Macro

Αννέτα Καββαδία: Ανυποχώρητα στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού

Την ανυποχώρητη προσήλωση του ελληνικού λαού στο δίκαιο αίτημα των Παλαιστίνιων για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 και πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, εξέφρασε η βουλεύτρια Β΄Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ – και γραμματέας της Ομάδας Ελληνοπαλαιστινιακής Φιλίας της Βουλής – Αννέτα Καββαδία, κατά τη συνάντηση της Ομάδας με αντιπροσωπεία του Εθνικού Παλαιστινιακού Συμβουλίου που επισκέπτεται την Αθήνα.

«Καλωσορίζω τους αξιότιμους επισκέπτες μας στην Ελλάδα και χαιρετίζω την προσπάθεια που γίνεται τόσο από την ελληνική όσο και από την παλαιστινιακή πλευρά για συνεργασία των δύο πλευρών και στήριξη του αγώνα του παλαιστινιακού λαού για ειρήνη και προάσπιση βασικών τους δικαιωμάτων στα Κατεχόμενα και τη Λωρίδα της Γάζας. Είναι αλήθεια, ωστόσο, ότι όσο και αν θέλουμε να χαρούμε για τις τακτικές επαφές μεταξύ των δύο πλευρών και τις δυνατότητες που δημιουργούνται, οι εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας και οι κλιμακούμενες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Παλαιστίνιων στην περιοχή, δεν μας το επιτρέπουν.

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι για μας το Παλαιστινιακό είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας και ως τέτοιο το αντιμετωπίζουμε και μέσα από τη δουλειά μας – ως ελληνική αντιπροσωπεία – στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, αναδεικνύοντάς το – σε κάθε ευκαιρία – ως θέμα ύψιστης σημασίας.

Τόσο κατά την επίσκεψή μας στη Ραμάλα τον περασμένο Μάιο όσο και κατά την πρόσφατη συνάντησή μας με την Αχέντ Ταμίμι, τον Οκτώβρη στην Αθήνα, είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε από πρώτο χέρι τα χρονίζοντα προβλήματα του παλαιστινιακού λαού που, δυστυχώς, δυσχεραίνουν αντί να βελτιώνονται με το πέρασμα του χρόνου. Η συστηματική καταπάτηση της γης των Παλαιστινίων με ταυτόχρονο εποικισμό της Δυτικής Όχθης, οι ισραηλινοί νόμοι που την επικυρώνουν, η ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή της περιοχής ως απόρροια των πολιτικών αποκλεισμού βαθαίνουν, διευρύνονται και δυστυχώς αποτελούν και τη μόνη πραγματικότητα που γνωρίζει η περιοχή και ο παλαιστινιακός λαός.

Η τελευταία γνωστή εξέλιξη, η ισραηλινή απόφαση για το γκρέμισμα του χωριού των βεδουίνων Χαν Αλ Αχμάρ, και τον εκτοπισμό του πληθυσμού του, επιβεβαιώνει μια απάνθρωπη πολιτική, που, με τη στήριξη και της κυβέρνησης Τράμπ, οδηγεί τα πράγματα στην περιοχή σε αδιέξοδο. Αξίζει να αναφέρουμε εδώ ένα από τα πολλά στατιστικά της κατάστασης που προκαλούν οργή: από το 2009 το Ισραήλ έχει κατεδαφίσει 5.351 παλαιστινιακά κτίρια στη Δυτική Όχθη, εκδιώχνοντας τουλάχιστον 7.988 άτομα, ενώ στο συγκεκριμένο χωριό λειτουργεί σχολείο με μαθητές από 5 γειτονικά χωριά με 170 παιδιά συνολικά.

Στο δεδομένο δύσκολο πεδίο άσκησης πολιτικής, έχει σημασία οι Παλαιστίνιοι να υπερβούν τις όποιες αδυναμίες και να συνεχίσουν να επιδιώκουν τη στήριξη του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας (που στο θέμα του Χαν Αλ Αχμάρ ήδη υφίσταται), προκειμένου να φτάσουμε σε μια ουσιαστική επανέναρξη διμερών συνομιλιών. Η καταδίκη των μονομερών ενεργειών του Ισραήλ είναι πλέον γενική, και είναι ανάγκη να γίνει πιο απόλυτη, προκειμένου να καταστεί, τελικά, εφικτή η μόνη αποδεκτή λύση. Αυτή των δύο κρατών με πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους την Ανατολική Ιερουσαλήμ, στα σύνορα του 1967.

Αυτό για το οποίο μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε -από τα βάθη της καρδιάς μας- είναι ότι οι ισχυροί δεσμοί αγάπης, φιλίας και συνεργασίας θα ενισχύονται και θα διευρύνονται και σε ό,τι μας αφορά, -ως Ομάδα ελληνο-παλαιστινιακής φιλίας της ελληνικής Βουλής – θα συνεχίζουμε να ασκούμε τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από την κυβέρνηση».

Αννέτα Καββαδία

Πηγή: Left