Η επικείμενη ίδρυση του κόμματος της Νέας Αριστεράς, η φυσιογνωμία του και η πολιτική συμμαχιών τίθενται στο τραπέζι της συνέντευξης με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Αλέξη Χαρίτση. Η συνέντευξη ξεκινά, όμως, από το μεγάλο θέμα της διεθνούς επικαιρότητας, τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
● Ποια πρέπει να είναι η στάση της ευρωπαϊκής Αριστεράς στον πόλεμο που είναι σε εξέλιξη στη γειτονιά μας; Ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις του, κύριε πρόεδρε;
Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνουν ότι ο πόλεμος παίρνει πλέον τη μορφή μιας ανεξέλεγκτης περιφερειακής σύγκρουσης που φέρνει την ευρύτερη περιοχή στο χείλος της αβύσσου. Ο πόλεμος έφτασε στην πόρτα μας. Και γι’ αυτό ο αγώνας για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη, πέραν όλων των άλλων, μας αφορά άμεσα. Οι ευθύνες για την κατάσταση που βρισκόμαστε είναι συγκεκριμένες.
Η ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου, με την απροκάλυπτη, ενεργή υποστήριξη των ΗΠΑ, στέλνει ένα σαφές μήνυμα: Θα κάνουμε ό,τι θέλουμε παραβιάζοντας κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου. Και αυτό έρχεται, κύριε Παπαδημητρίου, ως συνέχεια μια συστηματικής πολιτικής του κράτους του Ισραήλ σε βάρος κατ’ αρχήν του παλαιστινιακού λαού. Εμείς το λέμε ανοιχτά. Ο Νετανιάχου φέρεται σαν εγκληματίας πολέμου για να εξυπηρετήσει το σχέδιο της πολιτικής επιβίωσής του. Και προς τούτο δεν διστάζει να καταφύγει ακόμα και στην εθνοκάθαρση και τη μετατροπή όλης της Μέσης Ανατολής σε κόλαση πολέμου. Και γι’ αυτόν τον λόγο θα έπρεπε να έχουν ήδη επιβληθεί αυστηρές κυρώσεις, τουλάχιστον εμπάργκο όπλων προς το Ισραήλ.
Υπάρχουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, υπάρχει η τοποθέτηση του κ. Γκουτέρες ο οποίος πολύ ορθά επισήμανε ότι ο χρόνος τελειώνει. Συνολικά όμως, η διεθνής κοινότητα έχει σταθεί πολύ κατώτερη των αναγκών της ιστορικής αυτής περίστασης. Δεν σας κρύβω πως δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά οφείλει να διεξαγάγει αγώνα απέναντι στις εθνικές κυβερνήσεις, όπως η ελληνική, που συμπλέουν πλήρως με την εγκληματική πολιτική Νετανιάχου. Με ένα πολύμορφο κίνημα που θα αγωνίζεται για ειρήνη και δικαιοσύνη για τους λαούς που σφαγιάζονται από την πολεμική μηχανή του Ισραήλ. Που θα απαιτεί τελικά την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους. Γιατί εκεί βρίσκεται το κλειδί για την επίλυση της μεσανατολικής κρίσης.
● Να έρθουμε στα της Νέας Αριστεράς; Κόμμα, λοιπόν, στις 10 Νοεμβρίου; Ποια θα είναι η φυσιογνωμία του; Ποιο κενό έρχεται να καλύψει στο πολιτικό σκηνικό;
Πολύ σωστά. Από τις 7 ώς τις 10 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο μας συνέδριο. Ενα συνέδριο που θέλει να ανοίξει τη συζήτηση για την Αριστερά της εποχής μας. Και αυτή η Αριστερά θέλουμε να αποτυπωθεί στις επεξεργασίες του συνεδρίου μας, στη δημοκρατική και πολιτική διαδικασία του ίδιου του συνεδρίου και στην ανάδειξη των νέων οργάνων ενός κόμματος που γεννήθηκε μέσα από την κρίση της Αριστεράς και συνιστά ταυτόχρονα διάβημα για την υπέρβασή της. Η δική μου φιλοδοξία είναι η Νέα Αριστερά να δικαιώσει τον τίτλο της. Με έμφαση και στο «νέα» και στο «Αριστερά».
