Αυτές τις μέρες η κυβέρνηση προωθεί την ψήφιση ενός νομοσχεδίου που οδηγεί στην απαξίωση και διάλυση του ΟΑΕΔ, Και μόνο ο τίτλος του νομοσχεδίου «Δουλειές Ξανά» συνιστά πρόκληση για τη νοημοσύνη των εργαζομένων του Οργανισμού και των ανέργων. Γιατί
Μετονομάζει χωρίς λόγο τον ΟΑΕΔ σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, διαγράφοντας το όνομα και τη διαδρομή ενός ιστορικού Οργανισμού.
Φορτώνει την ευθύνη της ανεργίας στους ίδιους τους ανέργους, θεωρώντας ότι παραμένουν άνεργοι για να απολαμβάνουν «προνόμια».
Προωθεί τη συρρίκνωση των περιορισμένων κοινωνικών παροχών του κράτους προς τους ανέργους.
Επιφέρει ανατροπή του μοντέλου ισότιμης εκπροσώπησης κράτους-συνδικάτων-εργοδοτικών φορέων στη διοίκηση του ΟΑΕΔ.
Ακριβώς για όλους αυτούς τους λόγους οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, τις οποίες ο Διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Πρωτοψάλτης προσπαθεί να βγάλει παράνομες και καταχρηστικές, δημιουργώντας πρωτοφανές κλίμα εκφοβισμού και απειλών, και στέλνοντας για πρώτη φορά στην ιστορία του οργανισμού την Ομοσπονδία Εργαζομένων του ΟΑΕΔ στα δικαστήρια. Η πρακτικές αυτές διοικητικού αυταρχισμού και συνδικαλιστικών διώξεων μας γυρνούν δεκαετίες πίσω και πρέπει να καταδικαστούν καθολικά από τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα και την κοινωνία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί ότι για την ανάκαμψη της οικονομίας απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο που θα συνδυάζει τη διατήρηση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς και διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, κάτι που προϋποθέτει την πλήρη αξιοποίηση των εθνικών και των ευρωπαϊκών πόρων για ολοκληρωμένα και στοχευμένα προγράμματα ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης μέσω του ΟΑΕΔ, Σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να αξιοποιηθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης.
Οι θεσμικές αλλαγές που έγιναν την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ όπως η ενδυνάμωση, η μεταρρύθμιση και η αναβάθμιση του κύρους του ΟΑΕΔ ως δημόσιου φορέα απασχόλησης του εργατικού δυναμικού, καθώς και η ανάπτυξη του Μηχανισμού Διάγνωσης Αναγκών Αγοράς Εργασίας, οφείλουν να προστατευτούν και να διευρυνθούν. Το σύστημα επαγγελματικής κατάρτισης, οφείλει επίσης να προσαρμοστεί στις ανάγκες των ανέργων και του παραγωγικού συστήματος. Δεδομένης της υψηλής ανεργίας στους νέους, ιδιαίτερα σε αυτούς με χαμηλά προσόντα και δεξιότητες, χρειάζεται να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση και αναβάθμιση της επαγγελματικής και τεχνικής εκπαίδευσης.
Ανδρέας Ξανθός