Συνεντεύξεις

Δημήτρης Χριστόπουλος: Επίτευγμα της κυβέρνησης η Συμφωνία των Πρεσπών

Η Πρέσπα, ο υπέροχος αυτός και γεμάτος ένταση τόπος, η ονειρική λίμνη και τα βασανισμένα χωριά, παύει πια ν’ αποτελεί τυφλό σύνορο. Από αδιέξοδο τέλος μετατρέπεται σε αρχή μιας νέας ελπιδοφόρας διαδρομής, τόνισε ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Δημήτρης Χριστόπουλος, μιλώντας Στο Κόκκινο και την Ευγενία Λουπάκη.

«Υπάρχουν πολλά που θα πρέπει να γίνουν μετά την ψήφιση της Συμφωνίας, ώστε να πάρει σάρκα και οστά η ειρηνική συνύπαρξη και η αμοιβαία επωφελής γειτονία των δύο χωρών, ωστόσο η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί επίτευγμα της κυβέρνησης -και ξέρετε ότι γενικά, είμαι πολύ φειδωλός στις εκφράσεις μου».

Για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας και την προσχώρησή της σε εθνικιστικές θέσεις, αφού επεσήμανε ότι η σύνθετη ονομασία είχε γίνει αποδεκτή από το 2008, στο Βουκουρέστι, ο κ. Χριστόπουλος είπε ότι αν ποτέ γίνει πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης, θα το βρει μπροστά του και θα το πληρώσει. Για το ΚΚΕ είπε ότι με τη στάση του προσβάλλει την Ιστορία του, θυμίζοντας επίσης ότι στο πρόσφατο παρελθόν, ήταν το μόνο κόμμα που κράτησε συνεπή στάση μέσα στον εθνικιστικό παροξυσμό του 1992.

Μήπως όμως έχουν δίκιο εκείνοι που ζητούν δημοψήφισμα; «Δηλαδή θ’ αποφασίσουμε εμείς πώς θα βγάλει το παιδί του ο γείτονας; Θ’ αποφασίσει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και η Αφροδίτη Μάνου πώς θα ονομάζουν οι δίπλα τη χώρα τους; Χαιρετίσματα λοιπόν στην εξουσία!».

Καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης παίζει η ενημέρωση και στο πεδίο αυτό «αργήσαμε» είπε ο Δ. Χριστόπουλος, σημειώνοντας ωστόσο ότι έχει αναπτυχθεί τους τελευταίους μήνες ευρεία συζήτηση.

Το εξαιρετικό εγχειρίδιο «10+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για το Μακεδονικό» που έγραψαν μαζί με τον Κωστή Καρπόζηλο, παρά το γεγονός ότι διατίθεται δωρεάν στο διαδίκτυο (εκδόσεις Πόλις) γνωρίζει αξιοσημείωτη κυκλοφορία.