Δεν θέλουμε να είμαστε ούτε ο «καλός ΣΥΡΙΖΑ» ούτε μια επανάληψη παλαιών συνταγών που δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές απαιτήσεις. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο. Θέλουμε ένα ανοιχτό, δημοκρατικό και σύγχρονο κόμμα της Αριστεράς που μιλά συγκεκριμένα και με σαφήνεια για τη δυνατότητα ανατροπής της κυριαρχίας της Δεξιάς και την προώθηση πολιτικών που αλλάζουν τις ζωές μας στο σήμερα. Αυτό είναι άλλωστε το μεγάλο κενό της εποχής μας. Εχουμε εκδοχές της Αριστεράς που είτε ρέπουν στον σεχταρισμό της μοναδικής αλήθειας είτε στον εκφυλισμό των προσωπικών στρατηγικών και της τοξικότητας. Και οι αριστεροί, προοδευτικοί πολίτες εκπλήσσονται, απογοητεύονται, ασφυκτιούν, αποστρατεύονται. Η δική μας πρόθεση είναι να δουν στο συνέδριο της Νέας Αριστεράς ένα νέο παράδειγμα: τόσο στις θέσεις μας, στην πολιτική μας πρόταση για ένα σύγχρονο Λαϊκό Μέτωπο όσο και στον ίδιο τον τρόπο της λειτουργίας της Νέας Αριστεράς.
● Παρά ταύτα, η ίδρυση του κόμματός σας έρχεται ύστερα από ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα και εν μέσω δυσοίωνων δημοσκοπικών μετρήσεων. Με ποιες πρωτοβουλίες θα επιδιώξετε την αντιστροφή αυτού του κλίματος;
Το πολιτικό τοπίο είναι απολύτως ρευστό. Πράγματι, το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν αρνητικό. Δεν κρυφτήκαμε πίσω από το δάχτυλό μας. Εχουμε επίγνωση των δυσκολιών. Αλλά και των δυνατοτήτων. Για να το πω απλά, δεν το βάζουμε κάτω. Γιατί πιστεύουμε ότι υπάρχει η κοινωνική ανάγκη για μια σύγχρονη και ακομπλεξάριστη Αριστερά που θα λέει τα πράγματα με το όνομά τους, θα συγκρούεται με την κυριαρχία της Δεξιάς και θα συγκροτεί την αναγκαία μεγάλη αφήγηση για την κινητοποίηση και οργάνωση της κοινωνίας. Εχουμε ήδη μιλήσει για μια δέσμη μέτρων που συγκροτούν τον πυρήνα ενός ελληνικού Λαϊκού Μετώπου. Και θα συνεχίσουμε να μιλάμε για την ανάγκη του προγραμματικού διαλόγου, την επεξεργασία ριζοσπαστικών θέσεων, την εξόρμηση των ιδεών της Αριστεράς εκεί όπου κρίνονται τελικά τα πολιτικά προγράμματα: στην κοινωνία.
