Οκτώ δεκαετίες μετά τα ναζιστικά εγκλήματα και το Ολοκαύτωμα, ο νεοναζισμός όχι μόνο ζει αλλά σε μερικές ευρωπαϊκές χώρες, δυστυχώς ανάμεσά τους και η Ελλάδα, σηκώνει κεφάλι. Και μας υπογραμμίζει ότι ούτε η δημοκρατία ούτε η ειρήνη είναι στις μέρες μας αυτονόητη.
Η Χρυσή Αυγή και τα σχήματα που τη διαδέχονται είναι οι πιο ακραίες ακροδεξιές οργανώσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόσο ακραίες που ακόμα και η ακροδεξιά ομάδα των Λεπέν – Σαλβίνι αρνήθηκε να τους εντάξει στις γραμμές της. Και αυτό το κόμμα – εγκληματική οργάνωση μπήκε στη Βουλή και έμεινε με την ψήφο των Ελλήνων πολιτών -και μάλιστα ως τρίτο κόμμα- για επτά ολόκληρα χρόνια. Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει, γιατί ένα μεταλλαγμένο σχήμα που συνεχίζει την εγκληματική φιλοσοφία και δράση της Χρυσής Αυγής φιλοδοξεί να συνεχίσει αυτή την παράδοση – οι δημοσκοπήσεις λένε ότι χτυπά την πόρτα της Βουλής.
Δυστυχώς στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τη Γερμανία, όπου το ναζιστικό παρελθόν την έχει οδηγήσει σε πολύ δραστικές συνταγματικές και νομικές ρυθμίσεις, που απαγορεύουν νεοναζιστικά κόμματα, χάθηκαν δύο σημαντικές ευκαιρίες. Η πρώτη με την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση, όπου δεν έγινε η αλλαγή που θα μπορούσε να θωρακίσει συνταγματικά την απαγόρευση της συμμετοχής σε εκλογές εγκληματικών οργανώσεων καταδικασμένων για τις πράξεις τους και όχι απλώς για τις ιδέες τους. Και πριν από λίγες ώρες στη Βουλή χάθηκε, με κύρια ευθύνη της Ν.Δ., η ευκαιρία να ψηφιστεί με ευρύτατη πλειοψηφία μια τέτοια ρύθμιση, όπως υποδείχθηκε από τον έγκριτο νομικό και συνταγματολόγο, τον Νίκο Αλιβιζάτο. Μου προκαλεί δυσάρεστη έκπληξη ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έσπευσε να στηρίξει με επουσιώδεις μικρο-αλλαγές την πρόταση της Ν.Δ. και όχι την πρόταση του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου, ο οποίος είναι και νομικός σύμβουλος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Τον ναζισμό τον πολεμάς πριν απ’ όλα στην κοινωνία, επιδιώκοντας την ασφυκτική ηθική και πολιτική του απομόνωση. Αλλά τον πολεμάς και στους θεσμούς και στα δικαστήρια. Και γι’ αυτό ήταν μια ιστορική θετική στιγμή -από τις λίγες, όχι από τις πολλές- η απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης τον Οκτώβριο του 2020. Η καθυστερημένη και μικροπολιτική στάση της Ν.Δ. δεν πηγάζει από αντιναζιστική και αντιφασιστική πρόθεση. Μυρίζει μικροπολιτική σκοπιμότητα. Γι΄ αυτό και ήλθε με πολύχρονη καθυστέρηση σε καθαρά προεκλογική περίοδο. Μάλιστα αυτοί που την εισηγήθηκαν και την υπερασπίστηκαν πρωταγωνιστικά στα υπουργικά έδρανα ήταν οι κύριοι Βορίδης και Γεωργιάδης. Με τέτοιους πρωταγωνιστές, δεν μπορεί κανείς να πείσει για τον αντιφασισμό του.
Σε ό,τι μας αφορά, η υπεράσπιση και ο εμπλουτισμός της Δημοκρατίας είναι και πρέπει να γίνει ακόμη περισσότερο μια προτεραιότητα της Αριστεράς. Πολύ περισσότερο όταν εκπροσωπούμε μία Αριστερά βαθιά δημοκρατική, που δεν διστάζει να πάρει αποστάσεις και από πρακτικές αντιδημοκρατικές που υλοποιήθηκαν στο όνομα της Αριστεράς.
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία