Macro

Δημήτρης Παπαδημούλης: Η ΕΕ πρέπει να παραμείνει ένα πρότζεκτ ειρήνης και δημοκρατίας. Γιατί η δημοκρατία υποφέρει και εντός της ΕΕ: Και στην Πολωνία και στην Ουγγαρία και δυστυχώς και στην πατρίδα μου, την Ελλάδα (βίντεο)

Ομιλία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίουστο Στρασβούργο, πραγματοποίησε εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, στην συζήτηση με θέμα: «Αυτή είναι η Ευρώπη – Συζήτηση με τον πρόεδρο της Λιθουανίας, Gitanas Nauseda».

Την Κομισιόν εκπροσώπησαν οι Ευρωπαίοι Επίτροποι, Μάρος Σέφτσοβιτς, αρμόδιος για τις Διοργανικές Σχέσεις και τη Διερεύνηση Προοπτικών, και ο Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, αρμόδιος  για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία.

 

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των θεσμών και την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Δημ. Παπαδημούλης είπε τα εξής:

 

«Ευχαριστώ κα Πρόεδρε,

 

Πρόεδρε της Λιθουανίας, κε Nauseda, σας καλωσορίζω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όλες οι Πολιτικές Ομάδες από την πρώτη στιγμή εκφράσαμε την καθαρή, απόλυτη καταδίκη μας απέναντι στη ρωσική εισβολή στη Λιθουανία. Η παρουσία σας εδώ, είναι μια ευκαιρία να συζητήσουμε το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Τι πρέπει να κάνουμε για να σταματήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να γερνάει, να αδυνατίζει ο γεωπολιτικός και οικονομικός της ρόλος στον πλανήτη και να κινηθεί αποτελεσματικότερα για να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις και τις αγωνίες των πολιτών.

 

Για να τα πετύχουμε αυτά, χρειαζόμαστε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που να μην είναι απλώς μια κοινή αγορά και λίγο από πολιτική Ένωση. Χρειαζόμαστε έναν πιο ισχυρό κοινοτικό Προϋπολογισμό, μεγαλύτερο από το 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, με περισσότερους ίδιους πόρους, μεπερισσότερα χρήματα για την μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων που έχουν αυξηθεί, για να στηρίξουμε τις πιο φτωχές χώρες και κοινωνικές κατηγορίες, για να υλοποιήσουμε το GreenDeal. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παραμείνει ένα πρότζεκτ ειρήνης και δημοκρατίας. Γιατί η δημοκρατία υποφέρει και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Και στην Πολωνία και στην Ουγγαρία και δυστυχώς και στην πατρίδα μου την Ελλάδα. Κε Πρόεδρε, δε νομίζω να είστε κι εσείς ικανοποιημένος ότι η δημοκρατία είναι στα καλύτερα της και στη Λιθουανία. Πρέπει λοιπόν να σεβόμαστε το κράτος δικαίου.

 

Πρέπει επίσης να αποφύγουμε τον κίνδυνο της παράλυσης στο Συμβούλιο, όπου συχνά η ομοφωνία γίνεται όπλο στα χέρια κυβερνήσεων που μπλοκάρουν την λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να εκβιάσουν και να προσπαθήσουν να πετύχουν κάτι για τα συμφέροντά τους. Όσον αφορά την διεύρυνση, ας είμαστε ειλικρινείς: Μην υποσχόμαστε στους λαούς της Μολδαβίας, της Γεωργίας και της Ουκρανίας πράγματα που θέλουν χρόνια, αλλαγές και προϋποθέσεις. Η διεύρυνση προς τα Δυτικά Βαλκάνια αποφασίστηκε στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης το 2003 – 20 χρόνια μετά, οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων περιμένουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της – φυσικά κι αυτές πρέπει να κάνουν τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται. Ας μην επαναλάβουμε το ίδιο λάθος, υποσχόμενοι λαϊκίστικα πράγματα που δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε αύριο.

 

Σας ευχαριστώ».

papadimoulis