Macro

Αύριο να έρθετε με τον κηδεμόνα σας

Την πανδημία την τελείωσαν τρεις φορές. Αυτή επέμενε. Και η κυβέρνηση επέμενε. Ποιος κέρδισε; Φυσικά η κυβέρνηση. Ημασταν οι καλύτεροι στην Ευρώπη, ίσως και στον κόσμο, στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα στοιχεία όμως άλλα έλεγαν. Ηλίου φαεινότερο πως ήταν χαλκευμένα. Η κυβέρνησή μας έχει τον τρόπο να αποστομώνει τους αριθμούς.

Η ακρίβεια ήταν παροδικό φαινόμενο. Το έδειχναν οι προβλέψεις των επιτελείων, τα στελέχη των οποίων έχουν τιγκάρει τα βιογραφικά τους με διδακτορικά. Δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας, αφού η κυβέρνησή μας είχε πάρει όλα τα μέτρα για να την τιθασεύσει. Δεν το πήρατε χαμπάρι; Εσείς φταίτε. Ο πληθωρισμός δεν θα γινόταν απειλή γιατί οι φύλακες της οικονομικής σταθερότητας είχαν βρει τις λύσεις. Μοίραζαν επιδόματα που μπορεί να μην έφταναν για να γεμίσουν το καλάθι των νοικοκυριών ήταν όμως αρκετά για μια ζωή μετρημένη, αφού όπως είπε και ο πρωθυπουργός μας το χρήμα δεν είναι το παν. Ομως και η ακρίβεια και ο πληθωρισμός δεν έλεγαν να ξεκουμπιστούν από τη χώρα, που χάρη στην κυβέρνησή της έχει εξασφαλίσει για τους υπηκόους της το υψηλότερο επίπεδο διαβίωσης που το ζηλεύουν οι πάντες στον πλανήτη.

Ποιος φταίει; Φυσικά ο δικτάτορας Πούτιν που μπούκαρε στην Ουκρανία και ανέτρεψε τις σταθερές του παγκόσμιου συστήματος. Μα και η ακρίβεια και ο πληθωρισμός είχαν εγκατασταθεί στην Ελλάδα πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αστεία υπόθεση. Αυτά τα δηλητηριώδη τα διαδίδουν οι επαγγελματίες του λαϊκισμού που δυσφημούν τη χώρα. Μην τους πιστεύετε. Είναι ολετήρες. Λένε σε όλα «όχι». Είναι αδίστακτοι. Ακόμη και στην εξωτερική πολιτική βρίσκουν αφορμές για να πυροβολήσουν. Δείτε τι κάνει η κυβέρνηση για να προστατεύσει τα εθνικά μας συμφέροντα. Στέλνει όπλα στην Ουκρανία και αποθεώνεται από τους συμμάχους της.

Είμαστε ξανά στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Το είπε ο πρωθυπουργός και επ’ αυτού δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη. Ναι, αλλά οι πολίτες δεν συμφωνούν. Ποιος το λέει; Οι δημοσκοπήσεις. Αυτές είναι πειραγμένες. Οι άλλες είναι καλές, αυτές που δίνουν στο κόμμα των ιδιοκτητών της χώρας άνετο προβάδισμα. Να διαβάζετε τα γκάλοπ με προσοχή. Να μένετε στα ουσιώδη, όχι στις υποσημειώσεις. Εντάξει, αλλά την είδηση ότι στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία μάς την είπαν οι ξένοι, όχι η κυβέρνησή μας. Μη στέκεστε στις λεπτομέρειες. Να κοιτάτε τη μεγάλη εικόνα. Κι αυτή είναι πολύ καλή σε όλα τα επίπεδα. Εχετε αντίρρηση;

Συγγνώμη, με όλο το θάρρος που μου δίνει η σχέση μας, θέλω να σας πω ότι το καλοκαίρι μπήκε και στην πρώτη μεγάλη φωτιά το κράτος ήταν απροετοίμαστο. Γιατί το λέτε αυτό; Εκκενώσαμε αμέσως τις περιοχές. Ναι, αλλά κάηκαν δάσος, σπίτια και αυτοκίνητα. Αυτά ξαναγίνονται. Αλλωστε οι καιρικές συνθήκες ήταν πρωτοφανείς, το βουνό είναι σαν μπακλαβάς και ήταν δύσκολο να επέμβουμε αμέσως. Ναι, αλλά οι δήμαρχοι της περιοχής, που είναι όλοι «γαλάζιοι», βρίζονται μεταξύ τους και βρίζουν την κυβέρνηση. Ακόμη και ο περιφερειάρχης -κι αυτός «γαλάζιος»- αφήνει υπαινιγμούς.

Τι συμβαίνει; Διαφημίζατε το επιτελικό κράτος, λέγατε ότι τούτη τη χρονιά όλα θα κυλήσουν ρολόι, μας είχατε φάει τα αυτιά ότι είστε πανέτοιμοι, ότι κοιμάστε λίγο και δουλεύετε πολύ, ότι ο συντονισμός των υπηρεσιών είναι το ατού σας, αλλά μάλλον σκορποχώρι θυμίζετε. Ε, είστε αθεράπευτα εμπαθής. Παραληρείτε. Δεν έχετε κουραστεί να συκοφαντείτε το σύμπαν; Αύριο να έρθετε με τον κηδεμόνα σας και να μου φέρετε γραμμένη εκατό φορές τη φράση: «έχουμε την καλύτερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος».

Ανάγωγα

«Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε μία φάση όπου η πανδημία στη χώρα μας και παγκόσμια σημειώνει μία σημαντική ύφεση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουμε τελειώσει ακόμη με την πανδημία και είναι πολύ πιθανό από το φθινόπωρο να βρεθούμε αντιμέτωποι με κάποιου είδους νέο κύμα», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μα, αυτός δεν είχε κηρύξει τουλάχιστον τρεις φορές τη λήξη της πανδημίας;

Τάσος Παππάς