Κατά τη συζητηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την ίση μεταχείριση προσώπων, ασχέτως φυλετικής και εθνοτικής καταγωγής, κυρίως στον χώρο εργασίας, ο εισηγητής του συγκυβερνώντος κόμματος, Κ. Κατσίκης, αναπτύσσοντας το σκεπτικό με βάση το οποίο οι ΑΝΕΛ καταψηφίζουν τρία άρθρα του νομοσχεδίου, διερωτήθηκε «αν μπορεί ένας γκέι να είναι μπέιμπι σίτερ ή ένας τρανσέξουαλ να είναι παιδαγωγός». Η αναφορά αυτή, προκάλεσε αντιδράσεις, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Καραγιαννίδη, να «καυτηριάζει τα όσα ειπώθηκαν» και να τονίζει πως «προφανώς δεν επιλέγονται οι άνθρωποι για μπέιμπι σίτερ ή για κούριερ σε σχέση με την σεξουαλική τους ταυτότητα».
Με αναφορά δε, τα όσα ακούστηκαν από τους εκπρόσωπους της ΧΑ, οι οποίοι καταψηφίζουν το νομοσχέδιο και σε όσους θεωρούν «μη κανονικούς» ή «ανώμαλους» με βάση τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, ο κ. Καραγιαννίδης είπε πως άνθρωποι της κλειστής κοινωνίας κανονικοποιούν το δικό τους πρότυπο και όσοι δεν εντάσσονται σε αυτό, τους θεωρούν ανώμαλους και τότε περνάς στον κύκλο του μίσους, του ρατσισμού και της δικαιολόγησης επιθέσεων συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων.
Ο κ. Καραγιαννίδης έκανε λόγο για «σύγκρουση δύο κόσμων», αναφέροντας ότι, δυστυχώς, στην ελληνική Κοινωνία επικρατεί η αντίληψη του «λευκού θρησκευόμενου ανθρώπου», μια αντίληψη εθνικισμού που δεν έχει κάνει πολλά βήματα από την εποχή που έκαιγαν τις μάγισσες. Μια αντίληψη που περιορίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και αποτελεί τον πυρήνα στοχοποίησης κοινωνικών ομάδων.
Μίλησε για την υποκρισία που υπάρχει σε όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες και, όπως είπε, έχει όνομα «λέγεται Έρνστ Ρεμ, κάνοντας ιστορική αναφορά στον ομοφυλόφιλο αρχηγό των ταγμάτων εφόδου των Ναζί, που εξόντωσε ο Χίτλερ.
Ο κ. Καραγιαννίδης συνέχισε κάνοντας λόγο για ανθρώπους που «το πρωί φορούν το κουστούμι και το βράδυ ζουν αυτό που δεν μπορούν να ομολογήσουν δημοσίως».
«Ή θα συνεχίσεις να υποκρίνεσαι ή θα δηλώνεις την ταυτότητά σου, να βγεις από την ντουλάπα» συμπλήρωσε υπογραμμίζοντας την υποκρισία της ελληνικής Κοινωνίας από ανθρώπους που υιοθετούν την αντίληψη ότι η κανονικότητα είναι οι ετεροφυλόφιλοι.
Ολόκληρη η ομιλία του Χρ. Καραγιαννίδη
«Μια κοινωνία στην οποία το πρότυπο είναι ο λευκός, θρησκευόμενος αρσενικός είναι μια κοινωνία που περιορίζει κατά πολύ τα ανθρώπινα δικαιώματα.»
«Κάθε φορά που θα έρχονται νομοσχέδια που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα θα συγκρούονται δύο αντιλήψεις:
Η μια αντίληψη μιλάει για μια κοινωνία ανοικτή, όπου κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να επιλέγει το φύλο του, τη γλώσσα που θα μιλάει, τη θρησκεία που θέλει να πιστεύει, τα πολιτικά του ιδεώδη.
Αυτή η αντίληψη δυστυχώς στη χώρα μας ηττάται, δεν κερδίζει μέχρι στιγμής.
Και βαριά ευθύνη για αυτό φέρουν και η Βουλή και η Παιδεία και ο εθνικισμός που κερδίζει σε όλα τα επίπεδα.
