Συνεντεύξεις

Άντρος Κυπριανού: «Στο ΑΚΕΛ συζητάμε πώς φτάσαμε σε αυτό το πολύ αρνητικό αποτέλεσμα»

Μία βδομάδα μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο (βλέπε σχετικά πίνακα) συζητάμε με τον γενικό γραμματέας ΚΕ ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού για το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και για το αποτέλεσμα που θα έχει στο Κυπριακό, όπως και στις επόμενες εκλογές. Στο ΑΚΕΛ βρίσκονται σε διαδικασία συζήτησης, η οποία θα κορυφωθεί στο συνέδριο, προκειμένου να αποτιμηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα. Όπως ο ίδιος τονίζει «πρέπει να προχωρήσουμε αποφασιστικά, με ανανέωση και στελεχικού δυναμικού και διαδικασιών. Και πρέπει να εντάξουμε νέα άτομα στη δουλειά της κομματικής βάσης και στα Σώματα.» Ο ίδιος καταλήγει ότι «το ΑΚΕΛ  έχει χάσει την επαφή που θα έπρεπε να είχε με αριστερά κοινωνικά κινήματα. Πρέπει να βρούμε ξανά τον πρωταγωνιστικό μας ρόλο στην κοινωνία.»

 

 

Τη συνέντευξη πήραν η Ιωάννα Δρόσου και ο Παύλος Κλαυδιανός

 

Η μείωση των δύο μεγάλων κομμάτων εκφράζει μια δυσφορία συγκυριακή;

Μείωση κατέγραψαν και τα τέσσερα παραδοσιακά κόμματα· Δημοκρατικός Συναγερμός, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ. Σίγουρα συνιστά ένδειξη δυσφορίας από το εκλογικό σώμα, για διαφορετικούς λόγους για το κάθε κόμμα. Στο ΑΚΕΛ έχουμε ξεκινήσει διαδικασία συζήτησης, η οποία θα κορυφωθεί στο συνέδριο, για τους λόγους που φτάσαμε σε αυτό το πολύ αρνητικό αποτέλεσμα.

 

Ο φιλοπροεδρικός πόλος, έχω την αίσθηση, βγήκε ελαφρά ενισχυμένος. Μπορεί να αλλάξει αυτό έως τις προεδρικές;

Δεν θα  χαρακτήριζα τον φιλοκυβερνητικό πόλο ελαφρά ενισχυμένο, με την έννοια ότι κανένας δεν θα πρέπει να θεωρεί δεδομένο, στο πλευρό του κ. Αναστασιάδη, το ΕΛΑΜ, ούτε τη Δημοκρατική Παράταξη. Το έχουν πει και οι ίδιοι, κατ’ επανάληψη. Σίγουρα, μέχρι στιγμής, στα κρίσιμα και σημαντικά ζητήματα έχουν στηρίξει τον κ. Αναστασιάδη. Κατά πόσο στις επόμενες εκλογές θα βρεθούν μαζί αυτά τα κόμματα, θα εξαρτηθεί και από το ποιος θα είναι υποψήφιος με τον Συναγερμό.

 

Ο φιλοπροεδρικός πόλος ήταν προσεκτικός στην κριτική που ασκούσε στο ΕΛΑΜ το προηγούμενο διάστημα. Μερικοί νομίσαμε ότι το κάνει αυτό για να έχει εφεδρείες στις προεδρικές. Ισχύει;

Πολύ σωστά νομίσατε. Αυτό θα επιδιώξει να κάνει. Εξάλλου είναι το ΕΛΑΜ που τους έδωσε τη νίκη στις προηγούμενες εκλογές. Όμως, πιστεύω ότι η στάση του ΕΛΑΜ θα εξαρτηθεί και από το ποιος θα είναι υποψήφιος. Ο δικός μας στόχος είναι να δούμε πώς θα καταφέρουμε να διαμορφώσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή εκλογική συνεργασία, ξεκινώντας από κοινωνικά κινήματα και μεταβαίνοντας σε πολιτικά κόμματα.

 

Η μεγάλη αποχή πιστεύετε ότι έβλαψε περισσότερο το ΑΚΕΛ;

Φαίνεται πως, δυστυχώς, το ΑΚΕΛ είχε υψηλότερη αποχή από το μέσο όρο. Νομίζω ότι μεγάλη ζημιά μάς έκανε το γεγονός ότι είχαμε 38 υποψήφιους σε άλλα ψηφοδέλτια, από τον λεγόμενο αριστερό χώρο, από οικογένειες οι οποίες παραδοσιακά ψήφιζαν ΑΚΕΛ. Έχει γίνει πολύ απολίτικη η κυπριακή κοινωνία.

 

Γιατί άραγε;

Καλλιεργείται ένας απολιτικισμός. Η ψήφος κινείται στη λογική του «είναι καλός άνθρωπος». Οι πολιτικές του θέσεις δεν έχουν σημασία.

 

Το 50% είναι υπέρ της ομοσπονδίας για τη λύση του Κυπριακού. Αυτό θα έπρεπε να ευνοήσει το ΑΚΕΛ, που είναι το πιο συνεπές, ως προς αυτό το σημείο, κόμμα. Μήπως προέταξε περισσότερο από ότι πρέπει τη διαφθορά, ένα σοβαρό βεβαίως πρόβλημα, υποτιμώντας ενδεχομένως το Κυπριακό;

Νομίζω το προβάλλαμε. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, νομίζω ότι εκείνο που επηρέασε κάποιους ψηφοφόρους να μην μας στηρίξουν είναι η ανησυχία ότι πιθανόν να υπάρξει μια συνεργασία με το ΔΗΚΟ, που θα μας αποπροσανατόλιζε στην εξεύρεση λύσης. Προκαλεί, νομίζω, δυσάρεστους συνειρμούς ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

 

Το αποτέλεσμα των τουρκοκυπριακών εκλογών επηρέασε;

Δεν νομίζω. Επηρέασε στο βαθμό που επηρεάζει τις συνειδήσεις των ελληνοκυπρίων, σε ό,τι αφορά την προοπτική λύσης.

