Συνεντεύξεις

Αλέξης Χαρίτσης: Ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωκλογές θα επιβεβαιώσει ότι παραμένει πρώτη δύναμη

Τη συνέντευξη πήρε ο Νίκος Χατζηνικολάου

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι οι Έλληνες πολίτες θα επιλέξουν να προχωρήσουν μπροστά, δεν θα επιτρέψουν την επαναφορά ενός παλιού συστήματος εξουσίας, φθαρμένου συστήματος εξουσίας, το οποίο μας οδήγησε στην κρίση» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης.

Όπως είπε «οι ευρωεκλογές θα αποτελέσουν ένα πρόκριμα. Μην ξεχνάμε ότι είναι η πρώτη φορά που οι Έλληνες πολίτες θα κληθούν να συμμετέχουν σε εκλογές μετά από περίπου τέσσερα χρόνια. Άρα με αυτή την έννοια είναι μια πολύ σημαντική εκλογική αναμέτρηση. Βλέπουμε ποια είναι η κατάσταση στην Ευρώπη. Οι ευρωεκλογές αυτές είναι πιο κρίσιμες από ποτέ. Βεβαίως θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό και τα εσωτερικά πράγματα. Εμείς θα πάμε σε αυτές τις ευρωεκλογές για να τις κερδίσουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιβεβαιώσει ότι παραμένει η πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα».

«Εμείς στο υπουργείο Εσωτερικών τους τελευταίους μήνες προχωρούμε σε μια σειρά ενεργειών, με σκληρή δουλειά καθώς έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη πρόκληση των τεσσάρων καλπών« ανέφερε. »«Έχει καταστεί σαφές από όλους μας στην κυβέρνηση αλλά και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, πάρα πολλές φορές. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι η εξάντληση της τετραετίας».

Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις και τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Χαρίτσης απάντησε ότι «σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις η εύκολη απάντηση θα ήταν να σας πω ότι είναι ένα εργαλείο απαρχαιωμένο και απαξιωμένο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Δεν θα σας πω όμως αυτό, εγώ πιστεύω ότι οι δημοσκοπήσεις είναι ένα εργαλείο που πρέπει να μελετάμε όλοι. Και πράγματι ισχύει αυτό που λέτε ότι δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ με μια διαφορά, όχι μεγάλη κατά τη γνώμη μου και από την εικόνα που έχω εγώ, αλλά πάντως πίσω στις δημοσκοπήσεις. Αυτό εξηγείται πολιτικά με την έννοια ότι τώρα ξεδιπλώνεται το πολιτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης. Τώρα γίνονται αντιληπτά τα μέτρα, που έχει καταφέρει τους τελευταίους μήνες να ψηφίσει η κυβέρνησή μας και τα οποία ελαφρύνουν ευρύτερα κοινωνικά στρώματα».

Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και επανέφερε την οικονομία σε ανάπτυξη και πρόσθεσε με έμφαση ότι οι πολίτες βιώνουν τώρα στο εισόδημα τους όλα τα μέτρα για την ελάφρυνση της κοινωνικής πλειοψηφίας που υλοποιούνται: την αύξηση του κατώτατου μισθού, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και του ΕΝΦΙΑ, την προστασία της πρώτης κατοικίας και η επιδότηση ενοικίου, τη ρύθμιση των οφειλών προς το δημόσιο.

Ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι «ενώ η κυβέρνηση διώχνει από την πόρτα το ΔΝΤ, αποκαθιστώντας την οικονομική κυριαρχία και τη συλλογική αξιοπρέπεια της χώρας, κάποιοι άλλοι πασχίζουν να το επαναφέρουν από το παράθυρο. Οι θέσεις που διατύπωσε πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης στο ΚΕΦΙΜ για διάλυση των εργασιακών σχέσεων, για μείωση του κατώτατου μισθού, για ιδιωτικό ασφαλιστικό σύστημα α λα Πινοσέτ και δίδακτρα στην εκπαίδευση, ταυτίζονται με τις πιο ακραίες συνταγές του ΔΝΤ, οι οποίες όπου εφαρμόστηκαν οδήγησαν σε κατακόρυφη αύξηση των ανισοτήτων και διάλυση της κοινωνικής συνοχής. Και αυτό ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να το επιτρέψει».

Ο κ. Χαρίτσης επισήμανε ότι η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ έχει διττή σημασία, γιατί αφενός, φεύγει ένα σημαντικό βάρος από τον προϋπολογισμό με δεδομένο ότι τα δάνεια αυτά έχουν υψηλό επιτόκιο, και αφετέρου, σηματοδοτεί τον οριστικό απεγκλωβισμό της χώρας από το ΔΝΤ και την ασφυκτική επιτροπεία που άσκησε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι «η πλήρης διαλεύκανση όλων των υποθέσεων διαφθοράς και διασπάθισης δημόσιου χρήματος – και η Novartis είναι μια από τις μεγαλύτερες – είναι πάνδημο αίτημα της κοινωνίας. Για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, όσο ψηλά και αν βρίσκονται, αλλά και για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και να προστατευθεί η δημοκρατία». Η κυβέρνηση, σημείωσε, «κάνει ό,τι περνά θεσμικά από το χέρι της για να διευκολύνει τη Δικαιοσύνη και επιπλέον θωρακίζει το θεσμικό πλαίσιο, καταργώντας το επαίσχυντο άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών, ακριβώς για να μην ξαναζήσουμε παρόμοιες εκφυλιστικές καταστάσεις».

Πηγή: Η Αυγή από Realfm97.8