Συνεντεύξεις

Δημήτρης Χριστόπουλος: Νομιμοποίηση των παρανομιών το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ

«Είναι ένα σχέδιο νόμου το οποίο όχι απλώς είναι ανάξιο των περιστάσεων, αλλά κατά την άποψή μου δείχνει ότι οι κρατούντες σήμερα έχουν χάσει την επαφή με τους ανθρώπους και με αυτό που συμβαίνει στη χώρα. Έχω την αίσθηση ότι αυτό είναι το μεγάλο ελάττωμα αυτών που κυβερνάνε, δεν καταλαβαίνουν που πατάνε. Αυτό είναι ένα νομοσχέδιο που έρχεται όχι να βελτιώσει το καθεστώς που υπήρχε πριν, αλλά να εδραιώσει ως νομιμότητα τις παρανομίες και τις αυθαιρεσίες που έχουν εντοπιστεί» επισημαίνει σε συνέντευξη του στο left.gr ο Δημήτρης Χριστόπουλος, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, συγγραφέας.
 
Η κυβέρνηση της ΝΔ κατέθεσε νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών». Κατά την κυβέρνηση σκοπός του νομοσχεδίου είναι «ο εκσυγχρονισμός της διαδικασίας άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών με διασφάλιση όλων των απαιτούμενων εγγυήσεων».
 
Στην πραγματικότητα με το νομοσχέδιο συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο! Η κυβέρνηση βάζει ταφόπλακα στο σκάνδαλο των υποκλοπών και κάνει ακόμη πιο αντιδραστικό το πλαίσιο των παρακολουθήσεων. Επιπλέον, διασφαλίζει την ομερτά για το σκάνδαλο μέχρι τις εκλογές, αφού ως τότε δεν θα μπορεί κανείς να μάθει ποιος ήταν ο λόγος παρακολούθησης από την ΕΥΠ των Ανδρουλάκη και Κουκάκη, αλλά ακόμα και υπουργών του κ. Μητσοτάκη που είχαν μολυνθεί ταυτόχρονα και από το Predator.
 
Όλα αυτά τα συζητάμε με τον Δημήτρη Χριστόπουλο, καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου, συγγραφέα, γνωστό και δραστήριο ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο, που προσπαθεί να συνδυάσει την θεωρητική τεκμηρίωση των παρεμβάσεων του με τη στρατηγική της υλοποίησής τους.