Macro

Ανδρέας Ξανθός: Η «Μαύρη Βίβλος της Πανδημίας» επιχειρεί αυτό που δεν έκανε ποτέ η κυβέρνηση

Η «Μαύρη Βίβλος της Πανδημίας» που εξέδωσε ο Τομέας Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καταγράφει, αναλύει και συμπυκνώνει όλο το φάσμα των ανεπαρκειών, των λαθών και, κυρίως, των ιδεοληψιών που οδήγησαν στην αδιαμφισβήτητη αποτυχία και την αρνητική θέση της χώρας σε επίπεδο Ευρώπης σε όλους τους «σκληρούς δείκτες». Επιχειρεί δηλαδή αυτό που είχαν υποχρέωση, αλλά δεν έκαναν ποτέ η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας: μια σοβαρή αποτίμηση και αξιολόγηση, με επιστημονικά κριτήρια, της διαχείρισης της πανδημίας ώστε να εντοπιστούν τα προβλήματα και να διορθωθούν.

Προφανώς είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια πρωτόγνωρη υγειονομική απειλή, η οποία δοκίμασε τα συστήματα Υγείας σε όλον τον κόσμο. Για να φτάσει όμως η Ελλάδα από τις αρχικές πολύ καλές επιδόσεις στην πρώτη φάση της πανδημίας (στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε. στον δείκτη της θνησιμότητας) στην αρνητική πρωτιά του τελευταίου χρόνου (1η στην Ευρώπη στους ημερήσιους θανάτους/εκατομμύριο πληθυσμού, στη συνολική-αθροιστική θνησιμότητα, την υπερβάλλουσα θνησιμότητα και την αυξημένη θνητότητα στις κλινικές και στις ΜΕΘ-Covid), σημαίνει ότι η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη λειτούργησε ως «επιταχυντής» της υγειονομικής κρίσης.
Και επειδή ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης επιμένει στο success story, να τελειώνουμε οριστικά με τις αλχημείες των αριθμών και τα «μαγειρεμένα» στοιχεία που παρουσιάζει στα κανάλια και στη Βουλή: σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τον Απρίλιο του 2022 η Ελλάδα είναι 1η στην Ευρώπη στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα (28,2%) σε σχέση με την περίοδο 2016-2019, με τον μέσο όρο της Ε.Ε. να είναι 10,4% (βλ. Eurostat.jpg).
Πέρα όμως από τους αποτρέψιμους θανάτους, εξίσου σημαντικός δείκτης αποτυχίας είναι η πλήρης αποδιοργάνωση του ΕΣΥ, το burn out του προσωπικού και οι μαζικές παραιτήσεις γιατρών, καθώς και η έκρηξη των ανισοτήτων στην Υγεία (τριπλασιάστηκαν σε δύο χρόνια οι ακάλυπτες υγειονομικές ανάγκες των πολιτών).
Η «Μαύρη Βίβλος της Πανδημίας» αποδεικνύει την υγειονομική τραγωδία, τεκμηριώνει ότι υπήρχε εναλλακτική υγειονομική στρατηγική και προβάλλει τις προτεραιότητες ενός αριστερού-προοδευτικού πολιτικού σχεδίου για την αναδιοργάνωση του ΕΣΥ και της δημόσιας Υγείας στη χώρα.
* Ο Ανδρέας Ξανθός είναι πρώην υπουργός Υγείας, βουλευτής Ρεθύμνου, τομεάρχης Υγείας Κ.Ο., μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.