Macro

Αννέτα Καββαδία: Για μια καθολική και συμπεριληπτική δημοκρατία

Σύμφωνα με όλους τους αναλυτές, αυτές είναι ίσως οι πιο «βουβές» εκλογές των τελευταίων δεκαετιών. Οι πολίτες ενδιαφέρονται για την ψήφο, τον νικητή, την κυβέρνηση της επόμενης τετραετίας, αλλά με άλλον τρόπο από τον αψύ που έχουμε συνηθίσει τα χρόνια της κρίσης.
 
Και είναι λογικό. Το πολιτικό σύστημα άλλαξε, οι πολίτες άλλαξαν, οι απαιτήσεις όλων μας είναι διαφορετικές και ώριμες να εκπληρωθούν. Χωρίς μνημόνια και επιτηρήσεις πλέον, με ρυθμισμένο το χρέος για την επόμενη δεκαετία, με προίκα τα γεμάτα ταμεία που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019, είναι καιρός να ξαναστήσουμε τον τόπο στα πόδια του, να ξαναορίσουμε τη δημοκρατία μεγαλώνοντάς την, επεκτείνοντάς την στην κοινωνική, την οικονομική και την πολιτισμική σφαίρα.
 
Ετσι, κοινωνική δημοκρατία είναι η γενναία ενίσχυση του κράτους πρόνοιας. Η υγεία, η παιδεία, η ασφάλιση είναι προϋποθέσεις για την ύπαρξη του καθενός και της καθεμιάς μας, πρέπει να είναι αγαθά που απολαμβάνουμε χωρίς φραγμό στην πρόσβασή τους. Αλλιώς, θα αποτελούν προνόμια μόνο για όσ@ μπορούν να τα πληρώσουν. Κατ’ αυτόν τον τρόπο πρέπει να παρέχονται δωρεάν κι από το κράτος: γιατί έτσι επιτυγχάνουμε μειώσεις στις ανισότητες, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος για ανάπτυξη και προκοπή.
 
Οικονομική δημοκρατία είναι η αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, η πραγματική αύξηση των μισθών πάνω από το ύψος του πληθωρισμού, η επαναφορά των τριετιών, η ρύθμιση των χρεών, η μείωση των τιμών στο σούπερ μάρκετ και την ενέργεια. Επειτα από τόσα χρόνια κρίσης, η ελληνική κοινωνία δεν δικαιούται απλώς ανάσα. Πρέπει να περάσει στο επόμενο στάδιο, αυτό της ολιστικής ευημερίας. Είναι εφικτό, και τα παραπάνω είναι απλώς το πρώτο βήμα.
 
Δημοκρατία στη Δικαιοσύνη και δίκαιη δημοκρατία σημαίνει να αποκατασταθεί το τρωθέν κύρος του κράτους δικαίου, μετά τις υποκλοπές. Η απερχόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ., διά του επιτελικού κράτους, παρακολουθούσε άλλα κόμματα, την ηγεσία του στρατεύματος, υπουργούς της. Κι αυτό, ενώ ήδη είχαμε ένα πολιτικό σύστημα στο οποίο ο βαθμός εμπιστοσύνης των πολιτών διαρκώς έφθινε. Ηρθε η ώρα, με πραγματικές τομές και σεβασμό στον διαχωρισμό των εξουσιών (εκτελεστική, νομοθετική, δικαστική), να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να φτιαχτούν αξιόπιστοι και διαχρονικοί θεσμοί μιας νέας, διαυγούς πολιτειότητας που θα εμπνέουν εμπιστοσύνη.
 
Δημοκρατία στα ζητήματα του πολιτισμικού φιλελευθερισμού σημαίνει να δούμε τα δικαιώματα των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, να διευρύνουμε τα δικαιώματα των μεταναστών και να τους καταστήσουμε ισότιμους πολίτες. Να θωρακίσουμε το δικαίωμα στην έκτρωση, να πούμε ναι στην αγάπη των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία, να αναστρέψουμε τον θεσμικό ρατσισμό με πραγματική και ισότιμη ένταξη όλων των συμπολιτών μας, να αμυνθούμε ενάντια στον ποινικό λαϊκισμό, να εκδημοκρατίσουμε την αστυνομία.
 
Αληθινή δημοκρατία θα έχουμε όταν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα κράτος πολύ πέρα από το «πάμε κι όπου βγει». Ενα κράτος που δεν θα βαρύνεται με εγκλήματα όπως των Τεμπών, ένα κράτος που θα αποδίδει δικαιοσύνη ισότιμα, που δεν θα δαγκώνει τους φτωχούς και θα χαϊδεύει τους πλούσιους, ένα κράτος όπου η ασφάλεια δεν θα είναι οι αστυνομικοί-ρόμποκοπ σε μία μόνο γειτονιά της Αθήνας, ένα κράτος που στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα διορίζει καθηγητές πανεπιστημίου κι όχι αστυνομικούς πανεπιστημίου, που στη δευτεροβάθμια θα φροντίσει να πάψει να είναι το όνειδος των αναπληρωτών, ένα κράτος που κάθε καλοκαίρι δεν θα καίγεται, που με το πρώτο χιόνι δεν θα παραλύει.
 
Ζητάμε από τους πολίτες να μας δώσουν για πρώτη φορά τη δύναμη να κυβερνήσουμε με το δικό μας πρόγραμμα, χωρίς καταναγκασμούς από την τρόικα, χωρίς μνημόνια. Η Αριστερά και θέλει, και μπορεί, και ξέρει να σταματήσει τη μετανάστευση των νέων ανθρώπων από τη χώρα μας που υπονομεύει για πάντα το μέλλον όλων μας.
 
Οι παραπάνω προϋποθέσεις, η εμπέδωση και η διεύρυνση της δημοκρατίας σε όλα τα πεδία της ζωής μας, είναι η αναγκαία συνθήκη που θα χρειαστεί να γίνει πράξη την επόμενη τετραετία. Η προοδευτική διακυβέρνηση, μαζί με άλλες δυνάμεις που έχουν παρόμοιες επεξεργασίες και με την ισχύ που μας δίνει η απλή αναλογική, είναι ο τρόπος της μεγάλης, της εντελώς απαραίτητης αλλαγής. Να μη χάσουμε την ευκαιρία.
 
Η Αννέτα Καββαδία είναι δημοσιογράφος, υποψήφια βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών