Macro

Ανδρέας Ξανθός: Η χρησιμότητα της «κυβερνώσας» Αριστεράς

Δεν χρειάζεται να επεξηγήσουμε ιδιαίτερα την κρισιμότητα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Αν δεν αλλάξουν ριζικά οι πολιτικοί συσχετισμοί στη χώρα, είναι ορατός ο κίνδυνος μιας ακόμα πιο σκληρής, νεοφιλελεύθερης και ανεξέλεγκτης Δεξιάς. Μια νέα αυτοδύναμη κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες, θα υπονομεύσει ακόμα περισσότερο το Κράτος Δικαίου και την κοινωνική συνοχή και θα εδραιώσει ένα αναχρονιστικό πελατειακό σύστημα, στο οποίο είναι γνωστό ότι διαθέτει «τεχνογνωσία» δεκαετιών. Μόνο που έτσι δεν διασφαλίζεται πολιτική σταθερότητα αλλά, αντίθετα, εντείνεται η κρίση δημόσιας εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα και τους δημοκρατικούς θεσμούς.
 
Υπάρχει περιθώριο αποτροπής αυτής της εξέλιξης ; Ναι, υπό την προϋπόθεση της σοβαρής εκλογικής ανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δηλαδή της «κυβερνώσας» Αριστεράς που έχει αποδείξει την αξία της στα δύσκολα, βγάζοντας τη χώρα από τα Μνημόνια και τη χρεωκοπία με εντιμότητα και αξιοπρέπεια. Παρά το δυσμενές αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μάη και παρά την τρέχουσα δημοσκοπική υπεροχή της ΝΔ, έχουμε πολύ μεγάλα περιθώρια αντιστροφής του αρνητικού κλίματος απευθυνόμενοι με συγκεκριμένο ιδεολογικό στίγμα και τεκμηριωμένο προγραμματικό λόγο σε στοχευμένες κοινωνικές ομάδες και ειδικά ακροατήρια. Πρωτίστως στο κομμάτι της κοινωνίας που «ζορίζεται» και δυσφορεί στην καθημερινότητα του. Αλλά και στη μεγάλη «δεξαμενή» των αναποφάσιστων πολιτών που στην πλειονότητα τους λειτουργούν πλέον χωρίς κομματικές δεσμεύσεις και με καθαρά «ωφελιμιστικά» κριτήρια, καθώς και στον κόσμο της κατακερματισμένης αντικυβερνητικής διαμαρτυρίας που έδωσε μια προσωρινή «χαλαρή» ψήφο- τύπου ευρωεκλογών – σε πολύ μικρά κόμματα. Φυσικά υπάρχουν και οι νέοι άνθρωποι, οι άνεργοι, τα νέα ζευγάρια, οι εργαζόμενες γυναίκες στον ιδιωτικό τομέα, οι επισφαλώς εργαζόμενοι στον τουρισμό, στην εστίαση και στην ψυχαγωγία, που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί να απευθυνθεί προνομιακά και να εγγυηθεί εισοδηματική στήριξη, εργασιακά δικαιώματα και αξιοπρέπεια. Γιατί μπορεί να ηττήθηκε η στρατηγική της απλής αναλογικής και της προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας που προτείναμε, αλλά δεν ηττήθηκαν -αλλά αντίθετα επιβεβαιώθηκαν μετά τις πρόσφατες κρίσεις (υγειονομική, ενεργειακή, πληθωριστική)- οι ιδέες και οι αξίες της Αριστεράς και της προοδευτικής παράταξης, δηλαδή η Ισότητα, η Αλληλεγγύη στους αδύναμους και η Κοινωνική Δικαιοσύνη.
 
Την ίδια στιγμή, η νεοφιλελεύθερη διαχείριση της κυβέρνησης Μητσοτάκη ευνόησε κυρίως τους λίγους και ισχυρούς, αύξησε τις ανισότητες και δημιούργησε γενικευμένη ανασφάλεια στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Είναι λοιπόν καθολική απαίτηση της κοινωνίας η δραστική αντιμετώπιση της ακρίβειας, η ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων, η βιώσιμη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και η γενναία στήριξη του ΕΣΥ και του Κοινωνικού Κράτους. Αυτές ακριβώς είναι και οι προτεραιότητες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που συνοψίζονται στο σύνθημα « Δίκαιη κοινωνία-Ευημερία για όλους». Το στοίχημα είναι να πείσουμε όχι για την αναγκαιότητα αλλά για τα πραγματικά περιθώρια υλοποίησης τους και για τη δική μας πολιτική φερεγγυότητα. Να πείσουμε ότι με αδύναμη «κυβερνώσα» Αριστερά και χωρίς εναλλακτικό πόλο εξουσίας, όσες μάχες και να δοθούν «από τα κάτω» και στις οποίες βεβαίως οφείλουμε να δώσουμε το παρόν, τα περιθώρια ουσιαστικής κοινωνικής προστασίας και στήριξης των δημόσιων αγαθών (υγεία, παιδεία, προνοιακή μέριμνα, ενέργεια, νερό, συγκοινωνίες κλπ. ), είναι περιορισμένα αν δεν υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση και σχέδιο «από τα πάνω».
 
Με άλλα λόγια, και παραφράζοντας μια πρόσφατη δήλωση του Προέδρου Λούλα της Βραζιλίας, είναι πολύ πιο χρήσιμη μια «κυβερνώσα» Αριστερά που κάνει ό,τι μπορεί, από μια ανεξέλεγκτη Δεξιά που κάνει ό,τι θέλει και κυρίως ό,τι θέλουν οι πλούσιοι.
 
Ο Ανδρέας Ξανθός είναι υποψήφιος βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
 
ΤΑ ΝΕΑ