 

Πώς θα επηρεάσουν τα αποτελέσματα τις περαιτέρω συζητήσεις για το Κυπριακό;

Θεωρώ ότι αποτελούν πισωγύρισμα. Είναι, βέβαια, ο πρόεδρος αυτός που διαπραγματεύεται το Κυπριακό, αλλά έχει σημασία ποια είναι η ισχύς των κομμάτων που στηρίζουν την προσπάθεια λύσης. Νομίζω ότι τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Ο κ. Ερντογάν είπε ότι στις 20 Ιούλη, που θα έρθει στα Κατεχόμενα, για την επέτειο εισβολής, θα κάνει βαρυσήμαντες εξαγγελίες σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Μίλησε, επίσης, για πολύ θερμό καλοκαίρι στην Κύπρο. Δεν ξέρω τι εννοεί, αλλά δεν σας κρύβω ότι ανησυχούμε στο ΑΚΕΛ για το τι θα πει και τι θα πράξει.

 

Υπήρξαν κινήματα, όπως το Ως Δαμέ, στα οποία συμμετείχε το κόμμα σας. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι χρειαζόταν ισχυρότερη εμπλοκή;

Έχουμε διαπιστώσει, εδώ και μερικά χρόνια, ότι το ΑΚΕΛ έχει χάσει την επαφή που θα έπρεπε να είχε με αριστερά κοινωνικά κινήματα. Αυτό είναι κάτι που χρειάζεται να το εντείνουμε. Θεωρώ πως χάσαμε τον πρωτοποριακό μας ρόλο στην κοινωνία, με την έννοια ότι στη γειτονιά, την τοπική αυτοδιοίκηση, τα κοινωνικά κινήματα, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις οι ΑΚΕΛιστές πλέον δεν είναι οι πρωτοπόροι. Ακολουθούν. Η συμμετοχή τους είναι πιο περιορισμένη από ότι στο παρελθόν. Και χρειάζεται αυτά τα ζητήματα να τα ξαναδούμε με πάρα πολλή προσοχή. Πρέπει να βρούμε ξανά τον πρωταγωνιστικό μας ρόλο στην κοινωνία.

 

Ένα μέρος των πολιτών, κατά τη γνώμη σας, θεωρεί ότι το ΑΚΕΛ είναι ένα μέρος των συστημικών κομμάτων;

Υπάρχει αυτή η αντίληψη και πρέπει να την ξεπεράσουμε. Καλλιεργήθηκε η αντίληψη ότι «όλοι είμαστε το ίδιο» και δεν καταφέραμε να πείσουμε για το αντίθετο.

 

Πώς θα οργανώσετε τη δουλειά σας πλέον προς αυτή την κατεύθυνση, της επανασύνδεσης με την κοινωνία και τα κινήματα;

Το πρώτο και κύριο είναι να δούμε τον εαυτό μας, το σπίτι μας. Πώς θα το φτιάξουμε με τρόπο αποτελεσματικό. Πρέπει να ανοίξουμε προς την κοινωνία και να αναβαθμίσουμε τη σχέση μας με τα κοινωνικά κινήματα. Θα πρέπει, ταυτόχρονα, να ξεκινήσει να συγκροτείται το μέτωπο για τις προεδρικές εκλογές. Θα πρέπει να βρούμε μια ανεξάρτητη και κοινής αποδοχής υποψηφιότητα.

 

Ενόψει και του συνεδρίου, τι πρωτοβουλίες σκέφτεστε να πάρετε;

Είμαστε σε διαδικασία συζήτησης με τα στελέχη μας, με τις οργανώσεις βάσης, με φίλους πέρα από το χώρο του ΑΚΕΛ. Θα επιδιώξουμε να τους ακούσουμε όλους. Η άποψή μας είναι ότι πρέπει να προχωρήσουμε αποφασιστικά, με ανανέωση και στελεχικού δυναμικού και διαδικασιών, δηλαδή τρόπου λειτουργίας. Και πρέπει να εντάξουμε νέα άτομα στη δουλειά της κομματικής βάσης και στα Σώματα.

 

Το ΕΛΑΜ είναι κίνδυνος;

Είναι ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος και πολιτικά και σε ανθρώπινο επίπεδο. Εκπροσωπούν μια μισάνθρωπη φιλοσοφία. Κατάφεραν να πείσουν μια μερίδα της κοινωνίας να τους στηρίζει, λέγοντας ότι είναι ένα κόμμα που βοηθά τους ανθρώπους. Βοηθά μόνο τους ελληνοκύπριους. Είναι αντίθετη σε όλους τους άλλους. Είναι ένα κατεξοχήν ακραίο εθνικιστικό κόμμα. Τάσσεται ενάντια σε ό,τι αφορά την τουρκοκυπριακή πλευρά και παραβλέπει ότι μεγάλη πλειονότητα των τουρκοκυπρίων είναι σύμμαχοι στην προσπάθεια να επανενώσουμε την Κύπρο.

 

Οι Οικολόγοι δεν επιβεβαίωσαν τη δυναμική που έδειχναν οι δημοσκοπήσεις. Είναι έτσι;

Έχασαν πράγματι ποσοστά, παρότι κέρδισαν μια έδρα παραπάνω. Έχουν διάθεση να έχουμε συνεννόηση και συνεργασία και αυτό το εκτιμώ ως θετικό.

 

Πηγή: Η Εποχή