Ο τρόπος διαχείρισης των λιγοστών, έτσι κι αλλιώς, αλλά πολύτιμων πάρκων της Αθήνας φανερώνει τη λογική που πολιτεύτηκε την τελευταία τετραετία ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Μπακογιάννης.
Ο δήμαρχος αν και γνώριζε ότι οι κάτοικοι της περιοχής Πατησίων παίζουν, πολλά χρόνια τώρα, ενεργό ρόλο στη ζωή του πάρκου Δρακόπουλου και ότι αντιστέκονται σθεναρά στο σχεδιασμό και στη κατεύθυνση διαχείρισής του, όπως αυτά προκύπτουν από τις μελέτες που έχουν ήδη ετοιμαστεί και από τη σύμβαση 8ετούς παραχώρησης του πάρκου στο Δήμο Αθηναίων από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, αποφάσισε να προχωρήσει στην ανάπλασή του σύμφωνα με τα εν λόγω σχέδια. Ως ένδειξη πυγμής μάλιστα είδαμε να χρησιμοποιεί όλα τα μέσα που διαθέτει ακόμα και μηνυτήριες αναφορές κατά όποιου αντιστέκεται στην παρέμβαση αλλά ακόμα και χρήση βίας με τη βοήθεια των ΜΑΤ.
Χρόνιο αίτημα της περιοχής στον απόντα μέχρι σήμερα Δήμο Αθηναίων είναι η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του πάρκου Δρακόπουλου με την απαλλοτρίωση όλης της έκτασης από τον Δήμο και τη μετατροπή του σε ενιαίο χώρο υψηλού πρασίνου, με αναστήλωση των διατηρητέων κτιρίων και τελικά με την απόδοση του χώρου στους δημότες.
Ανάπλαση για εκμετάλλευση
Ο κ. Μπακογιάννης αντί να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση διάλεξε να δεσμευτεί με την υπογραφή σύμβασης και αποδέχτηκε τον 8ετή δανεισμό από τον ιδιοκτήτη ΕΕΣ με την υποχρέωση να φροντίσει το πράσινο με ανάπλαση και σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν ήδη ετοιμαστεί. Να σημειώσω εδώ ότι η ανάπλαση ειδικά του πάρκου Δρακόπουλου είναι απολύτως αναγκαία καθώς έχουν προηγηθεί δεκαετίες απόλυτης εγκατάλειψης των διατηρητέων κτιρίων και υποβάθμισης του πράσινου και της λειτουργικότητάς του.
Πέρα από την κριτική λοιπόν για το είδος των αναπλάσεων που ακολουθούνται σε όλα τα πάρκα της πόλης (αναπλάσεις που πρέπει να εξασφαλίζουν την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, την βιώσιμη κινητικότητα, την ανανέωση του υλικού και κοινωνικού εξοπλισμού καθώς και του πρασίνου και να χρησιμοποιούν φιλικά προς το περιβάλλον υλικά ώστε να εξασφαλίζουν τον σεβασμό προς τη φύση, πράγματα που δεν γίνονται) στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει ο φόβος ότι η ανάπλαση αυτή περιλαμβάνει την απρόσκοπτη εκμετάλλευση από τον ιδιοκτήτη, μετά τα 8 χρόνια παραχώρησης του πρώτου τμήματος του πάρκου, καθώς δυστυχώς ακόμα και σήμερα είναι χαρακτηρισμένο ως οικοδομήσιμο.
Η ανάπλαση λοιπόν αυτή φαίνεται να περιλαμβάνει την αναβάθμιση των δυνατοτήτων εκμετάλλευσης του ιδιοκτήτη και όχι τις ανάγκες των κατοίκων και του πρασίνου. Ίσως π.χ. η επιλογή της δημιουργίας πάρκου σκύλων στο τμήμα που είναι χαρακτηρισμένο οικοδομήσιμο να μην είναι τυχαία αφού προφανώς δεν θα ενισχυθεί το πράσινο στοιχείο ώστε να μην αλλοιωθεί ο τυπικός χαρακτηρισμός του.
