Ηχητικό

Αλέξης Χαρίτσης: Πρέπει να κλιμακώσουμε τις ενέργειές μας και να φτάσουμε στην πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Κάθε μέρα έρχονται στο φως νέες αποκαλύψεις.

Χθες δημοσιοποιήθηκε το πόρισμα του Πανεπιστημίου της Γάνδης, το οποίο κάνει λόγο για 3,4 τόνους υλικού. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική ποσότητα.

Σήμερα, η Εφημερίδα των Συντακτών αποκαλύπτει τις πιέσεις που ασκήθηκαν στους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι προετοιμάζουν το πόρισμα του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών. Υπάρχουν καταγγελίες ότι δέχονται πιέσεις να “στρογγυλέψουν” τα συμπεράσματά τους, να τα φέρουν πιο κοντά σε προδιαγεγραμμένα αποτελέσματα.

Εδώ λοιπόν μιλάμε για θεσμικές και εξωθεσμικές παρεμβάσεις. Και βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά. Το ίδιο συμβαίνει και στην υπόθεση των υποκλοπών.

Και ύστερα αναρωτιόμαστε γιατί οι Έλληνες πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στη Δικαιοσύνη, γιατί αμφισβητούν τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Τα συλλαλητήρια της προηγούμενης εβδομάδας έστειλαν ένα διπλό μήνυμα. Πρώτον, έστειλαν ένα σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση: η συγκάλυψη τελείωσε, η αλήθεια πρέπει να αποκαλυφθεί. Δικαιοσύνη τώρα και παντού. Δεύτερον, έστειλαν ένα εξίσου σοβαρό μήνυμα προς τις δυνάμεις της δημοκρατικής και προοδευτικής αντιπολίτευσης: είναι απαραίτητη η συνεννόηση, ο κοινός βηματισμός.
Η ευθύνη είναι ξεκάθαρη. Με σοβαρότητα, προσοχή και αποφασιστικότητα, πρέπει να αξιοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο μέσο. Από την πρώτη στιγμή το είπα: πρέπει να κλιμακώσουμε τις ενέργειές μας και να φτάσουμε στην πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ξεκάθαρα πράγματα. Εκεί πρέπει να οδηγηθούν τα πράγματα, ώστε να τεθεί το ζήτημα στο ανώτατο δυνατό πολιτικό επίπεδο.

Ο κάθε βουλευτής, ανεξάρτητα από το αν ανήκει στη συμπολίτευση ή στην αντιπολίτευση, πρέπει πλέον να αναλάβει τις ευθύνες του. Εδώ δεν χωρούν κομματικά στεγανά.

Συνέντευξη του Αλέξη Χαρίτση στον ρ/στ Flash fm 99,4 και στον δημοσιογράφο Γιάννη Μαγκριώτη