Βίντεο

Θεανώ Φωτίου: Η ιδιωτικοποίηση της Ογκολογικής Μονάδας Παιδιών και Εφήβων με καρκίνο θα καταργηθεί σύντομα από μια νέα προοδευτική κυβέρνηση (βίντεο)

▶️ Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το Σ/Ν της μετατροπής της Ογκολογικής Μονάδας του Νοσοκομείου Παίδων από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ τόνισα:
Η τραγωδία των Τεμπών ανέδειξε το θέμα της ασφάλειας της ζωής των πολιτών ως υπέρτατο κοινωνικό αγαθό. Η κυβέρνηση μοιάζει σαν να μην το κατανοεί, ούτε να υπολογίζει την πρωτοφανή κοινωνική έγερση όπου πρωτοστατεί η νεολαία, για δικαιοσύνη, κάθαρση και ασφάλεια στη ζωή, την εργασία, την υγεία, την παιδεία, τη στέγη.
Ο Κ. Μητσοτάκης, λέγοντας «ασφάλεια», ως γνήσια νεοφιλελεύθερος, εννοεί την αστυνομοκρατία. Αντίθετα, για μας ασφάλεια είναι το δωρεάν δημόσιο κοινωνικό κράτος. Υγεία, παιδεία, ασφάλιση, πρόνοια. Αυτόν τον δημόσιο χαρακτήρα του κοινωνικού κράτους η κυβέρνηση τον εκχωρεί με κάθε ευκαιρία σε ιδιώτες και το αποψιλώνει από ανθρώπινο δυναμικό και υλικούς πόρους.
Μετά την τραγωδία των Τεμπών, η κυβέρνηση θα έπρεπε να αποσύρει το νομοσχέδιο για τη μετατροπή της Ογκολογικής Μονάδας του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ. Διότι με την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ κομμάτι-κομμάτι τέσσερα χρόνια τώρα, βάζει σε κίνδυνο την υγειονομική ασφάλεια των πολιτών. Τα standards της ασφάλειας στο ΕΣΥ έχουν υποχωρήσει σημαντικά και κινδυνεύουμε να έχουμε ανάλογα δυστυχήματα με αυτό των Τεμπών.
Η ΝΔ μετατρέπει τώρα μία ογκολογική μονάδα του ΕΣΥ, ένα ΝΠΔΔ για τα παιδιά και εφήβους με καρκίνο που λειτουργεί άψογα, πρωτοποριακά, με standards υψηλού διεθνούς επιπέδου, σε ΝΠΔΔ για λόγους «ευελιξίας». Όλοι οι φορείς τόνισαν ότι δεν χρειάζεται καμία επιπλέον ευελιξία. Ότι η μονάδα λειτουργούσε με «ιδεώδη τρόπο». Οι γονείς παιδιών με καρκίνο δήλωσαν ότι ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις την ώρα που θα έπρεπε να βρίσκονται στο προσκεφάλι των παιδιών τους.
Αλλάζει ο τρόπος διοίκησης της μονάδας σε ένα αδιαφανές μοντέλο με αλλαγές σε κρίσιμους τομείς όπως οι προμήθειες γιατί αποτελεί κατ’εξοχήν προνομιακό τομέα ιδιωτικών επενδυτικών ευκαιριών. Την παίρνει η κυβέρνηση από το ΕΣΥ για να τη χαρίσει στους ιδιώτες σε δεύτερο χρόνο. Και να καταλήξουν οι γονείς των παιδιών με καρκίνο να πληρώνουν τις θεραπείες.
Είναι η κυβέρνηση που δεν προέβλεψε παιδιάτρους στα ΚΕΠΑ, ούτε στο θεσμό του προσωπικού γιατρού. Που συρρικνώνει όπου μπορεί τη δημόσια παιδιατρική περίθαλψη όπως οι περιπτώσεις του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και του Καραμανδάνειου Πάτρας.
Και κατέληξα: Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να γίνει η Ογκολογική Μονάδα παιδιών και εφήβων νησίδα ιδιωτικής κερδοσκοπίας μέσα στο ΕΣΥ. Υποσχόμαστε να επαναφέρουμε το καθεστώς του ΝΠΔΔ στην Ογκολογική Μονάδα πολύ γρήγορα μόλις εκλεγεί μία Προοδευτική κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.