Συνεντεύξεις

Αλέξης Χαρίτσης: Η σταδιακή εφαρμογή των φιλολαϊκών μέτρων αλλάζει το κλίμα (Video)

“Τα μέτρα ελάφρυνσης της κοινωνικής πλειοψηφίας που εφαρμόζει η κυβέρνηση ήδη αλλάζουν το πολιτικό κλίμα. Η χώρα μετά την έξοδο από τα μνημόνια έχει γυρίσει σελίδα, αυτό τώρα το νιώθουν και οι πολίτες εκεί που μετρά περισσότερο, στην καθημερινότητά τους, στην τσέπη τους” ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του.

«Το δίλημμα της επόμενης μέρας θα είναι αν θα συνεχιστεί η πορεία που χάραξε η κυβέρνηση με μέτρα για την ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας και την αποκατάσταση των αδικιών ή θα επιστρέψουμε στο παλαιό πολιτικό προσωπικό που μας οδήγησε στη χρεοκοπία και στα μνημόνια», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του, το βράδυ της Παρασκευής, στην ΕΡΤ.

Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι το σύνολο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού τον περασμένο Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ έγιναν νόμος τους κράτους, ενώ εκτίμησε ότι η πλήρης εφαρμογή τους μπορεί να αλλάξει το πολιτικό κλίμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι κρίσιμο να εφαρμοστούν στο σύνολό τους οι εξαγγελίες όχι μόνο για το καλό της κυβέρνησης αλλά και για να ανακτηθεί η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος απέναντι στην κοινωνία», συμπλήρωσε ο υπουργός επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να υλοποιηθούν στο μέλλον πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης.

«Μια κυβέρνηση που εξαγγέλλει φιλολαϊκά μέτρα, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, οι 120 δόσεις, η επιδότηση ενοικίου και τα εφαρμόζει, συμβάλει στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος. Αυτά που λέμε τα κάνουμε. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Τα μέτρα ελάφρυνσης της κοινωνικής πλειοψηφίας που εφαρμόζει η κυβέρνηση ήδη αλλάζουν το πολιτικό κλίμα. Η χώρα μετά την έξοδο από τα μνημόνια έχει γυρίσει σελίδα, αυτό τώρα το νιώθουν και οι πολίτες εκεί που μετρά περισσότερο, στην καθημερινότητά τους, στην τσέπη του» ανέφερε.

Ο υπουργός Εσωτερικών απηύθυνε κάλεσμα σε ιδεολογικά όμορες με το κυβερνών κόμμα δυνάμεις για συγκρότηση προοδευτικής συμμαχίας, διευκρινίζοντας ότι «θα ήταν στρατηγικό λάθος αν επιχειρήσουμε την ομογενοποίηση του χώρου, στόχος είναι όλες αυτές οι δυνάμεις να διατηρήσουν τη διακριτότητά τους και να υπάρξει συνεννόηση σε βασικά πράγματα όπως έγινε εν μέρει με το Μακεδονικό».

Αναφερόμενος ειδικότερα στο ΚΙΝΑΛ είπε ότι η ηγεσία του είναι απομονωμένη από τις άλλες σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις της Ευρώπης, ενώ τόνισε ότι «αν επιμείνει στο στόχο του για τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και να σέρνεται πίσω από τη ΝΔ δεν θα έχει πολιτικό μέλλον».

Σημείωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, ενώ δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι το υπουργείο Εσωτερικών είναι τεχνικά έτοιμο για την ταυτόχρονη διεξαγωγή των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Σχετικά με τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, τόνισε με έμφαση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να διεκδικήσει πολύ καλύτερα ποσοστά σε σχέση με τις αντίστοιχες εκλογές του 2014, ενώ εκτίμησε ότι θα σημειώσουν πολύ καλό εκλογικό αποτέλεσμα οι υποψήφιοι τους ΣΥΡΙΖΑ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά. «Στόχος δεν είναι να περιορίσουμε την ήττα αλλά να κερδίσουμε πολύ περισσότερους δήμους και περιφέρειες σε σχέση με το 2014», τόνισε.

Τέλος, για τα σκάνδαλα, επισήμανε ότι είναι κρίσιμο να ριχτεί φως και να αποδοθούν ευθύνες «για τις υποθέσεις που πλήγωσαν την κοινωνία και ζημίωσαν τα δημόσια ταμεία με πολλά εκατ. ευρώ», καθώς και «να διασφαλίσουμε με θεσμικές δικλείδες» ότι δεν θα επαναληφθούν αυτά τα φαινόμενα στο μέλλον.

«Πρέπει να διαλευκανθούν όλα τα σκάνδαλα και να αποδοθούν ευθύνες. Μόνο έτσι θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και το πολιτικό σύστημα. Με τη συνταγματική αναθεώρηση προχωράμε σε τολμηρές παρεμβάσεις για να μην ξαναζήσουμε τέτοια νοσηρά φαινόμενα», υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης.

Πηγή: Η Αυγή από ΑΠΕ-ΜΠΕ