Macro

Διάνα Βουτυράκου: Ως πότε θα αφήνουμε τους άλλους να αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς;

«Στο δικό μου αξιακό σύστημα η αριστεία σχετίζεται με την κοινωνική υπευθυνότητα και την προσφορά, αρχές που πηγάζουν από την Παιδεία που έχουμε ως άτομα. Πώς κατάφερες δηλαδή να κάνεις την κοινωνία καλύτερη;»
 
H Διάνα Βουτυράκου είναι διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών και κάτοχος μεταπτυχιακού στην Υπολογιστική Βιοϊατρική από το Πολυτεχνείο του Μονάχου. Ασχολείται τα τελευταία 15 χρόνια με τη ρομποτική ενώ διαθέτει πληθώρα διακρίσεων σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο. Από το 2016 έχει ιδρύσει ΜΚΟ, τη Unique Minds, που υποστηρίζει μαθητές στην επιλογή σπουδών τους, γεφυρώνοντας το χάσμα σχολείου και πανεπιστημίου. Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 20.000 μαθητές έχουν βοηθηθεί από δράσεις του οργανισμού. Η ίδια μιλά στην Κυριακάτικη Kontranews για τον στόχο του ΣΥΡΙΖΑ στις ερχόμενες εκλογές, καταθέτει το πρόγραμμα του κόμματος για τη νέα γενιά και μιλά για την πραγματική αριστεία…
 
Ποιος είναι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου; Η αύξηση των ποσοστών; Η μη αυτοδυναμία της ΝΔ; Η ανατροπή;
 
Στόχος μας για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου είναι η ανατροπή των συσχετισμών και η επίτευξη του μεγαλύτερου δυνατού ποσοστού για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Όπως έχει ήδη ειπωθεί, στις 25 Ιουνίου οι κάλπες θα είναι άδειες. Δική μας αποστολή είναι να πείσουμε τους πολίτες για τους λόγους για τους οποίους αξίζει να τις γεμίσουν με τα δικά μας ψηφοδέλτια.
 
Στόχος μας είναι να δείξουμε ότι υπάρχει ένα εναλλακτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης που πραγματικά απαντάει στις ανάγκες της κοινωνίας μας, το οποίο δεν καταφέραμε να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά κατά την προηγούμενη προεκλογική περίοδο.
 
Έχουμε ένα πρόγραμμα που προάγει τη δημόσια υγεία και τη δημόσια παιδεία, προστατεύει την πρώτη κατοικία, αντιμετωπίζει άμεσα την ακρίβεια μειώνοντας τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ. Ένα πρόγραμμα που καταπολεμά την εργασιακή επισφάλεια, δυναμώνοντας το ΣΕΠΕ, επαναφέροντας τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αυξάνοντας τους μισθούς και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα.
 
Έχουμε ένα πρόγραμμα αληθινά ευεργετικό για την κοινωνική πλειοψηφία και ζητάμε τη λαϊκή εντολή για να μπορέσουμε να το εφαρμόσουμε.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας σας συμπεριέλαβε στην Εκλογική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Τι σημαίνει για εσάς η εμπιστοσύνη που σας έδειξε;
 
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τίμησε με την εμπιστοσύνη του ήδη από το 2021 όταν μου πρότεινε να συμμετέχω στο Think Tank του, κι ας ήμουν μόλις 25 τότε ετών. Έδωσε έτσι βήμα τόσο σε εμένα προσωπικά όσο και στη γενιά που εκπροσωπώ, μία γενιά η οποία συχνά δεν έχει την ευκαιρία να ακουστεί, πόσο μάλλον να έχει και ενεργό συμμετοχή στις πολιτικές αποφάσεις.
 
Η εμπιστοσύνη αυτή αποδεικνύεται ξανά και με την πρόσφατη απόφασή του να με συμπεριλάβει στην Εκλογική Επιτροπή, που μου υπενθυμίζει διαρκώς την ευθύνη που έχω να δικαιώσω την προσωπική επιλογή του, αλλά και τη δική μου επιλογή να ενταχθώ στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και να συμπορευτώ μαζί του στην πρώτη γραμμή σε αυτές τις εκλογικές μάχες. Ο Αλέξης Τσίπρας, απέδειξε με το σχηματισμό της Εκλογικής Επιτροπής και χαρακτηριστικά του που όσοι τον γνωρίζουμε ξέρουμε ήδη για αυτόν. Αρχικά ότι βλέπει τον άνθρωπο πίσω από τον/την πολιτικό, αξιολογεί την προσωπικότητα και τις ικανότητες του/της και ότι η ηλικία ή το φύλο δεν θα έπρεπε στην πολιτική να αποτελούν ταμπού ή τροχοπέδη. Επιπλέον επιλέγοντας να εντάξει στην Επιτροπή και άτομα με μικρή πολιτική εμπειρία αλλά με έντονη κοινωνική δράση ή/και επιστημονική και τεχνοκρατική επάρκεια, αξιολογώντας αξιοκρατικά την προεκλογική μας παρουσία, απέδειξε πως πρωταρχικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι να απαντάει στις καθημερινές ανάγκες και προκλήσεις της κοινωνίας όχι με το να παρουσιάζεται αλαζονικά ως αυθεντία, αλλά με το να μαθαίνει, να ενημερώνεται να ακούει και να εξελίσσεται όπως θα πρέπει να ισχύει για κάθε ενεργό μέλος ενός κοινωνικού οικοσυστήματος.
 