● Eνα στοιχείο που αναδείξατε σε πρόσφατες συνεντεύξεις σας (Εποχή, RealFM κ.α.) είναι αυτό της ανανέωσης. Σε ποιους/ες θα απευθυνθείτε;
Oπως ανέφερα και προηγουμένως, η Νέα Αριστερά θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι πραγματικά νέα αλλιώς δεν θα μπορεί να υπάρξει. Πρέπει να υπάρξει ανανέωση παντού. Στην πολιτική πρόταση, στη μεθοδολογία, στην οργάνωση, στα πρόσωπα. Και δεν αναφέρομαι σε λογικές μεταγραφών. Αναφέρομαι στην ανάγκη να βγουν μπροστά σε θέσεις ευθύνης νέα στελέχη, να γίνουν κομμάτι αυτής της υπόθεσης νέες και νέοι που έχουν να επιδείξουν εξαιρετικό έργο στα επιστημονικά τους πεδία, νέες και νέοι από τους χώρους δουλειάς, από τα κινήματα για την κλιματική κρίση, για τη στέγη, νέοι αγρότες και άνθρωποι της παραγωγής. Νέα μυαλά που θα δώσουν φρεσκάδα και ουσιαστικό περιεχόμενο στην ανανέωση. Oχι ως “άριστοι” σε ένα γενικό και αόριστο πλαίσιο. Δεν είναι επιχείρηση η Αριστερά, ούτε think tank.
● Στο κεφάλαιο των συμμαχιών, ορισμένοι σας ήθελαν να συζητάτε με το ΠΑΣΟΚ του Ν. Ανδρουλάκη, άλλοι σας θέλουν να παρακολουθείτε με ενδιαφέρον τη μάχη ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ -επί τη ευκαιρία, είναι ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Στ. Κασσελάκη και ίδιος με τον Σ. Φάμελλο;-, ενώ άλλοι θέτουν το ζήτημα της συνεργασίας με το ΜέΡΑ25, με την επισήμανση ότι πέρασε μια δεκαετία από την έξοδο του Γ. Βαρουφάκη από την κυβέρνηση της Αριστεράς. Με ποιον πολιτικό φορέα πιστεύετε ότι υπάρχουν περισσότερα κοινά σημεία;
Θα μου επιτρέψετε να πω το εξής. Από σενάρια πήξαμε. Από πολιτική, λίγα πράγματα. Εμείς πιστεύουμε ότι κάθε συζήτηση πρέπει να ξεκινά από συγκεκριμένα ερωτήματα και ανάλογα συγκεκριμένες απαντήσεις. Αλλιώς εξαντλείται σε ένα σπορ για μια κλειστή ελίτ επαγγελματιών πολιτικών. Και αυτό κάναμε στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Καταθέσαμε έξι πρώτες προγραμματικές αιχμές που κατά τη γνώμη μας σηματοδοτούν την αναγκαία σύγκρουση με την πολιτική της καταστροφής της Νέας Δημοκρατίας. Οχι στα λόγια. Στην πράξη. Από εκεί και πέρα, θα σας πω αυτό που βλέπω. Βρισκόμαστε, αντικειμενικά, σε μια φάση αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με ευθύνη των στελεχών που ανέχτηκαν ή στήριξαν τον κύριο Κασσελάκη, κλείνει τον κύκλο του.
Στο ΠΑΣΟΚ διεξάγεται μια αντιπαράθεση μεταξύ υποψηφίων που δεν έχουν καταθέσει ξεκάθαρες και διακριτές πολιτικές πλατφόρμες και σίγουρα στην πλειονότητά τους δεν μοιάζουν να βρίσκονται σε επαφή με τα σύγχρονα ρεύματα της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και της πολιτικής οικολογίας. Το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 εκφράζουν έναν ιδιότυπο σεχταρισμό τού «είχαμε πάντα δίκιο». Εμείς όμως θα επιμείνουμε στη δυνατότητα μιας ουσιαστικής προγραμματικής συζήτησης δίχως αποκλεισμούς. Και φυσικά στην πεποίθησή μας ότι η αντιπολίτευση στη Νέα Δημοκρατία, για να είναι ουσιαστική, θα πρέπει να εκφράζει τα υλικά συμφέροντα όλων εκείνων που σήμερα νιώθουν ότι η πολιτική δεν τους αφορά, ότι δεν μπορεί να βελτιώσει τη ζωή τους. Αυτό έκανε ιστορικά η Αριστερά. Αυτό, με νέους όρους, καλούμαστε να κάνουμε και σήμερα.
Νίκος Παπαδημητρίου