Macro

Άγγελος Τσέκερης: Υποκριτές και πατριδοκάπηλοι χωρίς τσίπα

«Αθόρυβα, διακριτικά και χωρίς τυμπανοκρουσίες», κατά το δημοσιογραφικό κλισέ, η Νέα Δημοκρατία απέσυρε από το ψηφοδέλτιό της στη Ροδόπη τον μειονοτικό υποψήφιό της Μουσταφά Κατραντζή. Δεν του ζητήθηκε να δηλώσει ότι η μειονότητα είναι μουσουλμανική και όχι τουρκική ούτε αυτοί που τον ψήφισαν προειδοποιήθηκαν να μην το ξανακάνουν αν θέλουν να τους αναγνωρίζονται τα δικαιώματα που απολαμβάνουν αυτονόητα όλοι οι Έλληνες πολίτες. Απλώς «καρατομήθηκε» εξ ανάγκης όταν βγήκαν στη δημοσιότητα οι δηλώσεις που είχε κάνει σε τουρκικά ΜΜΕ για «Τούρκους της Δυτικής Θράκης».
 
Και έτσι έληξε άδοξα μια αδιανόητα τοξική και βρόμικη εκστρατεία που είχε ξεκινήσει η Ν.Δ. με στόχο να διαβάλει τον ΣΥΡΙΖΑ ως «εθνική εξαίρεση» και τους δικούς του μειονοτικούς βουλευτές ως πράκτορες «του πλέον ακραίου τούρκικου αναθεωρητισμού». Ας σημειωθεί ότι, εδώ και εβδομάδες που κρατάει αυτή η ιστορία, η Ν.Δ. δεν κατάφερε να εμφανίσει αντίστοιχες δηλώσεις των συγκεκριμένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Οι δηλώσεις του δικού της υποψηφίου, όμως, είχαν γίνει μόλις δύο ημέρες πριν από τις προηγούμενες εκλογές και δεν μπορεί να ισχυριστεί πως δεν τις γνώριζε.
 
Η Νέα Δημοκρατία επικαλέστηκε ένα δελτίο της ΕΥΠ που μιλάει για τη δράση των μειονοτικών υποψηφίων και επί του οποίου ισχυρίστηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει γνώση πριν από τις εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαψεύδει ότι είχε ενημερωθεί προεκλογικά, αλλά αν η Ν.Δ. ισχυρίζεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήξερε, τότε ήξερε και η ίδια. Και φυσικά δεν είπε κουβέντα για να μην ταράξει την ψήφο της μειονότητας. Προτίμησε να δημιουργήσει το θέμα μετά τις εκλογές.
 
Και ενώ το χαρτί της ΕΥΠ πάνω στο οποίο γίνεται η όλη συζήτηση μιλάει και για τον δικό της υποψήφιο, η Ν.Δ. είχε το απίστευτο θράσος να ζητήσει δήλωση συμμόρφωσης από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, να μιλήσει για εθνικούς κινδύνους, να απειλήσει ανοιχτά τη μειονότητα. Έδωσε και το χαρτί της ΕΥΠ στο Πρώτο Θέμα για να τροφοδοτηθεί κι από κει η ξετσίπωτη συζήτηση περί εθνικών εξαιρέσεων. Μέχρι να βγουν στη φόρα οι δηλώσεις του Κατραντζή και να καταστεί το θέμα μη διαχειρίσιμο. Αυτογκόλ.
 
Τι ακριβώς φαντάστηκε η Νέα Δημοκρατία; Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρόσεχε τις αναφορές τις ΕΥΠ στον υποψήφιο της Ν.Δ.; Ότι θα δίσταζε να βγει και να αναφερθεί σ’ αυτές δημόσια; Όπως και να σκέφτηκε, το θράσος της ήταν πρωτοφανές και απίστευτο. Διότι για τα ίδια πράγματα τα οποία η ίδια χειρίστηκε με τη δέουσα διακριτικότητα -μέχρι να σκάσουν στον αέρα και να μην μαζεύονται-, την αντιπολίτευση την έφτασε μέχρι κατηγορίες για αμφίβολο πατριωτισμό και υπόνοια εθνικής προδοσίας. Διότι ξέρουμε, ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των αχρείων.
 
Ο Τσίπρας ήταν ξεκάθαρος: ξέρουμε ποιοι είναι οι μειονοτικοί μας βουλευτές πολύ καλύτερα από την ΕΥΠ σας, που έχει οδηγηθεί σε ακραία όρια εργαλειοποίησης και ανυποληψίας. Πείτε μας τώρα τι από αυτά που απαιτείτε από εμάς κάνατε εσείς με τον δικό σας. Όχι τώρα, που δημοσιοποιήθηκαν οι δηλώσεις του. Όλο το προηγούμενο διάστημα, που τις γνωρίζατε μόνο εσείς.
 
Η απάντηση ήταν η σιωπή. Και την επόμενη ημέρα, αποπομπή του Κατραντζή χωρίς εξηγήσεις. Με την ουρά στα σκέλια. Υποκριτές και πατριδοκάπηλοι χωρίς τσίπα.

Άγγελος Τσέκερης