Συνεντεύξεις

Αννέτα Καββαδία: Με την στάση της η ΝΔ νομιμοποιεί φασιστική ρητορεία και φασιστικές πρακτικές

«Αδικεί τον εαυτό της και η ίδια η Νέα Δημοκρατία με τη σημερινή στάση της», με την οποία «νομιμοποιεί φασιστική ρητορεία και φασιστικές πρακτικές» τόνισε μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία, προσθέτοντας πως «δεν είναι τυχαίο ότι συμπίπτουν στη ρητορική αυτή ΝΔ και VMRO, δηλαδή όχι μόνο αγνοούν την ιστορική ευθύνη που έχουν για τη διαιώνιση του προβλήματος αλλά προσπαθούν να παίξουν και ένα χαρτί διχασμού υπό την ηγεμονία των ακροδεξιών ομάδων στο εσωτερικό τους και για αυτό λέμε ότι ο Κ.Μητσοτάκης έχει πολύ μεγάλη ευθύνη».

Τόνισε δε πως κατά τη τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας «μερίδα στελεχών της Νέας Δημοκρατίας είχε εντελώς διαφορετική άποψη» από την επίσημη γραμμή του κόμματος , αλλά όπως διερωτήθηκε «είδατε να πάρουν τον λόγο -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- εκπρόσωποι αυτών των φωνών;», «τους είδατε στα ΜΜΕ;». «Αυτό δείχνει ότι υπάρχουν μέσα στη ΝΔ εκείνες οι δυνάμεις οι οποίες στέκονται απέναντι σε αυτό το ακροδεξιό ολίσθημα στο οποίο πηγαίνει η Νέα Δημοκρατία», υπογράμμισε.

Στο κομμάτι των αντιδράσεων για τη συμφωνία, η κα Καββαδία τόνισε πως «είναι τόσο ξεκάθαρο ότι οι αντιδράσεις οφείλονται στο μένος εναντίον της σημερινής Κυβέρνησης που έχουν οι παραδοσιακές ελίτ της χώρας, που συμπαρασύρουν και μία μερίδα της κοινής γνώμης μιλώντας τους στο συναίσθημα». «Ο καθένας», συνέχισε, «μπορεί να διατηρεί την άποψή του για το εάν η κυβέρνηση τα καταφέρνει καλά ή όχι. Όμως δεν μπορεί αυτή η αντικυβερνητική εμμονή να αποτελεί κριτήριο για να κριθεί μία τόσο κρίσιμη συμφωνία». Πρόκειται για μία ιστορική συμφωνία, με την οποία όπως τόνισε η κα Καββαδία, «έπαψε μία ιστορική τροχοπέδη πολλών χρόνων που κρατούσε τις κοινωνίες και των δύο πλευρών καθηλωμένες» και τόνισε πως «πραγματικά χρειάστηκε να γίνει μία πολύ μεγάλη υπέρβαση από τις κυβερνήσεις και των δύο χωρών για να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία» και «να ξεπεραστούν πολλά χρόνια συντηρητισμού και οπορτουνιστικών φοβικών παρελκυστικών εθνικών πολιτικών».

Παράλληλα, η κα Καββαδία αναφέρθηκε στις ευθείες απειλές κατά της σωματικής ακεραιότητας που δέχονται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Είναι αδιανόητο αυτό το οποίο δεχόμαστε όλες αυτές τις ημέρες όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με τα μηνύματα κυρίως στο Διαδίκτυο. Προσπερνώ τη χυδαιότητα η οποία έχει χτυπήσει κόκκινο. Υπάρχουν ευθύτατες απειλές, κι αυτό καλό είναι να ξέρουν κάποιοι ότι δεν θα μείνει έτσι, με την έννοια ότι υπάρχει και η νόμιμη οδός η οποία και θα ακολουθηθεί». Όπως πρόσθεσε «είναι άλλο πράγμα να γίνεται μία αντιπαράθεση με πολιτικά επιχειρήματα κι άλλο πράγμα να μπαίνει στον δημόσιο διάλογο ή να δεχόμαστε τέτοιου είδους απειλές».

Από εκεί και πέρα, όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, με την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίων επτά ατόμων και τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών για τον πρώην υπουργό Υγείας, Άδ. Γεωργιάδη, η κα Καββαδία τόνισε μεταξύ άλλων πως «προφανώς υπάρχουν ερωτήματα τα οποία ανακύπτουν όπως για παράδειγμα έχουμε τη δίωξη εναντίον υπαλλήλων, δεν ευθύνονται πολιτικά κανείς για τις πράξεις για τις οποίες διώκονται οι υπάλληλοι; Έκαναν από μόνοι τους αυτές τις πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται ή εξυπηρετούσαν συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο; Επίσης αυτό που πρέπει να διερευνηθεί είναι πιθανές ευθύνες για ψευδορκία μαρτύρων που ήρθαν στην επιτροπή».

«Η συγκεκριμένη εξέλιξη εκθέτει ανεπανόρθωτα τον Κ. Μητσοτάκη, με την έννοια ότι ο κ.Γεωργιάδης είναι αντιπρόεδρος του κόμματός του. Και έχει σημασία τώρα να δούμε αν θα ξανακούσουμε τη γνωστή καραμέλα περί σκευωρίας όπως έγινε για την υπόθεση Novartis», επισήμανε η κα Καββαδία, προσθέτοντας πως «είναι σαφές και βγαίνει μέσα από τις εργασίες της εξεταστικής πως ο κρίσιμος τομέας της υγείας είχε χρησιμοποιηθεί, όπως και άλλοι τομείς, από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί χρόνια ως ένα πεδίο διαπλοκής, μίζας, εξυπηρέτησης ημετέρων».

Ακούστε τι είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία, μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και στην εκπομπή «Ορθά- Κοφτά» με τους Απόστολο Λυκεσά και Ευγενία Χατζηγεωργίου:

Πηγή: Στο Κόκκινο