Η άλλη αντίληψη λοιπόν μιλάει – και δεν έχει κάνει πολλά βήματα από το Μεσαίωνα που έκαιγαν τις γυναίκες για μάγισσες ή τις έδερναν ή τις είχαν στα υπόγεια – η αντίληψη λοιπόν αυτή μιλάει για μια κλειστή κοινωνία. Μια κοινωνία στην οποία το πρότυπο είναι ο λευκός, θρησκευόμενος αρσενικός. Αυτή η κοινωνία περιορίζει κατά πολύ τα ανθρώπινα δικαιώματα.»
Στην παρέμβασή του στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών οδηγιών περί εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης προσώπων ασχέτως φυλετικής ή εθνοτικής τους καταγωγής και για τη διαμόρφωση γενικού πλαισίου για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία, ο βουλευτής Δράμας, Χρήστος Καραγιαννίδης έκανε λόγο για τα θέματα που πρέπει να ανοίξουν στην κοινωνία και στην Βουλή, με σύνεση όμως και κουβέντες που δεν εξάρουν τα πάθη. «Σ’ αυτό το πλαίσιο αυτό το νομοσχέδιο – και όχι ότι τα κάνει όλα σωστά, αλλά συμπληρώνει πολλά κενά που υπήρχαν στο παρελθόν – και εδώ είμαστε να συζητήσουμε και να ξεκινήσουμε και μια συζήτηση για την ταυτότητα φύλου και για την παιδοθεσία και για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, εδώ είμαστε να το συζητήσουμε».
Ο κ. Καραγιαννίδης είπε ότι αισθάνεται υποχρεωμένος να καυτηριάσει αυτά που ακουστηκαν στην Ολομέλεια, αναφερόμενος στην ομιλία του κ. Κατσίκη. «Προφανώς οι άνθρωποι δεν επιλέγονται για baby-sitter ή courier ή δάσκαλοι αν έχουν ένα συγκεκριμένο σεξουαλικό προσανατολισμό, γιατί αυτό υπονοεί ότι εξ αρχής υπάρχει μια κακότητα σε αυτούς τους ανθρώπους εξαιτίας μιας επιλογής που κάνουν. Αυτό είναι ο πυρήνας στοχοποίησης κοινωνικών ομάδων. Δηλαδή οι άνθρωποι που είναι της αντίληψης της κλειστής κοινωνίας κανονικοποιούν το δικό τους πρότυπο. Αυτό δεν είναι ούτε δημοκρατία ούτε υπεράσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όταν κανονικοποιείς ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο και όσοι δεν εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο είτε είναι εχθροί σου είτε, ακόμα χειρότερα, τους θεωρείς ανώμαλους ή οτιδήποτε άλλο, τότε περνάς σε άλλο κύκλο. Περνάς στον κύκλο του μίσους, περνάς στον κύκλο του ρατσισμού, περνάς στον κύκλο της δικαιολόγησης της επίθεσης εναντίων συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων.»
Κλείνοντας την παρέμβασή του ο κ. Καραγιαννίδης στηλίτευσε την υποκρισία της ελληνικής κοινωνίας. «…υιοθετούμε την εικόνα μιας κοινωνίας όπου η «κανονικότητα» είναι οι ετεροφυλόφιλοι. Όχι λοιπόν. Η κανονικότητα είναι όλοι οι άνθρωποι που επιλέγουν πολύ συγκεκριμένα πράγματα να κάνουν στη ζωή τους και έχουν το δικαίωμα να το κάνουν. Όπως έχουν το δικαίωμα να έχουν και οικογένειες. Κι αν θέλετε να κλείνετε τα μάτια, κλείστε τα αλλά ομόφυλα ζευγάρια με παιδιά υπάρχουν στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Αυτό ή θα το παραδεχτείτε ή θα ζείτε με το μίσος σας, που κυρίως τρώει τον εαυτό σας και μετά τους υπολοίπους ή θα κλείνετε τα μάτια και απλώς δεν θα το παραδέχεστε.»
Πηγή: Left.gr