος, απείλησε ανοιχτά με ποινές κάθειρξης τον κ. Ράμμο και τα μέλη της ΑΔΑΕ, προκαλώντας την κατακραυγή όλης της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, των συνταγματολόγων και όλων των νομικών.
Την ίδια στιγμή, στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες ο κλοιός στενεύει γύρω από τον κ. Μητσοτάκη, που είχε την ευθύνη της ΕΥΠ και κάτω από τη δική του αμετάθετη ευθύνη οργανώθηκε αυτό το παρακρατικό σύστημα.
Σύμφωνα με την πρόταση Ψηφίσματος προς την Κομισιόν και το Συμβούλιο από την εξεταστική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου PEGA, για τη διερεύνηση της χρήσης κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης: «Εταιρείες της Intellexa με έδρα την ΕΛΛΑΔΑ εξήγαγαν τα προϊόντα τους στο Μπαγκλαντές, το Σουδάν, τη Μαδαγασκάρη και τουλάχιστον σε μία αραβική χώρα» ενώ καταλήγει και στο συμπέρασμα ότι «στην Ελλάδα έχουν σημειωθεί παραβάσεις και κακοδιοίκηση κατά την εφαρμογή του δικαίου της Ένωσης».
Ως εκ τούτου, σε μια Δέσμη 10 προτάσεων-καταπέλτη, που τινάζει στον αέρα κάθε μεθοδευμένη συγκάλυψη της κυβέρνησης, η επιτροπή PEGA, μεταξύ πολλών άλλων, «καλεί την Ελλάδα»:
– «Να διασφαλίσει ότι οι αρχές μπορούν να διερευνούν ελεύθερα και ανεμπόδιστα όλες τις καταγγελίες για τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού.
– Να αποσύρει επειγόντως την τροπολογία 826/145 του νόμου 2472/1997, με την οποία καταργήθηκε η δυνατότητα της ΑΑΔΕ να ενημερώνει τους πολίτες για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.
– Να αποκαταστήσει την πλήρη ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και όλων των αρμόδιων οργάνων, ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης συνεργασία και πρόσβαση στις πληροφορίες και η παροχή πλήρους ενημέρωσης σε όλα τα θύματα.
– Να αντιστρέψει τη νομοθετική τροποποίηση του 2019 που έθεσε την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού.
– Να εφαρμόσει επειγόντως την οδηγία για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος.
– Να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της ηγεσίας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ).
– Να ξεκινήσει επειγόντως αστυνομική έρευνα και να κατασχέσει φυσικά αποδεικτικά στοιχεία.
– Να καλέσει την Europol να συμμετάσχει αμέσως στις έρευνες».
Η νέα χρονιά μπορεί να γίνει μια χρονιά πολιτικής αλλαγής. Είναι η ώρα της ευθύνης για κάθε Έλληνα πολίτη, για κάθε δημοκράτη, προοδευτικό, τίμιο άνθρωπο που μπορεί να ανήκει ακόμη και στην κεντροδεξιά αλλά δεν θέλει να βλέπει, ούτε την παράταξή του, ούτε και την πατρίδα μας την Ελλάδα σε αυτή την κατάντια.
Χρειάζεται περισσότερη δικαιοσύνη, δημοκρατία, διαφάνεια και μηδενική ανοχή στη διαφθορά. Αυτά με Μητσοτάκη πρωθυπουργό είναι αδύνατο να συμβούν. Περισσότερη δικαιοσύνη και στην οικονομία. Με ένα σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης ώστε να παράγουμε περισσότερο πλούτο και να τον μοιράζουμε δικαιότερα. Η παραμονή της ΝΔ στην εξουσία και ο τρόπος που λειτουργεί διαλυτικά στη Δικαιοσύνη, την οικονομία και την Κοινωνία, είναι αναστρέψιμα. Και απαιτούν έναν αγώνα από τον οποίο δεν περισσεύει κανείς.
* Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία