Macro

Αντιπολιτευτικός βηματισμός σε εποχές πανδημίας

Η ακύρωση των προσλήψεων στην Υγεία από τη σημερινή κυβέρνηση και η κατάσταση των νοσοκομείων και της δημόσιας Υγείας μετά από επτά μήνες διακυβέρνησης Ν.Δ. είναι επίσης πράγματα που θα όφειλε κανείς να επισημάνει. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να τηρήσει μια θετική στάση, σεβόμενος όχι την προσπάθεια της κυβέρνησης αλλά την πρωτοφανή δοκιμασία την οποία διέρχεται η κοινωνία.

Υπάρχουν πάρα πολλοί σήμερα που αναρωτιούνται πώς θα ήταν το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα αν κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και αξιωματική αντιπολίτευση η Νέα Δημοκρατία.

Ως αντιπολίτευση, το κόμμα του Κ. Μητσοτάκη ακολούθησε συστηματικά μια πολιτική πρωτοφανούς τοξικότητας, αξιοποιώντας, διά των ΜΜΕ, με τα οποία συνδέεται οργανικά, κάθε ευκαιρία που του δόθηκε: από τις πλημμύρες στη Μάνδρα και την τραγωδία στο Μάτι μέχρι τις Πρέσπες και το προσφυγικό. Και από τους περσινούς νεκρούς της εποχικής γρίπης μέχρι τις φασαρίες στη Βενεζουέλα.

Η στάση ανοχής του ΣΥΡΙΖΑ

Παρ’ όλο που η παρούσα κυβέρνηση έχει διαπράξει πολύ χοντρά σφάλματα στη διαχείριση της πανδημίας, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει να μην ακολουθήσει αυτή την τακτική. Τα ελλειμματικά μέτρα προστασίας στα αεροδρόμια, η εξουδετέρωση ολόκληρων νοσοκομείων και η αδιανόητη διαχείριση του θέματος με την Εκκλησία δεν είναι ασήμαντα γεγονότα.

Η ακύρωση των προσλήψεων στην Υγεία από τη σημερινή κυβέρνηση και η κατάσταση των νοσοκομείων και της δημόσιας Υγείας μετά από επτά μήνες διακυβέρνησης Ν.Δ. είναι επίσης πράγματα που θα όφειλε κανείς να επισημάνει.

Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να τηρήσει μια θετική στάση, σεβόμενος όχι την προσπάθεια της κυβέρνησης αλλά την πρωτοφανή δοκιμασία την οποία διέρχεται η κοινωνία.

Την ώρα που ο γραφικός υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δίνει ρεσιτάλ κυνισμού, σκόπιμης αδράνειας και πολιτικής εριστικότητας και οι ακροδεξιοί του κυβερνητικού κόμματος συντηρούν το κλίμα οξύτητας, ο ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνει την προσπάθειά του στην αντιμετώπιση της κατάστασης, θέτοντας μάλιστα την εμπειρία και τις προτάσεις του στη διάθεση του Β. Κικίλια.

Το κοινωνικό κράτος δικαιώνεται προσωρινώς

Δεν είναι ακριβώς το ίδιο στον τομέα της οικονομίας και των εργασιακών. Είναι γεγονός ότι κάποιες αναφορές του Κ. Μητσοτάκη στη σημασία του δημόσιου συστήματος Υγείας, οι εξαγγελίες για προσλήψεις στα νοσοκομεία και η επίταξη ιδιωτικών κλινικών έκαναν κάποιους να νιώσουν ότι το κοινωνικό κράτος δικαιώνεται.

Μια προσεκτική ματιά, όμως, στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης δείχνει ακόμα και στον πιο καλόπιστο τη στρατηγική και τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Μέτρα στήριξης με το σταγονόμετρο

Ήδη γίνεται σαφές ότι η πανδημία θα προκαλέσει πολύ σκληρό πλήγμα στην παγκόσμια και στις εθνικές οικονομίες. Για την Ελλάδα, που μόλις βγαίνει από την κρίση των Μνημονίων, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Την ώρα που τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, περισσότερες από 100.000 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί επιπρόσθετα τις τελευταίες εβδομάδες λόγω του κορωνοϊού, ενώ χιλιάδες είναι και οι εργαζόμενοι που οδηγούνται από τη σταθερή στη μερική ή την εκ περιτροπής εργασία.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για τη στήριξη της οικονομίας, της εργασίας και της Υγείας αντιστοιχούν έως και στο 20% των εθνικών τους ΑΕΠ.