Τι μήνυμα θέλετε να στείλετε στους νέους ψηφοφόρους για τις κάλπες του Ιουνίου;
 
Το ίδιο μήνυμα που θα τους έστελνα και στις εκλογές του Μαΐου, ότι δηλαδή έρχεται ένας αγώνας δημοκρατίας για την Υγεία, την Παιδεία, την κοινωνία που θέλουμε. Η κάθε πολιτική απόφαση που παίρνεται αφορά το παρόν και το μέλλον μας και πρέπει να είμαστε εκεί να βεβαιωθούμε ότι θα δώσουμε αυτό τον αγώνα για να διαμορφώσουμε την κοινωνία στην οποία θέλουμε να ζούμε. Ως πότε θα αφήνουμε τους άλλους να αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς;
 
Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα γενιά;
 
Αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει έμπρακτα τη δωρεάν δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση, έχοντας εξαγγείλει ήδη την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Η ΕΒΕ είναι ένα μέτρο που στερεί από 20.000 περίπου μαθητές τον χρόνο το δικαίωμα εισόδου τους σε σχολές και πανεπιστήμια, παρόλο που μπορεί η συνολική τους βαθμολογία να είναι μεγαλύτερη από τη βάση εισαγωγής της σχολής.
 
Έπειτα, το πρόγραμμα μας έχει ως βασική αρχή την αύξηση της χρηματοδότησης στην Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ, καθώς γνωρίζουμε πως το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή τα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι η υποχρηματοδότηση.
 
Παράλληλα, θα προχωρήσουμε σε προσλήψεις διδακτικού προσωπικού για την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των ιδρυμάτων αυτών. Με τα μέτρα αυτά και την παράλληλη κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας θέλουμε να παρέχουμε στους νέους μια καλού επιπέδου δημόσια εκπαίδευση.
 
Στη συνέχεια έχουμε εξαγγείλει ένα σύνολο μέτρων για την ενίσχυση της Έρευνας, ώστε να συμβάλλουμε στην ανάσχεση του brain drain. Αυτό είχε ήδη φανεί και από την περίοδο του 2015-2019 που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δημιούργησε το ΕΛΙΔΕΚ και για πρώτη φορά οι διδακτορικοί φοιτητές και οι ερευνητές σε Ερευνητικά Κέντρα λάμβαναν εισόδημα.
 
Τέλος, η δημιουργία Τράπεζας Στέγης για χορήγηση οικονομικά προσιτών κατοικιών σε νέα ζευγάρια και ο διπλασιασμός του επιδόματος ενοικίου στους νέους έχουν στόχο την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης. Φυσικά πέρα από τα μέτρα που αφορούν άμεσα στους νέους, το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει και ένα σύνολο μέτρων που επηρεάζουν έμμεσα τη νέα γενιά όπως οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της ακριβείας και την κατάργηση των αντεργατικών πολιτικών της τελευταίας τετραετίας ή η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.
 
Η ΝΔ έχει κάνει σημαία της τη «δήθεν» αριστεία. Τι σημαίνει για εσάς πραγματική αριστεία;
 
Ας ξεκινήσω από μια παραδοχή για τη διαστρεβλωμένη έννοια της “αριστείας” που αναπαράγεται από τα νεοφιλελεύθερα συστήματα εδώ και χρόνια. Η “αριστεία” αυτή είναι ατομικιστική, δεν σχετίζεται με το κοινωνικό σύνολο ή με την Παιδεία μας. Είναι μία αριστεία μετρήσιμη και αναξιοκρατική αφού δεν αξιολογεί τον άνθρωπο, την προσπάθειά του, τη διαδρομή και τους αγώνες του, αλλά το κύρος του, τα πτυχία του, τις οικονομικές του απολαβές. Στο δικό μου αξιακό σύστημα η αριστεία σχετίζεται με την κοινωνική υπευθυνότητα και την προσφορά, αρχές που πηγάζουν από την Παιδεία που έχουμε ως άτομα. Πώς κατάφερες δηλαδή να κάνεις την κοινωνία καλύτερη; Πώς βοήθησες συλλογικά να πετύχουμε ευημερία; Και μας είναι τόσο ξένη αυτή η προσέγγιση για τη συλλογική αριστεία που καθημερινά χρειάζεται να απαντώ για παράδειγμα γιατί ένας άνθρωπος όπως εγώ με καλή δουλειά στο εξωτερικό πάνω στον τομέα του να θέλει να επιστρέψει στην Ελλάδα και να ασχοληθεί με την πολιτική. Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι ωστόσο και να ελπίζω πως κάποτε θα είναι για την κοινωνία συλλογικά αυτονόητο, πως δεν έχει νόημα πόσα θα πετύχεις ατομικά αν δεν έχεις καταφέρει να είσαι ενεργός πολίτης. Γιατί αναγνωρίζοντας τι εφόδια μου έδωσε η Ελλάδα τόσα χρόνια, θεωρώ χρέος μου να παλέψω ώστε κάθε πολίτης να λαμβάνει τα ίδια ή και περισσότερα ακόμα εφόδια στη χώρα μας. Γιατί η Ελλάδα βιώνει ένα σύνολο κρίσεων με πρωταρχική την ανθρωπιστική και σε ποια κοινωνική υπευθυνότητα θα αναφερόμουν όταν μιλούσα για συλλογική αριστεία αν συνειδητά επέλεγα να αγνοήσω τη δυστοπική “κανονικότητα” που βιώνει ο μέσος πολίτης στην Ελλάδα, απλώς επειδή τυχαίνει με την πορεία της ζωής μου αυτή τη στιγμή να μη με επηρεάζει άμεσα;
 
Χρήστος Κυμπιζής