Συνεντεύξεις

Δημήτρης Παπαδημούλης: «Η ΝΔ έχει τεράστια ευθύνη για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και τη χρεοκοπία της χώρας κι επομένως είναι οι τελευταίοι που μπορούν να κάνουν μαθήματα δημοσιονομικής σύνεσης και μάλιστα στον ΣΥΡΙΖΑ»

Σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» (Κ. Σαββόπουλο), ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε τα ακόλουθα:
Η κυβέρνηση της ΝΔ υπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα, κοινωνικά και ταξικά, λειτουργώντας μεροληπτικά εις βάρος των αναγκών της μεγάλης πλειοψηφίας
Η κυβέρνηση της ΝΔ υπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα, κοινωνικά και ταξικά, έχει προτεραιότητες και λειτουργεί μεροληπτικά, εις βάρος των αναγκών της μεγάλης πλειοψηφίας. Γι’ αυτό θεωρεί ότι υπάρχουν λεφτά και δημοσιονομικά περιθώρια για να μειώσει δραστικά τη φορολογία των κερδών και των εργοδοτικών εισφορών των μεγάλων επιχειρήσεων. Επίσης, φαίνεται ότι υπάρχουν και 5 δισ. ευρώ για απευθείας αναθέσεις σε λίγους και ισχυρούς, φίλους και κολλητούς, με πρόσχημα την πανδημία.
Ξαφνικά όμως παύουν να υπάρχουν λεφτά για να εφαρμοστεί κάτι που το δίνει ως οδηγία, ως σύσταση, η Φον ντερ Λάιεν, κάτι που επικροτεί απαντώντας σε ερώτησή μου και η Λαγκάρντ. Και αναφέρομαι στη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.
Η εργαλειοθήκη της Κομισιόν λέει στις κυβερνήσεις, όσο έχουν πάρει φωτιά οι τιμές στα καύσιμα, να μειώσουν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης σε βενζίνη, πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο. Αυτό το άκουσαν και εφαρμόζουν ήδη οι 19 από τις 27 χώρες, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να αποτελεί θλιβερή εξαίρεση.
Σε αυτό προστίθεται, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, το ότι η Ελλάδα έχει μία από τις ακριβότερες τιμές καυσίμων κι ίσως το πιο ακριβό ρεύμα σε τιμές χονδρικής σε όλη την Ευρώπη. Αν αυτό μάλιστα συνδυαστεί και με τη χαμηλή αγοραστική δύναμη στην Ελλάδα, πολύ πιο κάτω από τον μέσο όρο, καταλαβαίνει κανείς πόσο χειρότερα γίνονται τα πράγματα.
Προσθέστε επίσης ότι έχουμε ρεκόρ δεκαετίας στον πληθωρισμό, που κινείται πια με ρυθμούς της τάξης του 6%, και ότι εκτός από τα καύσιμα έχουν ακριβύνει και τα είδη πρώτης ανάγκης. Από την άλλη, ο κατώτατος μισθός παραμένει «παγωμένος» 2,5 χρόνια επί Μητσοτάκη και η αύξηση του 2% που δόθηκε είναι εντελώς ανεπαρκής. Άρα στην ουσία έχουμε να κάνουμε με πραγματική μείωση του κατώτατου μισθού και η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που παρουσιάζει αυτή την εικόνα σε όλη την Ευρώπη.
Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει το δόγμα «τα λεφτά να πηγαίνουν στα λεφτά» και οι μικρομεσαίοι και φτωχότεροι ας κόψουν τον λαιμό τους
Αν κάποιος έδειξε διάθεση και αποτέλεσμα για το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών, αυτή ήταν η κυβέρνηση Τσίπρα, που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, μείωσε την ανεργία και την επέστρεψε στην ανάπτυξη, αφήνοντας 37 δισ. ευρώ μαξιλάρι. Αντίθετα, ήταν η ΝΔ που μοίραζε σακούλες με λεφτά το 2007 στους χαροκαμένους της Ηλείας, φούντωσε τα ελλείμματα και τα χρέη και μας οδήγησε στα μνημόνια. Έχουμε δηλαδή ένα κόμμα που έχει τεράστια ευθύνη για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και τη χρεοκοπία και άρα οι τελευταίοι που μπορούν να κάνουν μαθήματα δημοσιονομικής σύνεσης και μάλιστα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Στη διάρκεια της πανδημίας οι ελληνικές τράπεζες έχουν χρηματοδοτηθεί άφθονα με μπόλικο χρήμα, με σχεδόν μηδενικά επιτόκια, από το ευρωσύστημα, την ΕΚΤ. Παρόλα αυτά, 37 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 48 που πήραν οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ, είναι «παρκαρισμένα» στην ΤτΕ και δεν έχουν χρηματοδοτήσει την ελληνική οικονομία και ιδίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία. Η κ. Λαγκάρντ λοιπόν ομολογεί μεν ότι είναι έτσι τα πράγματα, επισημαίνει δε ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι γι’ αυτό, καθώς είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών.
Η κυβέρνηση αυτή έχει το δόγμα «τα λεφτά να πηγαίνουν στα λεφτά» και οι μικρομεσαίοι και φτωχότεροι ας κόψουν τον λαιμό τους. Κι αυτό δεν φαίνεται μόνο από τη μη δανειοδότηση των επιχειρήσεων με φθηνά δάνεια, αλλά και από το ότι το πάρτι με τα 30 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μόνο για λίγους. Γιατί τα 12,7 από αυτά που είναι δάνεια θα δοθούν όλα σε ιδιώτες μέσω τραπεζών, που σημαίνει αποκλεισμός για τις ΜμΕ.
Μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα έχει ως προτεραιότητες μια βιώσιμη ανάπτυξη και τη στήριξη των χαμηλότερων και των μεσαίων
Υπάρχει μεγάλη ανάγκη αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας, γιατί στη διάρκεια της πανδημίας αυξήθηκαν πολύ οι δημόσιες δαπάνες, επομένως τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος. Αυτή τη στιγμή το δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη είναι 100% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και μόνο το Λουξεμβούργο πληροί τα κριτήρια του Μάαστριχτ. Οι προοδευτικές δυνάμεις του Νότου και η Γαλλία ζητούν αλλαγές. Υπάρχουν όμως αντιδράσεις από τα νεοφιλελεύθερα κράτη της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης που δεν θέλουν αυτές τις αλλαγές. Πιστεύω ότι ο συμβιβασμός θα καθυστερήσει και το περιεχόμενό του θα είναι κατώτερο των περιστάσεων.
Αυτό είναι για την Ελλάδα το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα, καθώς έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη, 210% του ΑΕΠ, κι ένα πολύ υψηλό έλλειμμα της τάξης του 10%. Αυτά θα είναι περιορισμοί για οποιαδήποτε κυβέρνηση, αλλά μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα έχει ως προτεραιότητες μια βιώσιμη ανάπτυξη και τη στήριξη των χαμηλότερων και των μεσαίων. Δεν θα δίνει αφειδώς φοροαπαλλαγές κι ασφαλιστικές μειώσεις στους πολύ ισχυρούς, ούτε θα κάνει πάρτι με πελατειακά κριτήρια και με μπόλικη οσμή διαφθοράς με απευθείας αναθέσεις.

Δημήτρης Παπαδημούλης

Πηγή: papadimoulis