Εδώ, η κυβέρνηση εξήγγειλε την περασμένη Τετάρτη μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ, τα οποία την επομένη ο Κ. Μητσοτάκης επηύξησε ελαφρώς, κυρίως με κοινοτικά χρήματα. Η παρατήρηση του Αλ. Τσίπρα ότι τόσα ήταν τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Μάιο, με τη χώρα σε συνθήκη αυστηρών δημοσιονομικών περιορισμών, είναι παραπάνω από εύστοχη.

Επιδημία αντεργατικών πολιτικών

Ένα από τα πρώτα μέτρα που επιβλήθηκαν σε άλλες χώρες ήταν η απαγόρευση των απολύσεων και η εγγύηση της καθολικής καταβολής μισθών και ασφαλιστικών εισφορών. Ο ΣΥΡΙΖΑ απαίτησε επανειλημμένα την εφαρμογή ανάλογου μέτρου. Η κυβέρνηση έκανε πως δεν άκουσε. Μετά από ένα διάστημα αδράνειας, προκειμένου να πάρει η εργοδοσία τον χρόνο που ήθελε, η μοναδική κίνηση για την προστασία της εργασίας που εκδηλώθηκε ήταν κάποιες, ελάχιστα πειστικές, συστάσεις του Γ. Βρούτση προς τις επιχειρήσεις.

Η συνέχεια, όμως, ήταν ακόμα χειρότερη: την περασμένη Παρασκευή, και μετά τα γεμάτα στοργή και θετικά μηνύματα διαγγέλματα του πρωθυπουργού, τρεις κυβερνητικοί υπουργοί ανακοίνωσαν ότι οι επιχειρήσεις θα μπορούν να διακόπτουν για έναν μήνα τις συμβάσεις των εργαζόμενων.

Καμία αναφορά, φυσικά, δεν υπήρξε για τις αυθαίρετες μετατροπές συμβάσεων, τις μειώσεις μισθών, τον καταχρηστικό υπολογισμό της καραντίνας ως κανονικής άδειας. Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν το πράσινο φως να κάνουν αυτά που σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη απαγορεύτηκαν.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προχώρησε σε ακόμα ένα φιλοεργοδοτικό μέτρο: από την Πέμπτη το πρωί κυβερνητικές πηγές άφηναν να διαρρεύσει ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να ακυρώσει την καταβολή του δώρου του Πάσχα. Προκαλούμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας απέφυγε να διαψεύσει τις φήμες αυτές, αφήνοντας το θέμα ανοιχτό.

Στη συνέχεια ο Κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι το δώρο του Πάσχα διασφαλίζεται, αποθεούμενος από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ και κερδοσκοπώντας πολιτικά με την ανακούφιση που ένιωσε ο κόσμος. Την επομένη, όμως, οι τρεις υπουργοί ανακοίνωσαν ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να αναβάλουν την καταβολή του δώρου έως το καλοκαίρι. Πρόκειται για διπλό εμπαιγμό.

Πρώτον, γιατί η καταβολή του δώρου το καλοκαίρι είναι εξαιρετικά αμφίβολη, παράλληλα μάλιστα με το επίδομα άδειας και δεδομένης της κρίσης που απειλεί την οικονομία.

Και δεύτερον, γιατί, την ώρα που οι άλλες χώρες διοχετεύουν τεράστια ποσά δημοσίου χρήματος για να στηρίξουν τις οικονομίες τους, η κυβέρνηση επιδοτεί τους εργοδότες με χρήματα των εργαζομένων.

Εύλογη είναι η αίσθηση ότι κυβέρνηση και μεγάλες επιχειρήσεις αξιοποιούν την πανδημία για να δημιουργήσουν τετελεσμένα και να παγιώσουν μια νέα κατάσταση στην αγορά εργασίας.

Δεν υπάρχει λευκή επιταγή

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει επιτακτικά ένα πλέγμα οριζόντιων μέτρων που θα προστατεύει αποτελεσματικά τόσο την οικονομία όσο και την εργασία. Το πρώτα είναι να απαγορευτούν οι απολύσεις, να ακυρωθούν αμέσως ως παράνομες αυτές που έχουν γίνει ήδη και να διασφαλιστεί η καταβολή μισθών και ασφαλιστικών εισφορών, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του δώρου του Πάσχα.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας έχει επισημάνει από την περασμένη Πέμπτη την ανάγκη να εξασφαλιστεί φθηνή ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, να παγώσουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και να υπάρξει ελάφρυνση δανειακών υποχρεώσεων σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Αν η κυβέρνηση συνεχίσει την υπονομευτική της πολιτική κάνοντας πως δεν ακούει και εξαίροντας τα αγαθά της ομοψυχίας, είναι αναμενόμενο, το αμέσως επόμενο διάστημα, οι τόνοι στα οικονομικά θέματα να ανεβούν σημαντικά.

Άγγελος Τσέκερης

Πηγή: Η Αυγή