Macro

Αννέτα Καββαδία: Όταν ο Μπελέρης συνάντησε τον Φειδία

Θα ήταν πολύ αστείο αν δεν ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Φρέντι Μπελέρης πρότεινε –και ψήφισε, εννοείται− τον κύπριο ευρωβουλευτή Φειδία Παναγιώτου για τη θέση του α΄ αντιπροέδρου της Ειδικής Επιτροπής «για την Ασπίδα της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Πού είναι το πρόβλημα;», θα αναρωτηθείτε.

Ας δούμε λοιπόν. Η συγκεκριμένη Επιτροπή θα αξιολογήσει, όπως μαθαίνουμε, την υφιστάμενη και τη σχεδιαζόμενη νομοθεσία, καθώς και τα μέτρα της ΕΕ, υπό το πρίσμα της πιθανής κακόβουλης παρέμβασης στις δημοκρατικές διαδικασίες, τις παρεμβάσεις μέσω διαδικτυακών πλατφορμών και τον αντίκτυπό τους στη δημοκρατία, τις επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές, τις κυβερνοεπιθέσεις, το περιεχόμενο που παράγεται με τεχνητή νοημοσύνη και τις βαθιές απομιμήσεις, με στόχο την ξένη παρέμβαση και τη χειραγώγηση των πληροφοριών, τις εγχώριες υβριδικές απειλές, καθώς και τον ρόλο κακόβουλων κρατικών ή μη φορέων.

Σας παραπέμπει κάπου το αντικείμενο της εν λόγω Επιτροπής; Στον Έλον Μασκ θα πείτε και θα έχετε δίκιο. Γιατί είναι η Επιτροπή που, θεωρητικά τουλάχιστον, θα ερευνήσει τις απροκάλυπτες παρεμβάσεις του Μασκ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έρχεται, λοιπόν, ο Φρέντι Μπελέρης και προτείνει για αντιπρόεδρο αυτής της Επιτροπής, τον άνθρωπο τον οποίον ο ίδιος ο Μασκ προμοτάρει −αναδημοσιεύοντας στο Χ το βίντεο όπου ο Φειδίας Παναγιώτου παρουσίαζε την υποψηφιότητά του για τη συγκεκριμένη θέση− καλώντας (ο Μασκ) τους ευρωβουλευτές να τον ψηφίσουν «γιατί είναι έξυπνος, ενεργητικός και γιατί νοιάζεται»! Με άλλα λόγια, κατά το σκεπτικό του Μπελέρη, μια επιτροπή που θα ερευνούσε τον Μασκ, θα μπορούσε να έχει αντιπρόεδρο τον …εκλεκτό του στις Βρυξέλλες!

Δεν θα σταθούμε εδώ στο ποιος είναι ο Φειδίας Παναγιώτου. Και στο πώς ένας 24χρονος που, κατά δήλωσή του, δεν είχε ψηφίσει ποτέ στη ζωή του, δεν είχε καν εκλογικό βιβλιάριο, ουδέποτε είχε διατυπώσει κάποια πολιτική θέση πέρα από το «όλοι ίδιοι είναι», με εκατομμύρια ωστόσο ακόλουθους στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Tik Tok, youtube, Instagram, X), κατάφερε να εκλεγεί ευρωβουλευτής. Έχουμε γράψει, άλλωστε, σχετικά (Η Εποχή 16/6/24, «Επάγγελμα influencer»).

Αυτό το οποίο οφείλουμε να επισημάνουμε, ακριβώς λόγω της επικινδυνότητας του σκεπτικού, είναι πως εκπρόσωπος της ΝΔ στο ευρωκοινοβούλιο συντάσσεται με την πιο περιθωριακή ακροδεξιά πολιτική ομάδα του ESN.

Μόνο που η συμπόρευση αυτή δεν εκπλήσσει. Και ούτε έρχεται σε αντίθεση με το προφίλ του Φρέντι Μπελέρη. Όσο κι αν η Ελίζα Βόζεμπεργκ έσπευσε να πάρει αποστάσεις μιλώντας για «προσωπική επιλογή που δεν εντάσσεται στην πολιτική γραμμή της ευρωομάδας της ΝΔ» και παρά το ότι ο ίδιος υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση, λέγοντας πως «θέλω να επιβεβαιώσω τα όσα λέει η επικεφαλής της ευρωομάδας μας, ήταν μια προσωπική επιλογή». Επιλογή που είχε ως μοναδικό κριτήριο την ελληνική καταγωγή του Φειδία(!), όπως διευκρίνιζε νωρίτερα.

Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεγε να εντάξει τον πρώην δήμαρχο Χειμάρας στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, το έκανε απολύτως συνειδητά. Εκμεταλλευόμενος τη συγκυρία της φυλάκισης του Μπελέρη, θέλησε από τη μια να εκμεταλλευτεί την υψηλή δημοτικότητά του στις τάξεις του «πατριωτικού χώρου» −το ότι εξελέγη τρίτος σε σειρά κατάταξης ενισχύει το επιχείρημα− και από την άλλη να αποσυμπιέσει, όσο είναι δυνατό, την πίεση που δέχεται από τα δεξιά του.

Γιατί ο Φρέντι Μπελέρης δεν έχει πάψει να εκφράζει δημόσια τις πολιτικές του προτιμήσεις και να εκπροσωπεί μια σαφή πολιτική τάση στο ζήτημα των ελληνοαλβανικών σχέσεων. Ποιος ξεχνά, άλλωστε, παρά τη σκανδαλώδη αποσιώπηση του συμβάντος, πως ήταν ένας από τους επτά άνδρες που συνελήφθησαν τη νύχτα της 18ης – 19ης Μαρτίου 1995 από έλληνες συνοριοφύλακες κοντά στο Δελβινάκι Ιωαννίνων, σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, επειδή στο πορτμπαγκάζ των δύο αυτοκινήτων τους μετέφεραν εννιά αυτόματα πολεμικά όπλα Καλάσνικοφ, 2 πιστόλια, ξιφολόγχες, ασύρματους, φόρμες παραλλαγής και κουκούλες; Υπόθεση με την οποία ασχολήθηκε ενδελεχώς ο δημοσιογράφος Σταύρος Τζίμας στο βιβλίο του «Στον αστερισμό του εθνικισμού» (εκδόσεις Επίκεντρο, πρόλογος Αλέξης Παπαχελάς) και στο οποίο αναγράφεται σαφώς πως «μετά τη σύλληψη της ομάδας θεωρήθηκε ότι υπήρχε κίνδυνος να επαναληφθεί αυτό που είχε γίνει τον Απρίλιο του 1994, με την επίθεση της οργάνωσης ΜΑΒΗ σε φυλάκιο στην Επισκοπή και τη δολοφονία δύο αλβανών στρατιωτικών» και πως «όπως αποκαλύφθηκε επίσης, ήταν η ίδια ομάδα περίπου, ή τουλάχιστον κάποια από τα μέλη της, που είχαν χτυπήσει στην Άνω Επισκοπή».

Γι’ αυτό και δεν πρέπει να εκπλήσσουν ή να δυσαρεστούν τους ομοτράπεζους του Φρέντι Μπελέρη, οι …παρέες που κάνει στις Βρυξέλλες. Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πρόσωπό του, εμπεριείχε αυτό το ρίσκο, που όπως φάνηκε εκ των πραγμάτων, ήταν διατεθειμένος να το πάρει. Η εργαλειοποίηση των λεγόμενων «εθνικών» θεμάτων και οι ultra «πατριωτικές» κορόνες –προνομιακή για τον Μπελέρη πίστα− είναι σαφές πως αποτελούν στρατηγική επιλογή στον σχεδιασμό της ΝΔ. Δεν είναι η πρώτη φορά, άλλωστε…

Και μπορεί τα χειροκροτήματα των ακροδεξιών στην Επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου και η υποστήριξή τους στην πρόταση της ΝΔ, να απέτρεψαν την εκλογή του Φειδία Παναγιώτου –καθώς στην ψηφοφορία επικράτησε ο σοσιαλιστής υποψήφιος− είναι ωστόσο θέμα χρόνου κάποια άλλη «προσωπική επιλογή» του Μπελέρη να μην μπορέσει να κρύψει τις προνομιακές σχέσεις του ίδιου, και κατ΄ επέκταση του κόμματος που εκπροσωπεί, με το «μαύρο μέτωπο» που επελαύνει. Και γιατί να μην το κάνει, άλλωστε; Φίλος της Μελόνι δεν δηλώνει ο αρχηγός του;

Αννέτα Καββαδία

Η ΕΠΟΧΗ