Macro

Το «Ασφαλές Ευρωπαϊκό Ομόλογο» προκαλεί «ανασφάλεια» στη Γερμανία

Σχέδιο για τη δημιουργία ενός κοινού τίτλου χρέους στην ευρωζώνη εκπονούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt.

Δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας αποκαλύπτει ότι η Κομισιόν επεξεργάζεται σχέδιο για τη συγκέντρωση χρέους από τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης και την έκδοση ενός νέου χρηματοπιστωτικού εργαλείου που θα ονομάζεται «Ασφαλές Ευρωπαϊκό Ομόλογο» (European Safe Bond).

Στόχος τού υπό δημιουργία τίτλου είναι η ενίσχυση των χωρών-μελών της ευρωζώνης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας και η διάχυση αυτού του κινδύνου μέσω του τραπεζικού συστήματος.

Η Επιτροπή προτίθεται να εκδώσει σχετική Λευκή Βίβλο για το ζήτημα τον Μάρτιο. Στην προσπάθειά της φαίνεται πως έχει τη στήριξη της ΕΚΤ, η οποία οργανώνει μάλιστα ομάδα εργασίας που θα δημοσιεύσει σχετική έκθεση παραμονές της κυκλοφορίας της Λευκής Βίβλου.

Αρνηση

Το σχέδιο της Κομισιόν προκαλεί ήδη την ένσταση της Γερμανίας, η οποία εδώ και χρόνια αρνείται να μοιραστεί ρίσκα χρηματοδότησης με τους υπόλοιπους εταίρους της μέσω ενός κοινού τίτλου χρέους.

Το γνωμοδοτικό συμβούλιο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών έχει ήδη προειδοποιήσει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι η πρόταση της Κομισιόν ισοδυναμεί με «ευρωομόλογο από την πίσω πόρτα», ενώ το γερμανικό υπουργείο αντιδρώντας στο δημοσίευμα διεμήνυσε ότι συνεχίζει να απορρίπτει την ιδέα των ευρωομολόγων και ότι εκφράζει αμφιβολίες για την επάρκεια ζήτησης ενός τέτοιου τίτλου, ειδικά σε περίοδο κρίσης.

Ανάλογες επιφυλάξεις, σύμφωνα με τη Handelsblatt, έχουν εκφράσει χρηματοπιστωτικοί κολοσσοί, όπως οι Blackrock, Morgan Stanley και Goldman Sachs, που θα μπορούσαν να είναι επενδυτές των υπό σχεδιασμό ομολόγων.

Τα ευρωομόλογα, η δυνατότητα δηλαδή κοινού δανεισμού και συλλογικής εξυπηρέτησης του χρέους των χωρών-μελών με συνολική εγγύηση της ευρωζώνης, δεν αποτελούν κάτι νέο.

Συζητιέται εδώ και χρόνια και αν είχε βρει πρόσφορο έδαφος θα μπορούσε να έχει ήδη δημιουργήσει τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά ομολόγων στον κόσμο, η οποία λόγω του μεγέθους και της ρευστότητάς της θα διασφάλιζε χαμηλά επιτόκια δανεισμού για το σύνολο των χωρών του ευρώ.

Η ιδέα σκοντάφτει όμως στη Γερμανία, η οποία είναι πιθανό να αναγκαστεί σε ακριβότερο δανεισμό από αυτόν που απολαμβάνει σήμερα από τις αγορές για να μπορούν να εξυπηρετούν φτηνότερα το χρέος τους οι πιο προβληματικές οικονομίες της ευρωζώνης.

Το Βερολίνο καλύπτει αυτήν την άρνησή του πίσω από το επιχείρημα ότι αν συλλογικοποιηθεί το ευρωπαϊκό κρατικό χρέος, θα δημιουργηθούν αντικίνητρα δημοσιονομικής εξυγίανσης για τα απείθαρχα κράτη.

Ο Σόιμπλε, μάλιστα, έχει ισχυριστεί επανειλημμένα ότι το ευρωομόλογο θα μεταλλάξει την Ευρώπη σε μια ένωση χρεών, με μεγαλύτερο κόστος για τις εύρωστες οικονομίες.

Οι εμπειρογνώμονες

Το καλοκαίρι του 2013 πάντως η Κομισιόν, επιχειρώντας να ξεπεράσει τα κωλύματα, δημιούργησε επιτροπή εμπειρογνωμόνων προκειμένου να εξετάσει τη σκοπιμότητα δημιουργίας κοινού ταμείου που θα επέτρεπε κοινό δανεισμό.

Οι εμπειρογνώμονες διαπίστωσαν ότι το ευρωομόλογο θα συνεισέφερε στη σταθεροποίηση των τιμών των ευρωπαϊκών ομολόγων, την εξομοίωση των επιτοκίων δανεισμού των χωρών-μελών και θα προωθούσε την ευρωπαϊκή ενοποίηση και τη σταθερότητα, αλλά και ότι από την άλλη πλευρά θα τροφοδοτούσε οικονομικούς, χρηματοπιστωτικούς και ηθικούς κινδύνους με συνέπειες που δεν μπορούσαν να προβλεφθούν.

Ετσι η πρόταση για ευρωομόλογο μπήκε στο ντουλάπι.

Τώρα όμως που ο Τραμπ βρυχάται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και οι σύμβουλοί του «σορτάρουν» το ευρώ και ποντάρουν στη διάλυση της ευρωζώνης σε ενάμιση χρόνο, μήπως είναι η ώρα για τον παραμερισμό της γερμανικής ιδιοτέλειας και τη θωράκιση της κοινότητας; Κομισιόν και ΕΚΤ δείχνουν να το αντιλαμβάνονται. Το Βερολίνο;

«Οχι σε ένωση χρέους», λέει το Βερολίνο

«Γενικώς, η αρνητική στάση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης προς τα ευρωομόλογα δεν έχει αλλάξει» ήταν το σχόλιο της εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας Ναντίν Κάλβεϊ, μετά το δημοσίευμα της Handelsblatt για το σχέδιο Ε.Ε.-ΕΚΤ.

Το υπουργείο, όπως είπε, έχει αμφιβολίες για το εάν θα υπήρχε αρκετή ζήτηση για τέτοια χρηματοοικονομικά μέσα, ιδιαίτερα σε κατάσταση κρίσης.

Επιπρόσθετα, αυτό θα οδηγούσε σε μια ένωση χρέους.

Μπάμπης Μιχάλης

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών