Macro

Ανδρέας Ξανθός: «Λήξη» της πανδημίας και διάλυση του ΕΣΥ

Την ώρα που η υγειονομική κρίση είναι σε εξέλιξη και το καθημερινό κόστος σε ανθρώπινες ζωές έχει φέρει τη χώρα μας στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης, ο Υπουργός Υγείας σπεύδει ανεύθυνα να κηρύξει τη «λήξη» της πανδημίας και να δρομολογήσει το νεοφιλελεύθερο πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης που δεν είναι άλλο από την ιδιωτικοποίηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Ξεκινώντας από το άνοιγμα του ΕΣΥ στους επιχειρηματίες υγείας μέσω των ΣΔΙΤ, την αλλαγή νομικού καθεστώτος των δημόσιων νοσοκομείων (ΝΠΙΔ) για να έχουν την αναγκαία «ευελιξία» για την «αγοραία μετάλλαξη» τους και, φυσικά, την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των γιατρών που ισχύουν από τον ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ (Ν.1397/1983). Αυτό που ο κ. Πλεύρης αποκάλεσε «σκληροπυρηνικό μοντέλο», δεν είναι άλλο από την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ, δηλαδή τη θεμελιώδη καταστατική ρύθμιση χωρίς την οποία ακυρώνεται τελείως αυτό που ξέραμε μέχρι σήμερα τώρα ως δημόσια και δωρεάν περίθαλψη. Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει part time γιατρούς του ΕΣΥ στα νοσοκομεία, είσοδο ιδιωτών γιατρών στις δημόσιες δομές και, τελικά, αυξημένη συμμετοχή των ασθενών στο κόστος περίθαλψης (βλ. ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία). Και όπως πάντα, το πρόσχημα είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη!

Είναι πραγματικά πρόκληση να επικαλείται ο Υπουργός Υγείας «αντιλήψεις κρατισμού στο ΕΣΥ», σε μια χώρα με το πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα υγείας στην Ευρώπη (40% των συνολικών δαπανών υγείας είναι ιδιωτικές). Αντί λοιπόν για μείωση της δυσβάστακτης οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών, γενναία επένδυση στις δημόσιες δομές υγείας και σοβαρά κίνητρα στελέχωσης τους με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, η κυβέρνηση σχεδιάζει το νέο ΕΣΥ και το νέο Χάρτη Υγείας με «εργαλείο» τις συγχωνεύσεις ή και το κλείσιμο «μη αποδοτικών» νοσοκομείων της επαρχίας, την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την ενίσχυση του ρόλου του ιδιωτικού τομέα υγείας. Αυτό είναι το «όραμα» της για τη μετά-covid εποχή. Κανένα ενδιαφέρον για τις νέες ανάγκες και προκλήσεις που ανέδειξε η πανδημία (ΠΦΥ, οικογενειακός γιατρός, κοινοτική φροντίδα, κινητές μονάδες, κατ’ οίκον παρακολούθηση, επείγουσα Ιατρική, κλινικές λοιμώξεων, αποθεραπεία-αποκατάσταση, ψυχική υγεία κλπ), για την αναγκαία θεσμική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ (νέοι Οργανισμοί ΥΠΕ – Νοσοκομείων – ΚΥ, διασύνδεση ΠΦΥ – Δημόσιας Υγείας) και για την αναβάθμιση των εργασιακών-μισθολογικών-εκπαιδευτικών συνθηκών στο ΕΣΥ.

Το μείζον δίδαγμα της πανδημίας σε όλο τον κόσμο είναι η ανάγκη ενδυνάμωσης των Δημόσιων Συστημάτων Υγείας και των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας. Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από αυτό που κάνει η συντηρητική, ιδεοληπτική και διαπλεκόμενη με συμφέροντα κυβέρνηση της ΝΔ.

Όλοι αύριο 23 Φλεβάρη στην πανυγειονομική απεργία με κεντρικό στόχο τη «σωτηρία» του ΕΣΥ και την ακύρωση της ιδιωτικοποίησης του.

Ανδρέας Ξανθός

Πηγή: left