Συνεντεύξεις

Χρήστος Μαντάς: Μόνιμα τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ και περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό

«Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ και  περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό, είναι μόνιμα μέτρα», τόνισε ο βουλευτής Ιωαννίνων και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς

Ο Χρήστος Μαντάς σε  ραδιοφωνική  συνέντευξή του στον RealFm, απάντησε σε ερωτήματα σχετικά με τον Προϋπολογισμό του 2019. «Ξεκινά σήμερα το μεσημέρι η συζήτηση στις Επιτροπές της Βουλής για τον Προϋπολογισμό. Στην Ολομέλεια θα συζητηθεί κατά πάσα πιθανότητα από τις 12 του Δεκέμβρη και θα ολοκληρωθεί με την ψήφισή του στις 18 Δεκεμβρίου. Θεωρώ τη συζήτηση και τη σχετική αντιπαράθεση, μια  προγραμματική αντιπαράθεση. Θα είναι μια σύγκρουση επί της ουσίας, ώστε να μπορεί να δει κανείς τις διαφορετικές πολιτικές στρατηγικές. Μετά από πολλά σκληρά χρόνια έχουμε έναν Προϋπολογισμό που δεν είναι περιοριστικός, που δεν  περιέχει νέα μέτρα, είναι επεκτατικός κατά 900εκ.€ περίπου,  στο Ο,5% του ΑΕΠ. Και εδώ περιλαμβάνονται μέτρα και στοχευμένων φοροελαφρύνσεων  αλλά και μέτρα ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους. Εκεί μέσα αποτυπώνονται και τα μέτρα για τον ΕΝΦΙΑ και τα μέτρα για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών και τα μέτρα για τη μείωση της φορολογίας των διανεμομένων κερδών. Τα μέτρα αυτά θα ψηφιστούν το επόμενο διάστημα. Και βεβαίως ένα σημαντικό μέτρο από πλευράς των δαπανών,  το μέτρο για το στεγαστικό επίδομα. Μάλιστα έχουμε μια διαφορά με πάνω από 150 εκ στο τελικός σχέδιο σε σύγκριση με το προσχέδιο. Το επίδομα είναι από 70€ έως 210€ το μήνα  για ενοίκιο είτε για το δάνειο της πρώτης κατοικίας (και έχουμε για πρώτη φορά στεγαστική πολιτική).»

Σε ερωτήματα των δημοσιογράφων σχετικά με ενδεχόμενο επαναφοράς της 13ης σύνταξης, Χρήστος Μαντάς σημείωσε:

«Αυτό που γνωρίζω είναι πως και αυτή τη χρονιά (για 3η συνεχόμενη χρονιά) θα δοθεί το κοινωνικό μέρισμα. Το ύψος του οποίου θα προσδιοριστεί μέχρι το τέλος του Νοέμβρη. Φαίνεται πως θα είναι σημαντικό. Από 400-450€ μέχρι 1400€ ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια, την ανεργία κλπ. Είναι περίπου ένας μηχανισμός που χρησιμοποιήθηκε και πέρυσι, ίσως με λίγες μικρές διαφοροποιήσεις τις οποίες με τεχνικό τρόπο τις βλέπουνε (στην κυβέρνηση). Το βασικό που θέλω να τονίσω είναι ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ και  περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό είναι μόνιμα μέτρα. Τα επόμενα χρόνια θα προστίθενται και νέα μέτρα φορολογικών ελαφρύνσεων και μέτρα ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους. Μέχρι το 2022 υπάρχουν τέτοια μέτρα  συνολικού ύψους 3,5δις€.»

Σε ερωτήματα σχετικά με την υποχρέωση μας για πλεόνασμα 3,5%, ο Χρ. Μαντάς δήλωσε:

«Σε σχέση με το πλεόνασμα ο Προϋπολογισμός προβλέπει λίγο πάνω από 3,5%. Και αυτό θα εξηγήσει και την επόμενη χρονιά, αυτό που σας είπα και πριν, ότι αυτά είναι μόνιμα μέτρα, τα οποία προϋπολογίζονται. Μέχρι τώρα στους προηγούμενους προϋπολογισμούς το κοινωνικό μέρισμα ήταν το μόνο που διατίθονταν από το περίσσευμα στο τέλος της χρονιάς. Από την επόμενη χρονιά θα έχουμε λοιπόν προϋπολογισμένα μόνιμα μέτρα στις δυο κατευθύνσεις που σας ανέφερα. Όταν ξεκίνησαν να μπαίνουν αυτά τα μέτρα από τους θεσμούς εμείς θεωρήσαμε (και ειδικά στη 2η αξιολόγηση) ότι πολλά από αυτά δεν είναι αναγκαία ώστε να επιτευχθεί το πλεόνασμα στο οποίο είχαμε συμφωνήσει. Σήμερα αποδεικνύεται πως είχαμε πράγματι το δημοσιονομικό περιθώριο να μην περικοπεί η  προσωπική διαφορά σε 1,5εκ. συνταξιούχους. Συνεπώς αυτά που συζητούμε έγιναν αφού αφαιρέσαμε αυτό το μέτρο, το οποίο δεν ήταν μέτρο διαρθρωτικό αλλά δημοσιονομικό, και μάλιστα αχρείαστο μέτρο. Άρα είχαμε ακύρωση του μέτρου αυτού, κάτι που είναι μεγάλη επιτυχία της κυβερνητικής πολιτικής,μεγάλη επιτυχία για τη χώρα και σημαντική ανακούφιση για τους συνταξιούχους.

Τέλος σε ερώτημα για το ΠΔΕ, ο Χρήστος Μαντάς ανέφερε:

«Οι δημόσιες επενδύσεις μένουν στο προϋπολογισμό (όπως ήταν τα τελευταία χρόνια) με  6,75δις.€.  Υπολείπονται σε σχέση με το στόχο του μεσοπρόθεσμου και αυτό είναι ένα σημείο που γίνεται συζήτηση. Το κρίσιμο θέμα όμως με τα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων, είναι ότι είναι βαριά γραφειοκρατικά προγράμματα, με αποτέλεσμα, όλα τα τελευταία χρόνια, να έχουμε προβλήματα στην απορρόφηση των σχετικών κονδυλιών.»

Πηγή: Η Αυγή από RealFm