Βίντεο

Αλέξης Χαρίτσης: Οι πολίτες αξίζουν περισσότερα, δικαιούνται περισσότερα

Η ομιλία του Αλέξη Χαρίτση στην προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή για την ακρίβεια
⭕ Για την Παλαιστίνη
Την ώρα που η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Νορβηγία ανακοίνωσαν ότι θα προβούν σε αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, εμείς – που έχουμε ψηφίσει και ομόφωνα σε αυτήν εδώ την αίθουσα το 2015 την αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους – τι θα κάνουμε ως χώρα; Θα σιωπήσουμε;
Θα κλείσουμε τα μάτια μας μπροστά στο έγκλημα;
Θα συναινέσουμε στη γενοκτονία;
Η Νέα Αριστερά έχει κάνει μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση ώστε η χώρα να μπει στην σωστή πλευρά της ιστορίας, αναγνωρίζοντας το παλαιστινιακό κράτος.
⭕ Συμφωνία των Πρεσπών
Η κυβέρνηση έπαιξε το εθνικό συμφέρον στα ζάρια! Το έκανε, ως αντιπολίτευση, κατεβαίνοντας στα συλλαλητήρια με τις περικεφαλαίες και μιλώντας για προδοτική συμφωνία, το έκανε- και το κάνει – ως κυβέρνηση.
⭕ Επιστολή Μητσοτάκη στην Φον ντερ Λάιεν
Σας αξίζουν συγχαρητήρια κ. Μητσοτάκη.
Στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης κανένας άλλος πρωθυπουργός δεν ακολούθησε μια τόσο ακραία ταξική και κοινωνικά άδικη πολιτική.
Κανένας άλλος πρωθυπουργός δεν ευνόησε σε τέτοιο βαθμός τους πλούσιους σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Πετάτε μια καθαρά προεκλογική φούσκα στο τραπέζι για να κοροϊδέψετε τον κόσμο ότι κάτι κάνετε για την ακρίβεια, επιμένοντας ταυτόχρονα στο σενάριο ότι αυτή η κυβέρνηση δε φταίει για τίποτα;
Επιτέλους σοβαρευτείτε.
Σταματήστε επιτέλους τα παιχνίδια.
Σταματήστε επιτέλους τα επικοινωνιακά τερτίπια.
Όχι άλλα ψέματα κύριε Μητσοτάκη.
Δεν είστε σε θέση να πείσετε κανέναν.
⭕ Μείωση ΦΠΑ
Ο κ. Μητσοτάκης μας λέει, ότι δεν μειώνω τον ΦΠΑ γιατί δεν θα περάσει στον καταναλωτή.
Εκεί όπου εφαρμόστηκε ξέρετε τι έγινε; Η μείωση του ΦΠΑ πέρασε στα ράφια. Τι λέει η μελέτη του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης για τη μείωση του ΦΠΑ στην Ισπανία; Πάνω από το 90% της μείωσες πέρασες στα ράφια του σουπερ μάρκετ.
⭕ Για την φορολογική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ
Η συγκεκριμένη πρόταση κινείται στην λογική λιγότεροι φόροι για όλα τα εισοδήματα, λογική που στην πραγματικότητα ελαφρύνει τους πλούσιους και απέχει πάρα πολύ από την όποια εφαρμογή αναδιανεμητικής πολιτικής.
Λιγότεροι φόροι για τους πλούσιους, καμία πρόβλεψη για τη χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους, μείωση εισφορών για τους εργοδότες.
Η ηγεσία του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μας λέει ότι όλοι μαζί, όλοι μαζί μπορούμε να επωφεληθούμε από ένα σοκ οριζόντιων φοροαπαλλαγών, παρόλο που αυτές ευνοούν καταφανώς τους έχοντες.
Η θεωρία αυτή βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με την λογική της Νέας Δημοκρατίας για το φορολογικό. Και έχει αποτύχει διεθνώς παταγωδώς. Οδηγεί σε μεγαλύτερες ανισότητες και βεβαίως δεν έχει καμία σχέση με αριστερή ή προοδευτική φορολογική πολιτική.
Δυστυχώς, μια αντιπολίτευση που ενσωματώνει την κυρίαρχη λογική του νεοφιλελευθερισμού για τη φορολογία είναι μέρος του προβλήματος, όχι μέρος της λύσης.
⭕ Για την ακροδεξιά
Το τέρας του εθνικισμού και του ρατσισμού το έθρεψαν οι αντικοινωνικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ευρωπαϊκής δεξιάς. Που σήμερα επισημοποιεί την σχέση.
Αλήθεια, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, νιώθετε πολύ περήφανοι που η σημερινή πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κυρία Φον ντερ Λάιεν, έκανε άνοιγμα συνεργασίας στην ακροδεξιά; Και συγκεκριμένα στην κυρία Μελόνι, την υμνήτρια του Μουσολίνι, με την οποία πιθανότατα να έχει ήδη συμφωνήσει;
Και ρωτάω ευθέως τον κύριο Μητσοτάκη: Θα υποστηρίξει την εκλογή ενός νέου προέδρου της Επιτροπής με τη στήριξη της άκρας δεξιάς;
⭕ Γιατί Νέα Αριστερά στις 9 Ιούνη
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα κάνουν ό,τι μπορούν για να ψαλιδίσουν τα όνειρα και τις προσδοκίες των πολιτών. Κάνουν ό,τι μπορούν για να «μικρύνουν» τη ζωή τους· να τους πείσουν ότι δεν αξίζουν κάτι καλύτερο.
Εμείς, τους λέμε το αντίθετο.
Λέμε στους πολίτες ότι έχουν κάθε δικαίωμα να μη συμβιβαστούν με τα λίγα που τους αφήνουν.
Αξίζουν περισσότερα, δικαιούνται περισσότερα.
Δικαιούνται και αξίζουν πιο υψηλούς μισθούς και πιο χαμηλές τιμές.
Δικαιούνται και αξίζουν ποιοτική και δωρεάν δημόσια υγεία και παιδεία, αξιοπρεπή στέγη, ανθρώπινη καθημερινότητα, δικαιώματα για όλες και όλους.
Δικαιούνται και αξίζουν ειρήνη και δικαιοσύνη.
Στις 9 Ιούνη οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να πουν και στην κάλπη ότι αξίζουν και δικαιούνται περισσότερα, αποδοκιμάζοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Εναλλακτική στη Δεξιά μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα από μια σαφή προγραμματική πρόταση που θα προωθεί την αναδιανομή του κοινωνικού εισοδήματος προς όφελος της πλειονότητας.
Εναλλακτική στη Δεξιά θα υπάρξει μόνο με ισχυρή Αριστερά.
Με το ψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς οι πολίτες μπορούν να κάνουν τα “θέλω” τους να ακουστούν.
Να δώσουν δύναμη στην Αριστερά.
Να κάνουν το πρώτο βήμα για τη συγκρότηση της εναλλακτικής λύσης απέναντι στη Δεξιά.
Στις 9 Ιουνίου οι πολίτες μπορούν να δώσουν φωνή στο δίκιο τους, ψηφίζοντας Νέα Αριστερά.