Συνεντεύξεις

Δημήτρης Παπαδημούλης: Μηδενική ανοχή στη σεξουαλική παρενόχληση

Δημ. Παπαδημούλης: «Στηρίζουμε την άρση της ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη και περιμένουμε την κρίση των βελγικών αρχών. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: μηδενική ανοχή στη σεξουαλική παρενόχληση»

· «Είναι απαράδεκτη η δημοσιοποίηση των στοιχείων της καταγγέλλουσας. Θεωρώ όμως ότι επιχειρείται να δοθεί στο θέμα μια πολιτική-κομματική διάσταση και να οξυνθούν οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με το ΠΑΣΟΚ. Ας είμαστε σοβαροί. Το θέμα πρέπει να κριθεί με τη σοβαρότητα που του αξίζει, πέρα από την ελληνική μικροπολιτική»

· «Δεν έχουμε αποφυλάκιση της κας Καίλή αλλά συνέχιση της προφυλάκισής της στο σπίτι της με βραχιολάκι. Το πλυντήριο που έχει στηθεί στην Ελλάδα για την κα Καϊλή δεν υιοθετείται στις Βρυξέλλες από όλο το πολιτικό φάσμα»

«Στην υπόθεση καταγγελίας σε βάρος του Αλέξη Γεωργούλη δεν πρέπει να υπάρχουν σκιές. Αντιδράσαμε ακαριαία και σωστά και ως Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αλλά και ως κόμμα γιατί η θέση μας είναι μηδενική ανοχή στη σεξουαλική παρενόχληση. Ο Αλέξης Γεωργούλης είναι εκτός πλέον της ευρωομάδας μας, για να υπερασπιστεί τη δική του εκδοχή σε μια διαδικασία που ελπίζω και εύχομαι να μην είναι χρονοβόρα».

Τα παραπάνω τόνισε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής.

«Η καταγγελία θα πρέπει να κριθεί από τις βελγικές αρχές. Προφανώς θα στηρίξουμε την άρση της ασυλίας του κ. Γεωργούλη και περιμένουμε την κρίση των βελγικών αρχών. Η θέση μας είναι μηδενική ανοχή στη σεξουαλική παρενόχληση», τόνισε ο ίδιος.

· Ερωτηθείς αν γνώριζε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την υπόθεση όσο διεξαγόταν η έρευνα απάντησε:

«Το πληροφορηθήκαμε χθες λίγη ώρα πριν ανακοινωθεί το αίτημα για την άρση της ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη από την πρόεδρο του Ε/Κ Ρομπέρτα Μέτσολα. Η έρευνα διεξαγόταν μυστικά, όπως πρέπει. Εμείς αντιδράσαμε όπως έπρεπε. Δεν δικάζουμε εμείς την υπόθεση αλλά οι βελγικές αρχές σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες. Με την ευκαιρία, όμως, θέλω να πω ότι θεωρώ απαράδεκτη τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της καταγγέλλουσας. Νομίζω, αν δει κανείς και τα ΜΜΕ που έσπευσαν να δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία της καταγγέλλουσας, ότι επιχειρείται να δοθεί στο θέμα μια πολιτική-κομματική διάσταση και να οξυνθούν οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με το ΠΑΣΟΚ. Ας είμαστε σοβαροί. Το θέμα πρέπει να κριθεί με τη σοβαρότητα που του αξίζει, πέρα από την ελληνική μικροπολιτική».

· Ερωτηθείς για τη γνώμη του επί των όσων ακούγονται ότι το θέμα βγήκε προεκλογικά για να δημιουργήσει πρόβλημα στις σχέσεις των δύο κομμάτων, ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε:

«Δεν το γνωρίζω, δεν γνωρίζω τον φάκελο της υπόθεσης, αλλά είναι γεγονός από αυτά που διαβάζω και ακούω από τους ανταποκριτές στις Βρυξέλλες, η αρχική καταγγελία έγινε το 2020, ανώνυμα, χωρίς να δοθεί το όνομα του θύτη. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές το όνομα του θύτη διευκρινίστηκε πολύ αργότερα. Τα τρία χρόνια που πέρασαν ως σήμερα είναι πολύς χρόνος. Είναι αρμόδιες οι βελγικές αρχές να εξηγήσουν, αν ερωτηθούν από τους δημοσιογράφους, γιατί χρειάστηκε τόσος χρόνος να έρθει το θέμα στο Ε/Κ. Από τη στιγμή όμως που ήρθε, επειδή καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται, η θέση μας ήταν σαφής: εκτός πλέον της ευρωομάδας μας και του κόμματος ο Αλέξης Γεωργούλης, για να υπερασπιστεί τη δική του εκδοχή».

· Για το αν η διαδικασία που θα ακολουθήσει θα είναι χρονοβόρα υπογράμμισε:

«Δεν το ξέρω, αλλά ελπίζω και εύχομαι να μην είναι χρονοβόρα, γιατί δεν είναι καλό αυτά τα πράγματα να καθυστερούν και να σαπίζουν. Αλλά η ερώτηση πρέπει να απευθυνθεί στους αρμοδίους των βελγικών αρχών. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι από την πλευρά του Ε/Κ η δική μου επιθυμία και πρόταση είναι να προχωρήσει όσο το δυνατόν η άρση της ασυλίας του κ. Γεωργούλη για να πάρει η υπόθεση το δρόμο της».

· Τέλος, για το αν σχολιάστηκε στην Ευρωβουλή η απόφαση για “αποφυλάκιση” της Εύας Καϊλή ο Δημ. Παπαδημούλης απάντησε:

«Δεν έχουμε αποφυλάκιση της κας Καίλή αλλά συνέχιση της προφυλάκισής της με άλλους όρους, δηλαδή στο σπίτι της με βραχιολάκι. Όλοι όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση θεωρούνται ύποπτοι για βαριά υπόθεση διαφθοράς και περιμένουμε το κατηγορητήριο -και για αυτούς που συνεργάστηκαν για να πέσουν στα… μαλακά όπως ο κ. Παντσέρι, και για όσους δηλώνουν αθώοι χωρίς όμως να έχουν πείσει τις βελγικές αρχές. Το πλυντήριο που έχει στηθεί στην Ελλάδα για την κα Καϊλή δεν υιοθετείται στις Βρυξέλλες από όλο το πολιτικό φάσμα».