Macro

Αλέξης Χαρίτσης: Συνεχίζουμε τη μεγάλη προσπάθεια για τη στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας

• Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μεγάλα και ιστορικά διλήμματα, καθώς βγαίνει από μια βαθιά και πρωτόγνωρη κρίση που δοκίμασε της αντοχές της κοινωνίας και τώρα χρειάζεται να χαραχθεί μια νέα πορεία, για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, μακριά από τις χρεοκοπημένες και αμαρτωλές πρακτικές που σωρευτικά δημιούργησαν την κρίση, εκμαύλισαν τη δημόσια σφαίρα και αποξένωσαν τους πολίτες από την πολιτική.

• Υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα εξουσίας, που τέσσερα χρόνια τώρα έχει πάθει σύνδρομο στέρησης από την αποκοπή του από την εξουσία και κάνει ό,τι μπορεί για να επανέλθει. Και παράλληλα υπάρχει το παλιό πολιτικό προσωπικό, αυτό που διαχειρίστηκε τις τύχες της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες που θεωρεί ότι η χώρα δικαιωματικά του ανήκει.

• Η κυβέρνηση επέλεξε να αντιμετωπίσει το Μακεδονικό ζήτημα χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος και άδραξε τη μοναδική ευκαιρία της ταυτόχρονης παρουσίας δύο προοδευτικών κυβερνήσεων στις δύο πλευρές των συνόρων και διαπραγματεύτηκε μια λύση πάνω στην εθνική γραμμή, που περιλαμβάνει όλα όσα διεκδικούσε η χώρα.

• Η ΝΔ καταγγέλλει τη συμφωνία ως εθνικά μειοδοτική, μαζί με όλο το σύστημα της επιχείρησης «Μακεδονικό ΑΕ» που επί τρεις δεκαετίες κερδοσκοπεί πολιτικά και οικονομικά στις πλάτες ενός ευαίσθητου εθνικού ζητήματος. Με χονδροειδέστατα ψεύδη, κραυγαλέα παραπληροφόρηση και fake news, εργαλειοποιούν το Μακεδονικό και καπηλεύονται, για πρόσκαιρο κομματικό όφελος, το πατριωτικό αίσθημα του ελληνικού λαού.

• Οι πολιτικές δυνάμεις που όλα τα προηγούμενα χρόνια έκαναν σημαία τους τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα, την κριτική στον επάρατο λαϊκισμό, τώρα, σε ένα κρίσιμο θέμα, μείζονος εθνικής σημασίας, υιοθετούν την πιο ανεύθυνη, την πιο λαϊκιστική, την πιο επικίνδυνη θέση για τα συμφέροντα της χώρας. Αντί να στηρίξουν τις προσπάθειες της Κυβέρνησης να επιλύσει ένα μείζον εθνικό πρόβλημα, με βάση τις θέσεις που και οι ίδιοι υποστήριζαν μέχρι πριν μερικούς μήνες, επιλέγουν να ψαρεύουν στα κατάμαυρα νερά της Άκρας Δεξιάς.

• Απέναντι σε αυτή τη τυχοδιωκτική στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης καλούμε τους δημοκρατικούς, πατριώτες Έλληνες πολίτες που αντιλαμβάνονται ότι η πρωτοφανής εκστρατεία εκφοβισμού, απειλών και εκμαυλισμού συνειδήσεων που ξετυλίγεται το τελευταίο διάστημα, δεν γίνεται για να προστατευθούν τα εθνικά συμφέροντα, αλλά έχει ως μοναδικό στόχο την πτώση της κυβέρνησης, να στηρίξουν τη συμφωνία. Γιατί είναι εθνικά επωφελής και δημιουργεί σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο για τη χώρα διεθνώς, που είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση άλλων, πιο σύνθετων και επικίνδυνων εθνικών ζητημάτων.

• Η ψήφος εμπιστοσύνης αφορά τα πεπραγμένα, αλλά αφορά πρωτίστως το μέλλον, η κυβέρνηση έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια, αίρωντας βήμα βήμα, τις αδικίες που συσσώρευσε η κρίση και η λιτότητα, και πως τις επόμενες εβδομάδες προχωράει, σε νέες πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες με την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου, το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, τις νέες διατάξεις για τη ρύθμιση των οφειλών των πολιτών, την ενίσχυση της παιδείας, της υγείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης με χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού, με την ολοκλήρωση της υπερώριμης Συνταγματικής Αναθεώρησης και τον επανακαθορισμό των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας.

• Στον αντίποδα όλων αυτών η ΝΔ ζητά την επιστροφή στις πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές, στα trickle-down economics, που οδήγησαν στη διεθνή κρίση του 2008 και στην ελληνική χρεοκοπία, με προτάσεις για την ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, για περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση του δημοσίου, επαναφέροντας τον κανόνα ένα προς πέντε στις προσλήψεις.

• Καλούμε τους βουλευτές και όλον τον δημοκρατικό κόσμο να συμπαραταχθούν με την κυβέρνηση σε ένα πλατύ προοδευτικό, αριστερό και δημοκρατικό μέτωπο, που θα βάλει φρένο στις δυνάμεις του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, του εθνικισμού και του αυταρχισμού. Τα διλήμματα μετασχηματίζονται, αλλά παραμένουν εξίσου αμείλικτα:
για το αν θα γυρίσουμε πίσω στις παθογένειες του παρελθόντος, τις χρεοκοπημένες πρακτικές και το απαξιωμένο πολιτικό προσωπικό, που οδήγησε τη χώρα στο αδιέξοδο ή θα συνεχίσουμε και θα ενισχύσουμε την πορεία προς την ανάπτυξη, την επούλωση των τραυμάτων που δημιούργησε η κρίση, την κοινωνική δικαιοσύνη και την εμβάθυνση της δημοκρατίας.

https://www.facebook.com/acharitsis/videos/236893773869546/

Αλέξης Χαρίτσης

Πηγή: Ο λογαριασμός του Facebook