Η εκτεταμένη επίσης χρήση χλοοτάπητα και βιομηχανικών αδρανών υλικών εξυπηρετούν τα σχέδια αξιοποίησης του τμήματος αυτού μετά το πέρας της 8ετούς παραχώρησης.
Η διαβούλευση της εφαρμογής
Για μια και μοναδική φορά ο κ. Μπακογιάννης επισκέφθηκε το πάρκο Δρακόπουλου στις 3/7/2023 αφού είχε φροντίσει να περάσει πρώτα από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου την απόφαση για μηνυτήριες αναφορές και είχε ζητήσει να διαταχθεί έρευνα για να διαπιστωθούν τυχόν ποινικά αδικήματα για να ασκηθούν στη συνέχεια ποινικές διώξεις σε όσους θα παρεμπόδιζαν την υλοποίηση των σχεδίων του. Ήρθε λοιπόν αποφασισμένος να κάνει χρήση μηνύσεων, χρήση βίας, χρήση αστυνομίας και ΜΑΤ ακόμα και προσαγωγών αρκεί να προχωρήσει η υλοποίηση της σύμβασης που είχε ήδη υπογράψει με τον ΕΕΣ για την ανάπλαση του Πάρκου.
Από εκείνη τη μέρα και μετά οι εικόνες στο πάρκο εναλλάσσονται και ποικίλουν από συγκεντρώσεις διαμαρτυρόμενων κατοίκων, διμοιρίες ΜΑΤ, περιπολικά, αστυνομικούς, πυροσβεστικά, κλούβες, drones, καπνούς, καμένους κάδους, ένταση, δακρυγόνα και κυνηγητό στην Πατησίων.
Κι όμως στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο είχε το θράσος μεταξύ άλλων να αναφέρει ότι ήρθε στο Πάρκο για να κάνει διαβούλευση (!) με τους κατοίκους. Αυτή τη διαβούλευση έχει κάνει ο Δήμαρχος της πόλης που γέννησε τη Δημοκρατία. Την ίδια που έκανε π.χ. για τον Μεγάλο Περίπατο ή για τον λόφο του Στρέφη. Είναι η πρωτότυπη διαβούλευση της εφαρμογής! Δεν είναι η διαβούλευση που γίνεται στη φάση του σχεδιασμού και της μελέτης. Είναι η τυπική όπως λένε διαβούλευση που συνοδεύει πάρα πολλές αποφάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και των άλλων οργάνων του Δήμου. Είναι η διαβούλευση που δίνεται για δημοσίευση σε 2 μέσα έντυπης ενημέρωσης την Παρασκευή στις 3 μμ. και λήγει την Δευτέρα στις 9 πμ.
Είναι ο τρόπος που πολιτεύτηκε ο κ. Μπακογιάννης όλη την τετραετία. Είναι ίσως ο σοβαρότερος λόγος –γιατί υπάρχουν και άλλοι– που μπορούμε να πούμε ότι αυτός ο Δήμαρχος δεν ταιριάζει στην πόλη που γέννησε τη Δημοκρατία. Ο κ. Μπακογιάννης πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχουν και δικαιώματα των δημοτών. Όχι μόνο των δημοτών της πλειοψηφίας αλλά των δημοτών των γειτονιών.
Οι κάτοικοι λοιπόν στα Άνω Πατήσια έχουν δικαίωμα να διεκδικούν και αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν μέχρι να πετύχουν να γίνει ο χαρακτηρισμός όλου του πάρκου ως ενιαίο κοινόχρηστο και πράσινο. Θα συνεχίσουν να απαιτούν να γίνεται η συντήρηση και ο καθαρισμός όλου του πάρκου από την υπηρεσία Πρασίνου και θα αγωνιστούν μέχρι να πετύχουν την αναστήλωση των διατηρητέων και την διατήρηση της ιστορικής μνήμης.
Η 8ετής σύμβαση παραχώρησης δεν καλύπτει τις ανάγκες του πάρκου Δρακόπουλου γι’ αυτό ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι να γίνει δημοτικό πάρκο και στολίδι των Πατησίων.
Η Δέσποινα Αλεβυζάκη είναι δημοτική σύμβουλος Δήμου Αθηναίων με την Ανοιχτή Πόλη.