Micro

Από την αρχή ξαναφτιάχνεται η Μόρια

Η φαβέλα του καταυλισμού των προσφύγων και των μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου αποτελεί παρελθόν. Λίγες ώρες μετά τον πέμπτο νεκρό (εκτός από τους τρεις πρόσφατους θανάτους πιθανά από δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακος είχαν προηγηθεί και οι θάνατοι της γιαγιάς με το εγγόνι της που κάηκαν ζωντανοί μέσα στη σκηνή) και η εικόνα φαίνεται πως αλλάζει. Το σύνολο των σκηνών στη βόρεια και δυτική πλευρά του καταυλισμού – στον επονομαζόμενο στη γλώσσα του καταυλισμού «Γολγοθά» – δεν υπάρχει. Εργάτες όλη μέρα σήμερα μαζεύουν τις σκηνές και τους τόνους των σκουπιδιών που σκέπαζαν τα πάντα.

Στο πλέον βορειοδυτικό τμήμα ολοκληρώνεται η κατασκευή ενός νέου σύγχρονου τμήματος του καταυλισμού από Δανέζικα «life shelters» (καταφύγια), κατασκευές δηλαδή θερμαινόμενες που στήθηκαν σε ένα τμήμα που λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους πιστεύονταν ως δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί για άλλο λόγο εκτός από στήσιμο σκηνών. Πρόκειται για το χώρο που έγινε παγκόσμια γνωστός πριν ένα μήνα με τις εικόνες των σκηνών που βρισκόταν θαμμένες στο χιόνι τις μέρες των γιορτών των Χριστουγέννων. Το τμήμα αυτό του καταυλισμού στήθηκε σε χρόνο ρεκόρ, σε πέντε όλες κι όλες μέρες από την οργάνωση International Rescue Committee (IRC) και θα στεγάσει άνδρες μετανάστες που ταξιδεύουν μόνοι τους και ζούσαν στις σκηνές.

Ακολουθεί το τμήμα στο δυτικό κατηφορικό άκρο του καταυλισμού. «Εδώ μας λέει η διευθύντρια της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής Ανθή Καραγγελή που από χθες το απόγευμα είναι στη Μυτιλήνη, θα χτιστούν άμεσα τα απαραίτητα αναλήμματα και θα τοποθετηθούν διώροφοι οικίσκοι. Σε τέσσερις βδομάδες από σήμερα, στα τέλη Φεβρουαρίου ο καταυλισμός της Μόριας θα είναι αυτός που έπρεπε να είναι» καταλήγει η κ. Καραγγελή.

Από χθες το απόγευμα και στα πλαίσια της επιχείρησης αποσυμφόρησης του καταυλισμού της Μόριας, κατάσταση που είχε οδηγήσει στα τραγικά γνωστά αποτελέσματα που έγιναν γνωστά, μεταφέρθηκαν άλλοι 50 μετανάστες κυρίως Αφρικανοί στο αρματαγωγό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού «Λέσβος» στο λιμάνι της Μυτιλήνης. 100 άτομα κυρίως μέλη οικογενειών μεταφέρθηκαν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ που λειτουργεί ο Δήμος Λέσβου, ενώ 420 άτομα διαμένουν πλέον σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων.

Στη θέση των τελευταίων, που διέμεναν σε κοντέινερ μέσα στον καταυλισμό μεταφέρθηκαν και στεγάστηκαν άνδρες που όλο αυτό το διάστημα διέμεναν σε σκηνές.

«Σκοπός μας είναι, σημείωσε η κ. Καραγγελή, στο τέλος της εβδομάδας στη Μόρια να μην υπάρχει ούτε ένας μετανάστης άνδρας από τους 250 περίπου που υπάρχουν σήμερα, να μη στεγάζεται σε ατομική σκηνή. Και αυτό θα γίνει οπωσδήποτε» κατέληξε.

Στο μεταξύ ακόμα και αυτός ο ελάχιστος πλέον αριθμός των σκηνιτών είναι να μειωθεί σταδιακά ως το τέλος της εβδομάδας, με τη λειτουργία σε ελαιώνα δίπλα στον καταυλισμό της Μόριας που είχε ενοικιασθεί από το Δανέζικο Ερυθρό Σταυρό και δεν είχε αξιοποιηθεί, θερμαινόμενων σκηνών. Εργο που και αυτό ξεκίνησε από σήμερα.

Στρατής Μπαλάσκας

Πηγή: Τα Μπλόκια