Συνεντεύξεις

Θεανώ Φωτίου: Στις εκλογές ο λαός θα αποφασίσει ποια κυβέρνηση θα διαχειριστεί το θέμα των 700.000 κατοικιών που κινδυνεύουν να βγουν στο σφυρί από τους «Πάτσηδες»

▶️ Στις εκλογές ο λαός θα αποφασίσει ποια κυβέρνηση θα διαχειριστεί το θέμα των 700.000 κατοικιών που κινδυνεύουν να βγουν στο σφυρί από τους «Πάτσηδες»
Οι εκλογές στη Κύπρο απέδειξαν πόσο έξω μπορεί να πέσουν οι δημοσκοπήσεις, όταν έδιναν όλες πολύ μικρά ποσοστά στον πρώτο γύρο στον κ. Μαυρογιάννη που τη δεύτερη Κυριακή πήρε το 48%. Μακάρι το νέο πολιτικό τοπίο να οδηγήσει σε μία δίκαιη λύση του κυπριακού που παραμένει βαλτωμένο επί 40 χρόνια.
Είναι μεγάλη η θλίψη για τις καταστροφές και τις ανθρώπινες απώλειες από το σεισμό σε Τουρκία αλλά και Συρία, που έχει αφεθεί στην τύχη της. Αυτή η τραγωδία αποκάλυψε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν να συνυπάρξουν ειρηνικά. Ας ελπίσουμε ότι τώρα πια οι εντάσεις που γεννά ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας δημιουργώντας φόβο πολέμου, θα υποσταλούν και θα μπορέσουμε να έχουμε μια ήρεμη προεκλογική περίοδο.
Σε ό,τι αφορά στον αγώνα των καλλιτεχνών, τόνισα ότι το ΠΔ 85/22 είναι η τελευταία πράξη στην απαξίωση των καλλιτεχνών επί μια 4ετία από την κυβέρνηση της ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης χρειάστηκε 50 μέρες για να πάρει το μήνυμα ότι υπάρχει πολιτικό κόστος στην εμμονή του στο ΠΔ 85/22 που εξισώνει τα καλλιτεχνικά πτυχία και τα απορρέοντα επαγγελματικά δικαιώματα με το απολυτήριο Λυκείου. Γι αυτό η συνάντηση της προσεχούς Τετάρτης είναι ήδη μια νίκη των καλλιτεχνών. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει και δεσμεύεται για: α) ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση των υφιστάμενων σχολών και β) καθιέρωση ανώτατης δημόσιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.
Για τους πλειστηριασμούς, τόνισα ότι η αλήθεια είναι πως σε όλη τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε προστασία της πρώτης κατοικίας κι ότι ο νόμος Σταθάκη διεύρυνε το πεδίο εφαρμογής του νόμου Κατσέλη.
Ψεύδεται η ΝΔ ότι επί ΣΥΡΙΖΑ γίνονταν πλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών κι αυτό το γνωρίζει καλά ο λαός. Η προστασία της πρώτης κατοικίας καταργήθηκε με τον πτωχευτικό νόμο Μητσοτάκη που ορίζει ότι και φυσικά πρόσωπα μπορούν να χάσουν την κατοικία τους, όχι μόνο λόγω κόκκινων στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων, αλλά και για χρέη στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο πτωχευτικός νόμος της ΝΔ στηρίχθηκε στο νόμο του 2003 και όχι του 2015. Αυτό φάνηκε και από την πρόσφατη δικαστική διαδικασία στον Άρειο Πάγο ο οποίος, με πρωτοφανή ταχύτητα, μέσα σε 12 μόλις μέρες, έκρινε μία προσφυγή των funds επί του νόμου του 2003 για το αν οι servicers τύπου Πάτση μπορούν να βγάλουν σε πλειστηριασμό πρώτες κατοικίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει ΠΝΠ για να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί, δεδομένου ότι και οι τρεις τροπολογίες που έχει κατά καιρούς υποβάλει δεν έχουν γίνει δεκτές από την κυβέρνηση.
Και κατέληξα ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό, για να αποφασίσει ο ίδιος ο λαός ποια Κυβέρνηση θα διαχειριστεί το θέμα των 700.000 κατοικιών που έχουν αγοραστεί από τα funds και που κινδυνεύουν να βγουν στο σφυρί ανά πάσα στιγμή από τους «Πάτσηδες». Ο κόσμος καθημερινά εκδηλώνει την ελπίδα του να απαλλαγεί από τη χειρότερη κυβέρνηση που βίωσε μεταπολιτευτικά αυτός ο τόπος. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει προκηρύξει ακόμη τις εκλογές γιατί, παρά τις δήθεν θριαμβευτικές δημοσκοπήσεις, οι επικοινωνιολόγοι του δεν θεωρούν ότι είναι η συμφέρουσα γι αυτόν στιγμή. Θα αναγκαστεί όμως να το κάνει σύντομα.