Από την γερμανική κατοχή 1941-1944 και μετά, υπήρχε μια τάση να χαρακτηρίζουν προσβλητικά την μεγάλη αριστερή παράταξη. Βέβαια σε αυτό υπήρχε μια σκοπιμότητα, στο να αποτρέπουν μια μερίδα κόσμου να παραμένει στην Αριστερά επηρεαζόμενη από τους βαρύτατους χαρακτηρισμούς.
Έτσι ξεκίνησε το γαϊτανάκι αυτό στις 23 Μάη 1947 από την Ειδική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών που είχε επισκεφτεί την Ελλάδα και μίλησε πρώτη για ”συμμοριακό πόλεμο” , ορολογία που υιοθέτησε αμέσως η τότε μεγάλη … προοδευτική παράταξη του … φιλελεύθερου πρωθυπουργού του Εμφυλίου Πολέμου Θεμιστοκλή Σοφούλη!
Αυτή η επαίσχυντη ορολογία βασάνισε για 40 χρόνια την Ελλάδα και έσταξε το δηλητήριο της στις ψυχές όλων. Συμμοριτοπόλεμο τον ανέβαζαν, συμμορίτες τους κατέβαζαν και πέτυχαν αυτό που ήθελαν!
Το 1989 η κυβέρνηση Τζανετάκη, η κυβέρνηση δηλαδή Νέας Δημοκρατίας και Συνασπισμού, με τον Νόμο 1863 ΦΕΚ 204Α’ στις 18 Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου, τον κατάργησε με τον νόμο δηλαδή αυτόν, έκανε ” Άρση των συνεπειών του Εμφυλίου 1944-1949”.
Η οχταετία ΠΑΣΟΚ 1981-1989, παρόλα τα αναμφισβήτητα μέτρα που είχε πάρει , όπως την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, είχε παραλείψει να άρει τις μετεμφυλιακές συνέπειες.
Μετά τον Εμφύλιο, την ορολογία αυτή την επαναφέρει ο τελευταίος έκπτωτος βασιλιάς Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του την 1η Γενάρη 1966 λέγοντας συγκεκριμένα: …ο κομμουνισμός αποτελεί μίασμα γεννηθέν έξω της Ελλάδος , εμπνεόμενον και κινούμενον έξωθεν. Ηθική του είναι το ψεύδος και η προδοσία. Μολύνει και καθιστά ανύποπτον εχθρόν της Πατρίδος πάντα ερχόμενον εις επαφήν με αυτόν…
Το αντικομμουνιστικό/αντιαριστερό μένος, συνεχίστηκε τρεις δεκαετίες αργότερα από τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας Χρήστο Σαρτζετάκη (1985-1990) ο οποίος το 1999 έγραψε κείμενο για τους εθνοπροδότες της περιόδου 1946-1949, για τους ανερμάτιστους ιδεολογικούς επιγόνους τους, για συμμοριακό αγώνα, για παιδομάζωμα και ό,τι άλλο ανέσυρε από την ντροπιαστική λήθη της σύγχρονης ιστορίας.
Βέβαια στις 21 Φλεβάρη του 1999 η ναυαρχίδα της Αριστεράς η εφημερίδα ΑΥΓΗ ανέλαβε να απαντήσει διεξοδικά με δισέλιδο αφιέρωμα.
Έκτοτε μετά τις αντιαριστερές αυτές κραυγές, ακολούθησαν κάποιοι ασήμαντοι ψίθυροι, από την απέναντι πλευρά περί ψυχικά νοσούντων αριστερών στις 29 Μάρτη 2018 και από την δική μας πλευρά περί αριστεριζουσών εκκρεμοτήτων στις 13 Αυγούστου 2020. Οι εποχές έχουν αλλάξει ανεπιστρεπτί, όμως οφείλουμε να προσέχουμε τι λέμε γιατί μπορεί μεν, να προκαλέσουμε γέλιο αν μιλάμε για ψυχικά νοσούντες, θα προκαλέσουμε όμως σίγουρα πικρία και διχαστικό κλίμα, αν μιλάμε για αριστερές εκκρεμότητες που κανείς και καμία πστεύω, δεν θέλει να προκαλέσει. Προέχει γαρ, η ενότητα του προοδευτικού χώρου και η ενιαία έκφραση αυτού. Κανείς δεν περισσεύει!
Ο Γρηγόρης Μαρκέτος είναι παιδίατρος Διευθυντής ΕΣΥ, μέλος Τομέα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