Macro

Χρήστος Καραγιαννίδης: Οκτώ δικά μου πράματα για τις πυρκαγιές.

1. Όταν ο αντιπυρικός σχεδιασμός δεν ολοκληρώνεται εγκαίρως και φτάνουμε στις αρχές του καλοκαιριού για να συμβεί κάτι τέτοιο τότε φτάνουμε σε αυτά τα αποτελέσματα. Ένας σχεδιασμός ανελλιπής και υποχρηματοδοτούμενος.
2. Όταν στο κομμάτι της πρόληψης δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο γιατί η κυβέρνηση θεωρεί πως αυτό είναι ένα δημόσιο οικονομικό έξοδο χωρίς καμία αξία τότε η καταστροφή είναι η μόνη εξέλιξη. Καμία ενέργεια καθαρισμού των δασών, καμία προσπάθεια να καταγραφούν τα επικίνδυνα σημεία. Ακόμα και σήμερα δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ στα δασαρχεία της χώρας.
3. Όταν οι προτεραιότητες που έχει βάλει η κυβέρνηση είναι διαφορετικές από τις ανάγκες της χώρας τότε η καταστροφή είναι το βέβαιο αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών. Αντί για χίλιους πυροσβέστες προσλαμβάνει χίλιους ειδικούς φρουρούς για τα ΑΕΙ. Αντί για προστασία των δασών ψηφίζει νόμο που δίνει το δικαίωμα για κατασκευές ακόμα και μέσα σε προστατευόμενες περιοχές και περιοχές Natura. Αντί να ολοκληρώσει το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης για τους δασικούς χάρτες που είχε φτάσει στο 90% ακύρωσε όλη την προσπάθεια και ξεκίνησε από την αρχή μία, αμφίβολης επιτυχίας, επιχείρηση που απλά αφήνει τα δάση στα νύχια γνωστών οικονομικών και κατασκευαστικών συμφερόντων.
4. Όταν η εργαλειοποίηση των καταστροφών ήταν το μοναδικό αντιπολιτευτικό όπλο του Μητσοτάκη σήμερα φαντάζει, επιεικώς, υποκριτικό το να μας μιλά για κλιματική αλλαγή (κρίση το σωστό) και μοναδικά καιρικά φαινόμενα.
5. Στο χτεσινό διάγγελμα του ο πρωθυπουργός ομολόγησε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως η κυβέρνηση εγκαταλείπει την προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το επικοινωνιακό damage control. Μια τέτοιου μεγέθους αποτυχία γκρεμίζει ως τραπουλόχαρτο τον μύθο της αριστείας αυτής της κυβέρνησης.
6. Μέσα σ’ αυτές τις πυρκαγιές κάηκε μαζί με τις περιουσίες των πολιτών το επιτελικό κράτος, η πολυδιαφημισμένη ικανότητα των κυβερνώντων αλλά και το μύθευμα της δημόσιας ασφάλειας καθώς οι κάτοικοι των αστικών περιοχών που καίγονται παρακολουθούν από τους δέκτες των τηλεοράσεων την περιουσία τους να γίνεται στάχτη σε ζωντανή μετάδοση.
7. Η εμμονή στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την μηδενική απώλεια ζωών καταδεικνύει ακόμα και τώρα μέσα σε αυτή την τεράστια καταστροφή πως το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης. Οι εκκενώσεις είναι το μοναδικό τους σχέδιο. Για να καούν πλήρως προετοιμασμένα τα δάση και τα σπίτια.
8. Κι ένα γενικό σχόλιο. Στον καπιταλισμό τα πάντα είναι κέρδος. Τα δάση, το περιβάλλον, η υγεία των ανθρώπων έχουν νόημα μόνο όταν αποφέρουν οικονομικό όφελος. Έτσι λοιπόν στην νεοφιλελεύθερη κουλτούρα και ιδεολογία το να βάλεις και να πληρώσεις 2000 ανθρώπους μέσα στα δάση για να τα προσέχουν θεωρείται οικονομικό έγκλημα σύμφωνα με τους διπλωματούχους, και μη, δεξιούς οικονομολόγους. Το να προσλάβεις 5000 πυροσβέστες θεωρείται περιττό καθώς κάτι τέτοιο είναι ένα δημοσιονομικό κόστος που δεν προσφέρει τίποτα. Το να έχει η χώρα εναέρια μέσα καλοσυντηρημένα κι έτοιμα για πτήσεις είναι πολύ κάτω στην λίστα των αναγκών. Τα κοινωνικά “έξοδα” λοιπόν έχουν νόημα γιατί αφορούν την προστασία του κοινωνικού συνόλου και όχι την ατομική ευμάρεια των λίγων.
Σεβασμός και στήριξη των πυροσβεστών και των χειριστών των εναέριων μέσων που για πάνω από 4 μέρες είναι άυπνοι και κατάκοποι και δίνουν μάχη για την κατάσβεση των πυρκαγιών.
Χρήστος Καραγιαννίδης
Ανάρτησή του στο Facebook