«Χρειάζεται να υπάρξει μια ομόθυμη αντίδραση των υγειονομικών, των συλλόγων ασθενών, των τοπικών κοινωνιών και της αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε να υπερασπιστούμε με νύχια και με δόντια το Εθνικό Σύστημα Υγείας», είπε Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη, ο πρώην υπουργός υγείας και αρμόδιος Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., Ανδρέας Ξανθός.
«Το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης εξαρχής ήταν ν’ ανοίξει το ΕΣΥ στην αγορά και να δώσει φιλέτα του με όρους κερδοσκοπίας σε μεγάλες επιχειρηματικές ομάδες. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο θα καταστήσει το ΕΣΥ πιο παραγωγικό και με καλύτερες υπηρεσίες. Η πανδημία όμως απέδειξε ότι αυτό δεν ισχύει πουθενά στον κόσμο καθώς τα δημόσια συστήματα υγείας είναι αυτά που σηκώνουν το βάρος των μεγάλων κρίσεων και πανδημιών. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ξεμπερδέψει με τις εκκρεμότητες της πανδημίας, και να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της υγείας.
Η μία πτυχή είναι οι Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα που ξεκινάει σε κάποια νοσοκομεία πιλοτικά με την αλλαγή του νομικού τους καθεστώτος, από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου σε ιδιωτικού δικαίου. Στη συνέχεια προφανώς επιθυμεί να προχωρήσει σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι η διάγνωση και οι εξειδικευμένες θεραπευτικές πράξεις θα δίνονται σε ιδιώτες επιχειρηματίες οι οποίοι θα βγάζουν κέρδος από την λειτουργία του ΕΣΥ και από την “πελατεία” του.
Το συγκεκριμένο σχέδιο περιλαμβάνει εγκατάλειψη και απαξίωση δομών ιδιαίτερα της περιφέρειας, οι οποίες θα θεωρούνται μη αποδοτικές. Γι’ αυτό έχει ανοίξει η συζήτηση για το νέο Χάρτη Υγείας ο οποίος θα ανασχεδιαστεί στη λογική των συγχωνεύσεων.
Η κυβέρνηση βάλλει κατά του ΕΣΥ το οποίο από την ίδρυσή του έπαιξε ένα κρίσιμο ρόλο στην αναβάθμιση των υπηρεσιών και στην κοινωνική συνοχή. Το ΕΣΥ παρά τα προβλήματά του, τις παθογένειες, τις στρεβλώσεις και τα ελλείμματά του στήριξε την κοινωνία. Τώρα είναι η ευκαιρία, μετά το μάθημα της πανδημίας να κάνουμε μία στρατηγική στήριξης, αναβάθμισης και επένδυσης, η οποία θα είναι κοινωνικά ανταποδοτική.
Η κυβερνητική πρακτική όμως είναι στην αντίθετη κατεύθυνση. Είναι απαράδεκτο, σε μία χώρα που έχει το πιο ιδιωτικό σύστημα υγείας στην Ευρώπη, όπου το 40% των συνολικών δαπανών υγείας είναι ιδιωτικές, με πληρωμές “out of pocket” όπως λέγονται, ο υπουργός Υγείας να λέει ότι υπάρχουν αντιλήψεις κρατισμού στο σύστημα υγείας. Είναι απαράδεκτο επίσης να μιλά ο υπουργός υγείας για σκληροπυρηνικό μοντέλο, εννοώντας τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών. Ο θεσμός της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ήταν στην ιδρυτική συνθήκη του νόμου του ΕΣΥ κι αν αναιρεθεί, θα πρέπει να ξεχάσουμε το ΕΣΥ που ξέραμε τα τελευταία 40 χρόνια. Η επιστροφή σε προ ΕΣΥ εποχή, όπου περίθαλψη είχαν μόνο όσοι είχαν την οικονομική δυνατότητα, θα είναι κοινωνική καταστροφή, που οφείλουμε να αποτρέψουμε».
Πηγή: Στο Κόκκινο