Συνεντεύξεις

Χρήστος Μαντάς: Να πάμε σε εκλογές με ομαλότητα και ηρεμία

«Πρέπει να πάμε σε αυτή τη διαδικασία (των εκλογών) μέσα από ομαλότητα και ηρεμία», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα σχετικά με τις βουλευτικές εκλογές του 2019.

Αφού εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη σημερινή έκρηξη στο Κολωνάκι, ο κ. Μαντάς υπογράμμισε πως «ό,τι και να γίνεται πρέπει συνολικά το πολιτικό σύστημα να σταθεί απέναντι σε οποιεσδήποτε προσπάθειες να δημιουργηθεί κλίμα ανησυχίας και πρέπει να είμαστε απόλυτοι στην καταδίκη οποιονδήποτε ενεργειών υπονομεύουν αυτή την αναγκαία δημοκρατική ομαλότητα που χρειάζεται για να πάμε σε μια προγραμματική αντιπαράθεση στις κάλπες, όποτε κι αν γίνουν εκλογές».

«Έχουμε σίγουρα τις εκλογές για την αυτοδιοίκηση και τις ευρωεκλογές τον Μάιο και στον σχεδιασμό μας και πεποίθησή μας είναι πως θα πάμε το φθινόπωρο για τις εκλογές για το εθνικό κοινοβούλιο», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ερωτηθείς εάν ζητήματα, όπως η επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ, θα μπορούσε να επισπεύσει τις εξελίξεις σε σχέση με τις εθνικές εκλογές, εξήγησε πως εφόσον το θέμα κλείσει στη γειτονική χώρα «θα βρεθούμε όλοι και όλες ενώπιον μιας ιστορικής πρόκλησης, στο να τελειώσει επιτέλους μια εκκρεμότητα, η οποία βασανίζει τον τόπο μας και τη γειτονική χώρα και να τελειώσει με την ψήφιση αυτής της συμφωνίας που δίνει μέλλον, που δίνει ρόλο στην επόμενη μέρα, με όρους ειρήνης, συνεργασίας και συνανάπτυξης».

Εξηγώντας, δε, σε ποιο σημείο βρίσκονται τα πράγματα σήμερα, σημείωσε: «Είμαστε στο εξής σημείο: περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία στη γειτονική χώρα και να πω για μια ακόμα φορά πως εδώ πρέπει να τηρηθεί και το γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας και είμαστε πάρα πολύ σαφείς και απόλυτοι σ’ αυτό το θέμα. Είδαμε τις τελευταίες ημέρες πως πέρασαν και κάποιες τροπολογίες στην κοινοβουλευτική επιτροπή -δεν έχουν περάσει ακόμα στην ολομέλεια- οι οποίες διευκρινίζουν ακόμα περισσότερο τα θέματα της ιθαγένειας και αυτό είναι σε θετική κατεύθυνση οπωσδήποτε, αλλά πρέπει να κλείσει αυτός ο κύκλος τηρώντας το πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας ακριβώς ώστε να έρθει στην ελληνική Βουλή. Εδώ έχουμε κάποια δεδομένα ως αυτή τη στιγμή. Έχουμε το δεδομένο των δηλώσεων του κ. Καμμένου ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία, θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα δεν θα ψηφίσει πρόταση μομφής της κυβέρνησης. Ο κ. Παπαχριστόπουλος έχει δηλώσει με σαφήνεια ότι θα ψηφίσει τη συμφωνία και θετική είναι και η στάση του Ποταμιού, εκτός από δύο βουλευτές του, τον κ. Αμυρά και τον κ. Ψαριανό, που δηλώνουν ότι δεν θα την υποστηρίξουν».

Σημείωσε επίσης πως «ό,τι και να πούμε τώρα, τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν, όταν φτάσουμε σε εκείνη την περίοδο» και πρόσθεσε: «πριν από τέτοιες κρίσιμες στιγμές υπάρχει μια ένταση. Νομίζω όμως ότι αργά ή γρήγορα και εφόσον κλείσουν τα πράγματα στη γειτονική χώρα σύμφωνα με όσα προβλέπει η συμφωνία, αυτή η κρίσιμη συμφωνία θα έρθει στην ελληνική Βουλή και νομίζω πως τότε και μόνο τότε θα ξεκαθαρίσουν πλήρως τα πράγματα».

Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε ο κ. Μαντάς, «η κυβέρνηση έχει πολύ χρόνο μπροστά της» και «είναι ένας αναγκαίος χρόνος όχι μόνο για να αποτυπωθεί το στίγμα που δώσαμε, τηρώντας και ψηφίζοντας τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ που θα έχουν άμεση αντανάκλαση στη ζωή των συμπολιτών μας, αλλά και γιατί έχουμε να κάνουμε πολλά πράγματα τη νέα χρονιά».

Ανέφερε ενδεικτικά πως κομβικής σημασίας είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως και ρυθμίσεις που αφορούν τα ζητήματα πρώτης κατοικίας και τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία.

«Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας να κάνουμε κι αυτό πρέπει να γίνει με όρους σταθερότητας και δημοκρατικής ομαλότητας», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε ό,τι αφορά την προοπτική επενδύσεων το επόμενο διάστημα στην ελληνική οικονομία είπε ότι έχουν γίνει πολλές σημαντικές κινήσεις συνολικά από τα αρμόδια υπουργεία και ιδιαίτερα από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ώστε να προχωρήσουν τόσο οι ξένες άμεσες επενδύσεις όσο και οι εγχώριες.

Πηγή: Η Αυγή από Πρακτορείο 104,9 FM